Vesna Gluvić Čelić nije žalila proračun Doma zdravlja kada su u pitanju najbliži saradnici

Dom zdravlja, Gradiška, vesna gluvić čelić
Infoveza

Nakon što je Infoveza pisala o spornim odlukama bivše direktorice Javne zdravstvene ustanove “Dom zdravlja Gradiška”, Vesne Gluvić Čelić, koja je na taj način oštetila proračun ove ustanove za oko 100 tisuća KM, analizirane su i druge odluke koje je Gluvić Čelić sklapala sa svojim suradnicima, gdje je vršena ista praksa, a sve na teret Doma zdravlja Gradiška. Analizirani su i ugovori koje je sklapala sa svojim suprugom.

Ono što je važno napomenuti na samom početku, je činjenica da bivša direktorica JZU “Dom zdravlja” Gradiška, Vesna Gluvić Čelić, nije mogla sebi isplaćivati dodatni novac na plaću, bez suradnje s pravnom službom i računovodstvom Doma zdravlja. Upravo su ova dva sektora bila pokriće za ove nezakonite radnje, a sve su pokušali pokriti Statutom Doma zdravlja, odnosno člankom 20, gdje su pravnici upozorili da Statut za ovo ne može biti pokriće, jer je njegova pravna snaga slabija od zakona.

Međutim, zakon nije nešto čega su se slijepo držali Tanja Čagljević iz pravne službe i Vesna Obradović iz računovodstva. Tanja Čagljević je šefica pravne službe Doma zdravlja Gradiška i njoj su kroz odluke vršene isplate još od vremena Tihomira Mihajlovića, koji je također radio brojne nezakonite radnje, kao direktor Doma zdravlja Gradiška.

Sve što je započeo prethodni direktor Mihajlović spornim odlukama, Gluvić Čelić je nastavila. Tako je na osnovu četiri odluke, od kojih je dvije donio Mihajlović, a druge dvije Gluvić Čelić, Tanja Čagljević svaki mjesec dobivala 800 KM neto. Koliko su apsurdne ove odluke, vidi se kada ih detaljno pročitate, pa u jednoj od njih (gdje će Čagljević inkasirati 200 KM mjesečno) navedeno da se ona stara za održivost zdravstvenog sustava Republike Srpske. Ovim odlukama i drugim aktivnostima su zaista pokazali kako se staraju o zdravstvenom sustavu Republike Srpske, koji je u teškoj dubiozi.

Dom zdravlja,Gradiška,vesna gluvić čelić

Dom zdravlja,Gradiška,vesna gluvić čelić

Dom zdravlja,Gradiška,vesna gluvić čelić

U spomenutom razdoblju mandata Vesne Gluvić Čelić, zaposlen je i sin Tanje Čagljević u Dom zdravlja Gradiška, na održavanje IT sustava. Tanja Čagljević je supruga direktora Elektrodistribucije Gradiška Miše Čagljević, a svi su kadar stranke SNSD.

Ni malo skromnija nije bila Vesna Obradović, šefica računovodstva u Domu zdravlja Gradiška. Ona je kroz odluke prvo Mihajlovića, a potom doktorice Gluvić Čelić, više od tri godine mjesečno zarađivala također 800 KM neto. Obradovićeva je kao i Čagljević, bila plaćena za staranje o očuvanju sustava zdravstvene zaštite Republike Srpske. Posebno je zanimljiva činjenica, da je većina odluka donošena na osnovu učešća u radu neke komisije ili projekta, a tu komisiju ili grupu su činile upravo Obradovićeva, Čagljević i Vesna Gluvić Čelić.

Dom zdravlja,Gradiška,vesna gluvić čelić

Dom zdravlja,Gradiška,vesna gluvić čelić

Komentar je zatražen i od supruga Vesne Gluvić Čelić, Saše Čelića, koji je za očitavanje nalaza mjesečno zarađivao oko 3.190,00 KM, na osnovu ugovora sklopljenog s Domom zdravlja Gradiška.

Čelić je u svom odgovoru naveo da je u vrijeme sklapanja ugovora bio jedini radiolog u Bolnici Gradiška, te da je angažiran na osnovu suradnje Doma zdravlja i Bolnice Gradiška.

Dom zdravlja,Gradiška,vesna gluvić čelić

Nakon odgovora doktora Čelića, poslan je upit Domu zdravlja, vezan za doktoricu Branku Milošević, gdje je dobivena potvrda da je ona bila suradnik Doma zdravlja Gradiška, ali bez više detalja.

Bilo kako bilo, po informacijama stručnjaka nalazi se mogu očitavati od kuće, jer sve funkcionira elektronski, pa je nalaze mogao očitavati bilo tko. Za sada je ugovor s Čelićem raskinut, a što će nova uprava Doma zdravlja Gradiška napraviti s ostalim odlukama vrijeme će pokazati.

Zloupotreba funkcija u našem društvu je široko rasprostranjena. Osnovni problem je taj što su političke stranka zarobile društvo i mi živimo u jednom partitokratskom društvu, a kada se otkriju određene nepravilnosti rijetko kada se poduzme neka sankcija za učinjeno smatra politički analitičar Velizar Antić.

"One političke stranke koje osvoje vlast na službenička mjesta postavljaju svoje vjerne članove koji imaju njihovu zaštitu. S druge strane ovako izabrani službenici rade u interesu prije svega stranaka, a ne u interesu institucije na čijem se čelu nalaze. I ovo stanje bi mogli definirati kao pravilo, a ne kao izuzetak. U konkretnom slučaju je jako zloupotrebljen i položaj V.D. direktora.”

Antić dodaje da se zloupotrebe događaju češće kod V.D. direktora.

"Jasno je da kada nekoga imate duže vremensko razdoblje u statusu V.D. direktora da će dolaziti do mnogo većih nepravilnosti u njegovom radu kao i raznih zloupotreba. Upravo se to dogodilo i u ovom slučaju. Također, veliki problem jeste i nedostatak odgovornosti. Naime, čak i kada se utvrde jasne nepravilnosti u radu izabranih službenika oni rijetko odgovaraju za svoje greške, jer bi njihovim procesuiranjem došli i do informacija da su mnoge zloupotrebe rađene u korist političkih stranaka koje su na vlasti, a otkrivanje takvih zloupotreba u ovakvom partitokratskom društvu onima koji su na vlasti nikako nije u interesu. Upravo zbog toga nemamo ni odgovornost za zloupotrebe i malverzacije.”

Jedno je jasno, kada sve saberemo, štetu koju su novčana izdvajanja putem odluka nanijeli Domu zdravlja Gradiška broji se u stotinama tisuća KM. Nebriga za zdravstveni sustav dovela je zdravstvo u dubiozu iz koje se ne nazire izlaz, osim onog prema Zapadnoj Europi.