VELIKI RAST Na području EU u ovoj godini instalirano 56 GW solara

solari

SolarPower Europe je objavio da je u Europi ove godine instalirano 40 posto više solarnih kapaciteta za proizvodnju električne energije nego u prošloj godini, odnosno rekordnih 55,9 GW.  

Ukupan solarni kapacitet u Europskoj uniji (EU) sada iznosi 263 GW, što je 27 posto više od 207 GW iz 2022. godine. Za ovaj rast je uglavnom zaslužan utjecaj energetske krize, kao i odlaganje projekata planiranih za 2022. godinu, objavljeno je u najnovijem izvještaju SolarPower Europe.

Ipak, ovaj rast bi trebao značajno usporiti u sljedećoj godini, prognozira SolarPower Europe u izvještaju pod nazivom European Market Outlook for Solar Power 2023-2027. godine.

Očekuje se da će 2024. godine stopa rasta biti svega 11 posto, što znači da će u Europi biti instalirano samo 62 GW novih kapaciteta solarne energije, navodi SolarPower Europe u priopćenju za javnost.

Električna energija za 17 milijuna ljudi

Sa novoizgrađenih skoro 60 GW od početka 2023. godine broj domaćinstava u Europi koja se opskrbljuju električnom energijom iz solarnih elektrana trebala bi porasti za skoro 17 milijuna.

To istovremeno znači i da je skoro ispunjen cilj od 60 GW, koji je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) preporučila da bi se nadomjestilo postupno napuštanje ruskog plina.

Valburga Hemetsberger, direktorica organizacije SolarPower Europe, izjavila je da je solar rekordnim novoinstaliranim kapacitetom nastavio da pomaže Europi, ali da je sada, kada se ovaj sektor nalazi na prekretnici, Europa ta koja treba pomoći.

“Još uvijek ne instaliramo prosječnih 70 GW godišnje potrebnih da ispunimo ciljeve za 2030. godinu, što znači da kreatori politika sve do kraja desetljeća ne mogu sebi priuštiti da budu opušteni“, rekla je Hemetsberger.

Tko je povećao solarne kapacitete?

Njemačka je od početka 2023. godine instalirala 14,1 GW novih solarnih kapaciteta i tako osigurala prvo mjesto na europskoj rang-listi. Drugoplasirana je Španjolska sa 8,2 GW, a slijede Italija (4,8 GW), Poljska (4,6 GW) i Nizozemska (4,1 GW).

Četrnaest članica EU instaliralo je ove godine više od 1 GW solara, a na tu listu su ušle dvije zemlje iz regije – Bugarska i Rumunjska.

Bugarska bi trebala završiti 2023. godinu sa skoro 3 GW ukupnog instaliranog kapaciteta solara, pa bi tako svoj cilj od 3,2 GW koje je trebala instalirati do 2030. godine mogla dostići čak sedam godina prije roka.

Rumunjska je uvećala ukupnu snagu za 1 GW, što je 308 posto više nego 2022. godine. Ove godine je ukupno dostigla 2,85 GW, a učinak solara je oko 5 posto ukupne proizvodnje električne energije u toj zemlji.

Previđa se rast na cijelom Balkanu

Ciljevi zemalja Jugoistočne Europe su daleko ispod projekcija SolarPower Europe.

Hrvatska trenutno ima 0,5 GW solarnog kapaciteta, dok njen Nacionalni energetski i klimatski plan (NECP) predviđa ukupno oko 1 GW do 2030.  godine. Međutim SolarPower Europe predviđa da bi do 2030. godine zemlja trebala imati 5,7 GW.

NECP Slovenije predviđa da udio solara u bruto finalnoj potrošnji energije poraste na 3.861 GWh do 2030. godine, što bi zahtijevalo oko 3.1 GW instaliranog kapaciteta. Sa druge strane, SolarPower Europe prognozira 6,2 GW.

Kada je riječ o solarnom kapacitetu po glavi stanovnika, Slovenija je ove godine ušla među prvih deset zemalja EU, zauzevši deveto mjesto sa po 593 W, što je najveći rast u Evropi.

Poraslo tržište krovnog solara

Istovremeno sa porastom solarnih instalacija, tržište krovnog solara u EU je ostvarilo rast od 54 posto na godišnjoj razini. S druge strane, tržišni udio velikih solarnih elektrana smanjio se za 6 posto, a kao razlozi se navode odlaganje aukcija, rast mrežarina, inflacija i problemi sa dozvolama i priključivanjem na mrežu.

Ukupan kapacitet velikih solarnih elektrana u Europi je dostigao 19 GW, u usporebi sa 16 GW od prije godinu dana. Istovremeno, ukupni kapacitet krovnog solara je porastao sa 24 GW u prošloj, na 37 GW u ovoj godini.

I proizvodnja solarnih ćelija u EU ove godine je porasla sa 1,4 GW na 2 GW, dok je proizvodnja solarnih panela skočila 59 posto, na 14,6 GW. Međutim, opremom proizvedenom u Evropi može da se pokrije manje od 2 posto trenutne europske potražnje za solarom, navodi se u izvještaju SolarPower Europe.