VELIKA AKCIJA SIPE Vrše se pretresi povezani s atentatom na Mateja Živkovića

SIPA Matej Živković

Pripadnici SIPA-e krenuli su jutros u akciju kodnog naziva 'Kapital', a u okviru koje se pretresa 11 lokacija.

Akcija je dio istrage o pokušaju ubojstva Mateja Živkovića, člana Komisije za vrijednosne papire FBiH. Na njega je izvršen atentat 2022. godine u kojem je nekoliko puta ranjen iz vatrenog oružja. Živković je to sve povezao sa kaznenim prijavama koje je kao član Komisije podnosio istražnim organima.

Iz SIPA-e su za Raport potvrdili da je akcija u tijeku. Jelena Miovčić, glasnogovornica SIPA-e, kazala je da se radi o istragama o pokušaju ubojstva Živkovića 15.02.2022. godine i 16.03.2022. godine u Sarajevu.

"Tom prilikom, Živković je ranjen sa više metaka. U tijeku su operativne aktivnosti na 11 lokacija na području Kantona Sarajevo. U tijeku dana će u prostorije SIPA-e biti dovedene osobe koje će biti saslušane u svojstvu svjedoka kao i jedna osumnjičena osoba", kazala je Miovčić.

Za vrijeme rada po navedenom predmetu policijski službenici SIPA-e ostvarili su suradnju sa OSA-om, Centrom za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja FUP-a, JZU Zavod za sudsku medicinu i Kriminalističko tehničkim centrom MUP-a Republike Srpske, MUP-a RS-a - PU Istočno Sarajevo i MUP-a Kantona Sarajevo. Živković je napadnut prošle godine, 15. veljače i 16. ožujka, a tad je ranjen s nekoliko metaka.

On je isticao da je meta zbog toga što je prijavio veliki gospodarski kriminal koji je otkrio upravo kao član Komisije za vrijednosne papire. Tim povodom je Živković čak svjedočio u Kongresu SAD.

"Bosanskohercegovačka javnost, osobito u Sarajevu ostala je zastrašujuće ravnodušna spram činjenice da je imenovani federalni dužnosnik, uz to i svjedok u dva potencijalno krupna slučaja korupcije i zloupotrebe položaja, preživio dva brutalna pokušaja ubostva. Da li je ta šutnja zbog mog imena i prezimena, ili su drugi interesi posrijedi teško mi je špekulirati", govorio je Živković.

Iz SIPA-e je priopćeno da će biti saslušana dva svjedoka, kao i osumnjičeni Jasmin Hasić, koji se trenutno nalazi u KPZ Zenica. On će iz zatvora biti sproveden u prostorije SIPA-e gdje će dati iskaz.

Hasić je od ranije poznat policijskih organima, a po medijskim objavama mogu se naći članci po kojima je izvijesni Hasić bio umješan u neke pucnjave kao i u pljački jedna banke. No, za sada nije službenoo potvrđeno da se radi o istoj osobi.