VEĆINU IZAZVAO UDAR GROMA Procjenjena šteta od požara u istočnoj Hercegovini

požari,Istočna Hercegovina
Hercegovina.info

Požari u istočnoj Hercegovini tijekom ljeta predstavljaju veliki napor za sve vatrogasne jedinice. Najveći broj požara bude aktivan na području grada Trebinja i općine Bileća. Prvi val požara u Hercegovini u ovoj godini dogodio se na proljeće, a drugi je trajao od polovine srpnja do sredine kolovoza u kojim je opožareno oko 9.000 hektara. U Centru za upravljanje kršom istaknuli su da je procijenjena materijalna šteta od požara u tijeku ove godine blizu dva milijuna maraka u drvnoj masi.

"Zabilježili smo veliki broj požara na području koje mi pokrivamo. To su Trebinje, Bileća, Ljubinje i Berkovići. Na ovom lokalitetu bilo je čak 38 požara, a gotovo 9.000 hektara je opožarene površine. Međutim, specifični su lokaliteti koji su gorili i uzroci. Ove godine najveći broj požara je izazvan udarom groma. Štete su uistinu velike, neka naša procjena je oko dva milijuna maraka. Naravno, postoje one puno veće koje nisu vidljive a to su takozvane ekološke štete“, kaže za Hercegovina.info, Drago Petković iz Centra za upravljanje krškom.

požari,Istočna Hercegovina

Najveći požar ove godine bio je u kolovozu, u području Bijele Gore kod Trebinja. Požar je bio aktivan 15 dana. Najveći teret borbe protiv vatrene stihije iznijeli su pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva “Lastva“. Pored njih u gašenju su bili uključeni i vatrogasci iz Trebinja, Bileće, kao i helikopteri helikopterskog servisa RS.

"Na sreću nismo imali ozlijeđenih i spašena su sva domaćinstva, ali daleko od toga da nije bilo naporno. Požar je izazvao udar groma u Crnoj Gori, linija se spustila do Bijele Gore, prešla na teritoriju BiH. Nismo uspjeli staviti ga pod kontrolu zbog nepristupačnog terena. Prijetilo je objektima na tom dijelu, ugrožena su bila domaćinstva, ali na kraju uspjeli smo sve obraniti“,  istakao je Miloš Vučurević, zapovjednik DVD “Lastva“.

požari,Istočna Hercegovina

U Hercegovini posljednjih nekoliko godina su požari koji velike probleme zadaju vatrogascima u proljetnom razdoblju i to koji su najčešće prouzročeni ljudskom nepažnjom prilikom paljenja otpada na njivama.

Vatrogasci napominju, iako je u ljetnom razdoblju zabranjeno paljenje vatre na otvorenom, u većini slučajeva za nastanak požara odgovoran je ljudski faktor.