FOTO/VIDEO  Vatrogasci, tete iz vrtića i zaposlenici gradske uprave traže 1080 KM pomoći, ne pristaju na 400 KM

Prosvjed vatrogasci vrtići Mostar

Sindikat vatrogasaca Grada Mostara i sindikat javne ustanove 'Dječji vrtići' danas je u 12 sati održao prosvjed ispred mostarske gradske vijećnice zbog neispunjenja njihovih zahtjeva, odnosno da dobiju 1080 KM jednokratne pomoći kao što su to dobile županijske i federalne razine. Nešto ranije, sindikati su se pobunili zbog najavljene pomoći od 400 KM koju je grad najavio.



"Problem je nastao jer nema komunikacije sa sindikalnom organizacijom vatrogasaca koja broji ukunpo 250 članova, i to ne samo vatrogasaca nego i ostalih djelatnika gradske uprave. Bilo je dosad problema, ali s ovom pomoći je eskaliralo. Istina je da je prebačeno 400 KM, ali mi znamo da novca ima više i tražimo 1080 KM pomoći, inače se radi o diskriminaciji u odnosu na druge zaposlenike. Tražimo da nam plaća bude zakonski do 10. u mjesecu i to se ignorira, tražimo da se objave na info desku naši dokumenti koje objavimo gradonačelniku - ni to neće, tražili smo da nam se kaže koja je odluka gradonačelnika o jednokratnoj pomoći - ni to nismo saznali. Čak je na gradskom vijeću prošlo kao 'nagrada' zaposlenicima gradske uprave, a nije jednokratna pomoć", kazao je Marinko Petrić, predsjednik Sindikata vatrogasaca Grada Mostara, ali i ostalih djelatnika gradske uprave koji su učlanjeni u ovaj sindikat. 

Prosvjed vatrogasci vrtići Mostar

Podrška je stigla i iz Sarajeva.

"Mi smo došli dati potporu sindikalcima koji se bore za egzistencijalna prava. Svi smo upoznati s troškovima života i nekontroliranom rastu cijena, velikim odlaskom mladih i ovo je kap koja je prelila čašu. Poslodavci ne poštuju radnike, ignoriraju i to je za nas neprihvatljivo. Spriječit ćemo svaki vid diskriminacije koji se provodi u Federaciji Bosne i Hercegovine", kazao je Adil Aljić iz Centrale sindikata.

Prosvjed vatrogasci vrtići Mostar

Prosvjed vatrogasci vrtići Mostar

Mirno okupljanje iza zgrade gradske vijećnice trajalo je 30 minuta, a sindikalisti najavljuju nove korake ukoliko i dalje budu ignorirani.

Poput sindikalista u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, i gradski sindikalisti ne pristaju na manji iznos od onoga koji je federalna Vlada preporučila kao oblik jednokratne pomoći, odnosno 1080 KM.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.