UZDOL Prošlo je 30 godina od stravičnog zločina nad Hrvatima

UZDOL 2023
Ramski vjesnik

Obilježena je 30. godišnjica stradanja Hrvata u Uzdolu. Program je započeo paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca u Memorijalnom centru, a sveto misno slavlje je predslavio mons. Pavo Jurišić, predstojnik Stolnog kaptola vrhbosanskog, piše Ramski vjesnik.

Svijeće su upalili i vijence položili članovi obitelji ubijenih u Uzdolu, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Udruga “3. bojna” brigade “Rama”, predstavnici Općine Prozor-Rama, Oružane snage BiH te ostali iz društvenog, vojnog i političkog života BiH i Hrvatske.

Prije svete mise, u miru i tišini, pročitana su imena svih ubijenih i poginulih u Rami tijekom proteklog rata.

Poziv na gašenje mržnje


Mons. Pavo je na samom početku svetog misnog slavlja pozdravio sve okupljene i ukazao na to da su žrtve te koje nas već 30 godina okupljaju na ovaj dan te da je ovo jasan poziv na gašenje mržnje.

UZDOL 2023

Tijekom propovijedi mons. Pavo je kazao: “Kažu da vrijeme liječi rane, ali ako da ovdje to ne vrijedi. Možda su suze presušile, ali je tuga i dalje negdje na srcu. Jer, Uzdol je otvorena rana, rana koja krvari. Uzdol je i simbol stradanja Hrvatskog naroda.”

Mons. Pavao se osvrnuo i na misterij zla te kako je moguće da netko napravi nešto takvo, nekome s kime je živio skupa na istom prostoru. “Kako zlo ulazi u srca mirnih ljudi. Koji je to misterij zla, da takav netko može početi pucati po ljudima s kojima je do jučer živio. Teško nam je to odgonetnuti. Moramo se naučiti živjeti s tim, a u isto vrijeme ne dopustiti, i moliti Boga, da nas i same zlo ne zarazi”, kazao je mons. Pavo.

Ljubav koja okuplja 


“Svake nas godine ovdje okuplja ljubav oko uzdolskoga križa. Ljubav prema Bogu i prema čovjeku. I danas, po 30 put slušali smo kako ovom dolinom odjekuju imena uzdolskih žrtava. Slušamo i prebiremo svoje uspomene na njih. Od najstarije bake Luce, do najmlađe Jadranke ‘unuke slađe od meda’, kako je zapisano u pjesmi koja opisuje stradanja Uzdoljana”, dodao je mons. Pavo.

UZDOL 2023

Mons. Pavo je također istaknuo kada nikada u vrijeme obljetnica nije s ovoga mjesta čuo riječi mržnje, ali i potaknuo na pomirenje, koje pak dolazi sporo i polako.

Proces pomirenja kao inicijativa žrtve


“Odavde su stalno upućivani pozivi na ljubav, praštanje i pomirenje. Upravo je to naša vjera, vjera u Isusa Krista. (…) Naš najveći problem je pomirenje. Onaj koji je jučer bio neprijatelj, uz Božju pomoć snagom oproštenja postat će čovjek koji će se pokajati i sa žrtvom početi graditi bolji svijet. To je novi paradoks koji teško prihvaćamo, pa se zato i obraćamo Bogu. U procesu pomirenja inicijativu nema onaj tko je zločinac, nego žrtva, koliko god nam to teško zvučalo. Tada se dobiva snaga, kredibilitet. Opravdanje da se u ime čiste žrtve, u ime pravednika, zajedno, složno, odlučno i nepokolebljivo svi mi borimo za dostojanstvo žrtve. To znači da nema prenaglog pomirenja, jer takvo je pomirenje lažno. Tko god ga forsira u Bosni i Hercegovini, on stvara nove uvjete za zlo”, kazao je mons. Pavo osvrnuvši se na nekadašnje riječi fra Mije Džolana, kao tadašnjeg provincijala.

UZDOL 2023

Za sve okupljene je nakon svete mise upriličeno druženje u kripti crkve svetog Ivana Krstitelja.Zločini počinjeni u Uzdolu 14. rujna u trajnom su sjećanju Hrvata ovoga kraja i šire, a ove je godine 30. godišnjica stradanja vojnika i civila. Zločin je to koji su počinili pripadnici Armije BiH. Na okrutan je način toga dana ubijena 41 osoba, točnije 29 civila i 12 vojnika.

Najstarija žrtva Luca Zelenika je imala 87 godina, dok je najmlađi Stjepan Zelić imao tek 10 godina


Zapisnik u Prosekturi Kliničkog centra Split, iz 17. rujna 1993. godine, vanjskim pregledom tijela smrtno stradalih najočitije svjedoči o stravičnosti zločina. Strijelne rane prsnog koša i trbuha s posljedičnim oštećenjem organa. Krvni podljevi i oguljotine na koži. Prostrijelne rane glave s oštećenjem mozga nastale djelovanjem projektila iz apsolutne blizine.

Iako je za ovaj zločin koji su počinili pripadnici Prozorskog samostalnog bataljona Armije BiH osuđen po zapovjednoj odgovornosti tadašnji komandant Enver Buza, rodbinu i sve druge Uzdoljane muči što nisu kažnjeni stvarni nalogodavci akcije “Neretva 93” i  izvršitelji zločina.

Podsjećamo, Buza je još u lipnju 2021. godine pravomoćno osuđen za zločine u Uzdolu, a da bi na izdržavanje kazne otišao tek u kolovozu 2022. godine zbog zdravstvenih problema.