USKRS U MEĐUGORJU Brojni došli po duhovni mir, za neke i dalje utočište od rata, mladi stigli po blagoslov za zaruke

Uskrs, Međugorje, hodočasnici
Hercegovina.info

Najveći blagdan Uskrs brojni vjernici odlučili su provesti u Međugorju. Hodočasnici iz zemalja diljem svijeta u Hercegovinu su počeli stizati još prošle nedjelje. Svi oni sudjelovali su u molitvenom programu i obredima Velikog tjedna kako to bude i svake godine.

Neizbježna je molitva kod kipa Uskrslog.

"Od Cvjetnice se može primijetiti značajan broj hodočasnika koji dolaze ovdje. Krenuli smo na jedan lijep način u ovu sezonu koja obično i kreće s Cvjetnicom. Nju su pak obilježili hodočasnici iz Austrije koji su tradicionalno najbrojniji u tom razdoblju tako da smo prošli tjedan imali nekoliko tisuća hodočasnika iz Austrije, ali i iz ostalih zemalja, prije svega Italije, Irske, Francuske, Poljske, pa i Ukrajine. Što se tiče ukrajinskih hodočasnika koji su posljednjih godina ovdje drugi najbrojniji narod, zbog rata oni dolaze u znatno manjem broju. Značajan broj hodočasnika bio je i iz Hrvatske", kaže za Hercegovina.info voditelj Turističke zajednice Međugorje Željko Vasilj. 

Uskrs,Međugorje,hodočasnici

"Možemo primijetiti kako nam za Uskrs stižu nove grupe hodočasnika, ovoga puta u nešto drugačijoj strukturi. Najbrojniji će biti Talijani i Poljaci, a Irci kreću sa svojim letovima. Možemo zaključiti da je otvaranje sezone koje kreće s uskrsnim blagdanima jako dobro. Nadamo se kako će se i s obzirom na dobro epidemijsko stanje u cijelom svijetu tako i nastaviti", rekao je Vasilj.

U Međgorju se nalazi i preko 100 izbjeglica iz Ukrajine koji su svoje utočište i mir od nesretnog rata pronašli upravo u Hercegovini. .

Uskrs,Međugorje,hodočasnici

Na Brdu ukazanja za svoje zaruke došli su zahvaliti dvoje mladih Španjolaca.

"Iskoristila sam priliku da dođem sa svojim dečkom, zamoliti Gospu da blagoslovi naše zaruke. Zahvaljujem Bogu na ovom putovanju jer nigdje u svijetu nisam osjetila ono što sam doživjela ovdje. Ovdje sam došla i 'napuniti bateriju' koja je imala malo snage i malo energije. U svakodnevnom životu u Španjolskoj teško mi je ostati blizu Isusu. Druge potrebe kao što je posao imaju prednost pred duhovnošću. Prvi put dolazim ovdje i sigurna sam da neće biti posljednji", kaže nam mlada Eugenia Perrelo.

"Ovdje osjećam mir i spokoj. Shavtila sam koliko malo računa vodim o Bogu. Ovdje osjećam našu Majku, osjećam njenu ljubav, njenu podršku. Sve nadilazi racionalno, to je neobjašnjiv osjećaj. Na kraju, to je vjera, vjerovati u nešto što ne vidite, ali duboko osjećate. Dolazak u Međugorje natjerao me da se prisjetim što je osnovni stup mog života i što želim da bude, a to je Bog", rekla je.

Uskrs,Međugorje,hodočasnici

Njezin zaručnik nije prvi put u Međugorju.

"Ovo je drugi put da mogu doživjeti Veliki tjedan u Međugorju. Budući da sam ovdje, osjećam se bliže Gospi i omogućuje mi da doživim sakramente na poseban način. Način na koji župa Međugorje i svi svećenici pristupaju vjernicima daje mi dojam da je crkva živa u svima nama", rekao nam je Adri Camps.

Uskrsnu poruku uputio je i međugorski župnik fra Marinko Šakota.

Uskrs,Međugorje,hodočasnici

"Dragi župljani župe Međugorje, dragi hodočasnici, dragi prijatelji na cijelom svijetu, želim vam uputiti nekoliko riječi povodom Uskrsa, ili bolje rečeno povodom Pashe, Vazma. To je važno naglasiti jer Uskrs nije samo onaj trenutak uskrsnuća u nedjeljno jutro, nego je povezan sa smrću Gospodinovom – Veliki petak, Velika subota i uskrsno nedjeljno jutro su jedna cjelina, Pasha. To je taj prijelaz, prolaz Isusov, kao što je židovski narod prošao kroz Crveno more i izišao iz ropstva u slobodu. To je Isusov prolaz kroz smrt u život. Naravno, nije to samo Isusov prolaz, nego to treba biti i naš prolaz, naša Pasha, naš Uskrs.

Promatramo prirodu. Gledamo kako je u prirodi za vrijeme zime sve bilo, možemo reći, kao mrtvo. Nigdje nije bilo tragova života, a sada već pomalo u prirodi opažamo kako se budi život. Sve je čekalo da padne kiša pa da se onda probudi. Kiša je pala, nakon suše, i opažamo kako se sve budi. Na livadama opažamo kako klice klijaju, na stablima kako pupaju… Cvijeće dolazi, cvijeće se budi. Sunce grije, toplina sunčeva i sve su to uvjeti da život novi nastaje. Tako je i u nama.

Dragi prijatelji, i u nama postoje pupovi i klice koji su postojali i u stablima za vrijeme zime i na livadama, ali koji su propupali i proklijali kad su se stvorili uvjeti za to. Krist svojim uskrsnućem stvara uvjete da i u nama te klice života, klice nade, klice vjere, klice ljubavi… sada proklijaju.

Pa i onda kada osjećamo tamu na Veliki petak, tako i u nama postoje trenuci tame, trenuci beznađa, trenuci očaja, trenuci nejasnoća, razočaranja, kada mislimo da nema nekog izlaza, da nema nekog rješenja, da ne vidimo svjetla, da ne vidimo ništa pozitivno… Ti trenuci su u našem životu i normalni, i postoje, međutim Uskrs i Kristova Pasha daju nam nadu. To je temelj naše vjere – da život ima zadnju riječ, da Gospodin ima zadnju riječ, da smo u Njegovoj ruci, da smo Njegova ljubljena bića, da nas On nije ostavio, da nas On nije napustio, da želi da živimo s njim vječno…

Uskrs nam daje tu nadu! Zato neka nam ovi dani Kristove Pashe, Kristova Uskrsa budu dani kada će te klice vjere, nade i ljubavi u nama oživjeti. Od srca vam želim sretan i blagoslovljen Uskrsa", napisao je međugorski župnik.

Danas na sam blagdan Uskrsa svete mise u Međugorje slave se u 7, 8, 11 i 18 sati, dok će se sutra na uskrsni ponedjeljak slaviti tri mise na hrvatskom jeziku; u 8, 11 i 18 sati.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.