UPOZORENJE STANOVNIŠTVU U DIJELU BIH Stižu obilne padaline, moguć porast vodostaja rijeka, pojava klizišta...

Pljusak u Mostaru
Hercegovina.info

Uprava Civilne zaštite Republike Srpske je najavila da se od 16. do 20. siječnja očekuju obilne padaline uz jak do olujni jugo i upozorila na mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka, pojavu klizišta i značajan porast velikih rijeka.

Najviše padalina se očekuje u utorak i srijedu, kažu iz Republičke uprave Civilne zaštite i dodaju da će zbog relativno toplog vremena uglavom padati kiša, a snijeg samo na višim planinama i ponegdje u nižim predjelima na zapadu.

Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, najveća količina padalina se očekuje u Hercegovini, ponegdje i više od 250 milimetara po metru kvadratnom, Sarajevsko-romanijskoj regiji i gornjem Podrinju od 80 do 150 milimetara, te na zapadu od 60 do 120 milimetara.

Uz zahlađenje kiša će u četvrtak krajem dana i u petak preći u snijeg uz formiranje i nagli porast snježnog pokrivača, piše Srna.

Iz Republičke uprave navode da se obilne padaline, ponegdje i preko 400-500 milimetara očekuju u Crnoj Gori, što može prouzrokovati ekstreman porast vodostaja rijeka u slivu Drine.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) za ponedjeljak predviđaju pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima sa kišom u južnim i jugozapadnim područjima, a tijekom dana sa kišom i u ostalim dijelovima, na planinama će padati snijeg. Vjetar umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 5, na jugu zemlje do 8, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10, na jugu zemlje do 13 stupnjeva.

U utorak se očekuje pretežno oblačno sa kišom, na planinama će padati snijeg. Kiša će lokalno biti i intenzivnija. Vjetar umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 6, na jugu zemlje do 8, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10, na jugu zemlje do 13 stupnjeva.

Za srijedu meteorolozi predviđaju pretežno oblačno sa kišom, na planinama će padati snijeg. U jutarnjim satima padaline se očekuju u zapadnim i jugozapadnim područjima, a tijekom dana padaline se očekuju i ostalim dijelovima. Kiša će lokalno biti i intenzivnija. Jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 6, na jugu zemlje do 8, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10, na jugu zemlje do 13 stupnjeva.