UDRUŽENJE UMBRELLA Vlasti u BiH još jednim zakonom pokušavaju ugroziti slobodu govora

sloboda govora mediji

Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih neprofitnih medija iz cijele Bosne i Hercegovine, uputilo je danas zahtjev Ministarstvu unutarnjih poslova Županije Sarajevo da što prije vrati Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u Županiji Sarajevo na doradu, te da uključi u konzultacije stručnu javnost i zainteresirane strane, kako bi kreirali što kvalitetnije zakonsko rješenje, koje neće ugrožavati slobodu govora.  

Zakon, predložen u izvornom obliku, može dovesti do ograničavanja slobode izražavanja i kršenja ljudskih prava, a imajući u vidu činjenicu da predviđene visoke kazne za „širenje lažnih vijesti“ mogu ići i do 15.000 za pravne osobe i 2.100 KM za odgovorne osobe ovaj čin predstavlja ništa drugo do institucionalni pokušaj zastrašivanja medija, jer se izlažu riziku od pokretanja brojnih prekršajnih postupaka, što u konačnici može dovesti do cenzure i autocenzure. 

Proširivanje definicije javnog mjesta na internet i društvene mreže, kao i uvođenje kazni za širenje „lažnih vijesti“ i „omalovažavanje državnih organa“, te otvaranje mogućnosti za proizvoljno tumačenje ovih pojmova jasno vodi k ograničavanju slobode izražavanja, javne riječi, te sužavanje prostora za djelovanje građana, medija, civilnog sektora i kritičko analiziranje rada javnog sektora. Zabrana javnog istupanja u razdoblju od šest mjeseci, koju previđa ovaj Zakon, direktno ugrožava osnovna ljudska prava koja su Ustavom BiH zagarantirana, kao i raznim konvencijama i deklaracijama, uključujući i Europsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama. 

Posebno zabrinjavaju odredbe Zakona koji previđaju kazne za one koji širenjem lažnih vijesti „ometaju provođenje odluka i mjera nadležnih organa i institucija koje vrše javna ovlaštenja“, kao i odredbe koje se odnose na „omalovažavanja državnih organa“, što bi u konačnici moglo podrazumijevati i bilo koji oblik kritike i negativnog izvještavanja o radu javnog sektora. 

Očigledno je da i ovaj Zakon, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona Republike Srpske i Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija Republike Srpske, još jedan od pokušaja vlasti Bosne i Hercegovine da ograniče slobodu izražavanja i udruživanja, a posebno da ušutkaju slobodne glasove koji konstantno ukazuju na korupciju i druge neregularnosti koje nagrizaju bh. društvo. 

Novinarska i medijska zajednica okupljena oko Udruženja Umbrella je jedinstvena u svome zahtjevu da ovaj Zakon treba vratiti na doradu i uključiti zainteresiranu i stručnu javnost, kako bi se spriječio svaki oblik državne i privatne cenzure, ali i ograničavanje slobode izražavanja i ugrožavanje osnovnih ljudskih prava.