VIDEO  U jednoj od većih akcija Europola i BiH uhićeno 38 osoba, 8 od njih su zaposleni u državnoj upravi Bosne i Hercegovine

Europol BiH

Europol je podržao Bosnu i Hercegovinu u identifikaciji i razbijanju velike kriminalne mreže umiješane u trgovinu drogom i oružjem, pranje novca i korupciju. U istragu, pokrenutu analizom Europola, sudjelovali su sljedeći organi Bosne i Hercegovine: Federalno ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske, Granična policija i Državno tužiteljstvo. U istrazi su sudjelovali i organi za provođenje zakona (Federalna kriminalistička policija) i pravosudni organi Njemačke.

Trgovina drogom na Zapadnom Balkanu, u EU i Južnoj Americi

Istraga, pokrenuta 2021. godine, fokusirana je na aktivnosti kriminalne mreže koja se uglavnom bavi proizvodnjom i trgovinom drogom na Zapadnom Balkanu, EU i Južnoj Americi. Važni tragovi, koji su služili identifikaciji kriminalnih aktera, dobiveni su operativnom analizom šifriranih komunikacija. Europol je podržao državne vlasti u razvoju njihovih istražnih aktivnosti tako što im je pružio važne uvide stečene iz komunikacije osumnjičenih putem šifriranih aplikacija ANOM i SkyECC, koje su uklonjene 2021. godine, piše Avaz.

Razmjena informacija između različitih državnih organa otkrila je organizaciju velikih razmjera, rasprostranjenu na dva kontinenta i s nekim članovima koji su bili na pozicijama u državnoj upravi Bosne i Hercegovine. Dana 19. lipnja, kada je održan osmi dan akcije organizirane u okviru ove trogodišnje akcije, državne vlasti Bosne i Hercegovine uhitile su šest osoba. Ovim uhićenjima ukupan broj zbog povezanosti s ovom organiziranom kriminalnom grupom popeo se na ukupno 38.

Sadržaj se učitava...

Rezultati operacije

- Uhićeno 38 osumnjičenih, od kojih 8 na funkcijama u državnoj upravi Bosne i Hercegovine

- Jedna visokotražena osoba uhićena u Njemačkoj izručena Bosni i Hercegovini

- Zapljene uključuju preko 300 kilograma kanabisa, nekretnine i gotovinu ukupne vrijednosti preko 6 milijuna eura

Europol BiH

Europol je podržavao operaciju od samog njenog početka analizom komunikacija koja je omogućila nacionalnim vlastima da identificiraju osumnjičene i otkriju njihove kriminalne aktivnosti. Europol je omogućio razmjenu informacija, kao i koordinirane i financirane operativne sastanke. Paralelna operativna analiza Europola, dostavljena u obliku obavještajnih paketa, rasvijetlila je posljedice i utjecaj kriminalne mreže. Europol je također pružio podršku državnim vlastima tako što je angažirao stručnjake na terenu kako bi istražiteljima pružili analitičku podršku i tehničku ekspertizu u realnom vremenu.

Jača operativna suradnja s Bosnom i Hercegovinom

Od lipnja 2023. Europol dalje jača svoju operativnu suradnju s Bosnom i Hercegovinom. Ovaj novi razvoj se odnosi na uspostavljanje jedinstvene Nacionalne kontakt točke za sve organe za provođenje zakona u BiH s Europolom, povezujući ih s Europolovom aplikacijom mreže za sigurnu razmjenu informacija (SIENA). Uspostavljanje ove Nacionalne kontakt točke, koja će koordinirati komunikaciju između nadležnih organa za provođenje zakona u BiH i Europola, praćeno je raspoređivanjem bh. oficira za vezu u agenciju. Službenik za vezu BiH pridružit će se velikoj zajednici od skoro 300 oficira za vezu, koji predstavljaju više od 45 zemalja, koji su već smješteni u sjedištu Europola.