TVRDI DA JE SVJEDOK Direktor Agencije za privatizaciju SBŽ prijavljen Tužiteljstvu zbog višemilijunske štete

Vlašić
Ilustracija/Hercegovina.info

Protiv direktora Agencije za privatizaciju Srednjobosanske županije Željka Radoša i direktora tvrtke Ozon d.d. Travnik, Enesa Konjalića podnesena je kaznena prijava zbog sumnje da su počinili kaznena djela zloupotreba položaja i nesavjestan rad čime su pričinili višemilijunsku štetu, saznaje InfoRadar.

Prijava je podnesena Federalnoj upravi policije, Ministarstvu unutarnjih poslova i Tužiteljstvu Srednjobosanske županije, gdje nam je potvrđeno da su prijavu zaprimili 13. veljače ove godine.

''U Tužiteljstvu je formiran predmet u kojem su od strane postupajuće tužiteljice naložene radnje Federalnoj upravi policije Sarajevo u cilju provjera navoda iz prijave'', pojasnili su u Tužiteljstvu SBŽ za InfoRadar.

Prijava se odnosi na srpanj 2010. godine kada je Agencija za privatizaciju SBŽ prodala Sportsko-rekreacijski centar Vlašić travničkom poduzeću Ozon. Odvjetnik iz Travnika Adil Lozo zastupnik je nekoliko obitelji koje smatraju da su oštećene u ovom slučaju.

Privatizacija turističkog centra na Vlašiću trajala je dvije godine, a vlasnik stopostotnog kapitala, procijenjenog na 5,1 milijun KM, bila je Federacija BiH. Ponude za Sportsko-rekreacijski centar Vlašić tada su dostavili Ozon i Fabrika duhana Sarajevo, a nadležna komisija ponudu Ozona proglasila je kvalitetnijom.

Naime, podnositelji kaznene prijave smatraju da su ugovor i njegovi aneksi ništavni i nezakoniti, a uz prijavu je dostavljen i niz dokaza kojima, kako tvrde podnositelji prijave, su potkrijepljeni svi njihovi navodi.

''Prodavač je prodao državni kapital SRC Vlašić kupcu koji sadrži i nekretnine trećih osoba koje nemaju veze s privatizacijom i imovinom SRC Vlašić d.o.o. Travnik niti su ikad imale'', stoji u prijavi koja je u posjedu InfoRadara.

Travnički odvjetnik ističe da Agencija “nije imala ovlaštenja da izvrši takvu prodaju”.

''Oni su izašli iz okvira ovlaštenja koje je dalo Općinsko vijeće i izvan okvira Zakona o privatizaciji, te su napravili akta koja su nezakonita. Time su pričinili višemilijunsku štetu na račun države i ustrajat ćemo u prikupljanju podataka, jer želimo da se slučaj dovede do kraja i utvrdi što je zakonito, a što nije. Sve je prilično misteriozno i pokušava se zamotati u omotač višeg interesa, za razvoj gospodarstva i turizma, a ustvari se radi o lopovluku. Mi hoćemo da kažemo jest, ima i turizma i gospodarstva, ali i lopovluka. Mora se izdvojiti što je poslovanje, što je zakonito, što je lopovluk…To je moj cilj'', naglašava Lozo.

On ističe da članovi obitelji Teskeredžić u svemu imaju “pravni interes”, te da u kompleksu zemljišta od 270.000 metara kvadratnih nalazi infrastruktura -  kanalizacija i vodovod.

''Tu se nalazi rezervoar i na tom zemljištu su kupci koji kupuju parcele od kojih ovi naplaćuju komunalne usluge. Ovo što smo mi uradili trebala je država da uradi, odnosno Općinsko pravobraniteljstvo da pokrene postupak iz razloga što je 2008. Općinsko vijeće donijelo odluku da se izvrši prodaja putem aukcije. Imam kompletan materijal sa sjednice Općinskog vijeća, zapisnike i odluke i taj materijal je proslijeđen Tužiteljstvu i FUP-u, jer u tu policijsku agenciju imamo povjerenja. Izvršila se prodaja mimo zakona. Važno je pitanje i visine naknade koja je minorna u odnosu na vrijednost kapitala. Pitanje je i što je sve obuhvaćeno u početnoj bilanci, što je to bilo predmet privatizacije ili oduzimanja državne imovine u privatnom vlasništvu uz minimalnu naknadu'', dodaje Lozo. Tvrdi da se knjižio veći obujam imovine nego što je imovina koja je iskazana u početnoj bilanci.

''Aneksima na osnovni ugovor su pokušali privatizacijom vršiti upis privatnog vlasništva. Ljudi iz tvrtke Ozon su razumjeli da su kupili cijeli Vlašić za 500.000 KM, a država nije reagirala do sada kada je pokrenuta parnica u Općinskom sudu za utvrđivanje apsolutne ništavosti ugovora o privatizaciji iz razloga što imamo uspostavljenu sudsku praksu da predmet privatizacije ne mogu biti javna dobra, vodovod, kanalizacija, parkovi, putevi, šume…'', naglašava Lozo.

Navodi da nije poznato zašto je Agencija postupala suprotno odlukama SRC Vlašić d.o.o. Travnik i suprotno odlukama Općinskog vijeća Travnik, odnosno zašto je privatizacija izvršena metodom neposredne pogodbe i po vrlo niskoj cijeni u odnosu na vrijednost državnog kapitala, kao ni zašto je izvršena privatizacija imovine koja predstavlja javno dobro. U kaznenoj prijavi se navodi da je “Agencija u rujnu 2010. godine donijela rješenje o odobrenju upisa izvršene privatizacije u sudski registar, a nakon toga je donosila nekoliko potvrda u odnosu na isplatu cijene, izvršavanja ugovorenih obveza, nogometnog igrališta i drugih nekretnina”.

Podnositelji prijave posebno spornim ističu potvrde iz kolovoza 2019. i svibnja 2020., u kojima je potvrđeno da su u vrijednosti ukupnog kapitala sadržane i vrijednosti nekretnina, a među kojima se nalaze i nekretnine u vlasništvu nekoliko porodica koje nisu bile dijelom programa privatizacije i imovine SRC Vlašić d.o.o. Travnik.

''Važno je naglasiti da se u privatizaciji kupovao kapital, ne nekretnine kao i da je provedena privatizacija osnova za upis u sudski registar poslovnih subjekata (ne u zemljišne knjige ili katastarski operat) što su ugovorne strane očito svjesno zanemarile i zloupotrijebile'', ističe se u prijavi.

Agencija, kako se navodi dalje, nije imala ovlaštenja ni razloga za izdavanje ovih potvrda i identifikaciju nekretnina suprotno programu privatizacije i osnovnom ugovoru.

Protiv Radoša su, potvrđeno nam je u Tužiteljstvu SBŽ, u prethodnom razdoblju formirana tri predmeta. U dva predmeta donesena je naredba o obustavi istrage, dok je u jednom predmetu donesena naredba o neprovođenju istrage.

Prvi čovjek Agencije za privatizaciju SBŽ, koji je na ovoj poziciji neprekidno 19 godina, kaže da je 19. ožujka ove godine bio u prostorijama FUP-a u Travniku u svojstvu svjedoka. 

''Upoznat sam sa spomenutom prijavom i sve mi je poznato u vezi ovog predmeta. Ja nisam osumnjičen i trenutno čekam odluku o tome hoće li Tužiteljstvo podizati optužnicu ili ne'', kaže Željo Radoš za InfoRadar.

Ističe da su mu poznati razlozi zbog kojih je odvjetnik Lozo podnio kaznenu prijavu.

''On gubi sve sporove koji se odnose na obitelj Teskeredžić pa se hvata za sve moguće. Ja mirno spavam što se ovoga tiče. Paralelno s ovim se vodi parnični postupak po tužbi obitelji Teskeredžić i 27. svibnja će biti parnični postupak, koji je skoro identičan sadržajem kao i ova prijava i kojim se ide na poništenje osnovnog ugovora iz 2010. i svih aneksa. Predmet parničnog postupka je pobijanje ugovora iz 2010. i pet aneksa ugovora. I tu ću vjerojatno biti svjedok'', kaže Radoš.

Agencija za privatizaciju, tvrdi njen čelnik, ne utvrđuje vlasništvo nad nekretninama, te navodi da je predmet kupoprodaje bio 100 posto državni kapital.

''Prije nego se donese odluka o prodaji to je bilo na Općinskom vijeću Travnik, koje je iscrpilo sve mogućnosti. Radilo se o klasičnoj prodaji, gdje su bila dva ponuđača i sa Ozonom je zaključen ugovor, jer je Fabrika duhana Sarajevo odustala'', pojašnjava Radoš koji smatra da je privatizacija urađena po propisima. Mišljenja je da će tužba biti odbačena.

Nadalje tvrdi da su članovi obitelji Teskeredžić na nezakonit način 2008. upisani kao vlasnici u gruntovnici.

''Kada su dobili zemljišno-knjižne izvatke, oni su pokušali lažno optužiti Agenciju da je prodala javno dobro, odnosno da smo prodali vodovod i kanalizaciju, što nije točno jer je to riješeno kroz koncesiju?!'', pojašnjava Radoš.

Pravni zastupnik tvrtke Ozon i njenog direktora Enesa Konjalića, odvjetnik Faik Muhić za InfoRadar kaže da je Konjalić dao iskaz u Policijskoj stanici Travnik 19. ožujka 2024. u svojstvu svjedoka, te smatra da je kaznena prijava potpuno neosnovana i da joj je cilj vezan za neke druge svrhe.

''Predmetnu prijavu je inicirao i podnio Odvjetnički ured “Adil Lozo i dr.” d.o.o. Travnik, navodno u ime svojih klijenata obitelji Teskeredžić, a koji članovi obitelji, njihov najveći dio, desetljećima ne žive u BiH niti, po našoj procjeni, poznaju elemente ovog slučaja. To znači da sumnjamo u validnost Punomoćja za postupanje ovog Odvjetničkog ureda kao i u njene dobre namjere. Predmetna prijava je podnijeta isključivo iz razloga da se zaplaše navedena gospodarska društva, a prije svega Ozon z.d.d. i SRC Vlašić da ne inzistiraju na sudskom procesu u kojem se traži da se poništi /utvrdi da je ništav/ postupak kojim je, po našem mišljenju neovlašteno i bez ikakve osnove, od strane Općine Travnik izvršen povrat zemljišta nekadašnje beglučke zemlje obitelji Teskeredžić njihovim današnjim nasljednicima, kažu u odvjetničkom uredu Muhić.

Naglašavaju da je povratom obuhvaćeno preko 280 duluma zemljišta u samom središtu Sportsko-rekreacijskog centra Babanovac, a koje zemljište je obuhvatilo izgrađen veliki broj hotela, motela, privatnih vikendica i kuća, drugih gospodarskih objekata, skijališta i ski liftove, te druge infrastrukturne objekte kao što su pristupni putevi, kanalizacija, gradska rasvjeta…

''Općina Travnik je vratila predmetno izgrađeno zemljište ranijim vlasnicima tadašnjih livada i šuma, a da još uvijek nije donesen Zakon o restituciji nekretnina u BiH tj. faktički, po našoj procjeni, poklonila državno izgrađeno zemljište fizičkim osobama'', smatraju zastupnici Ozona.

Ističu da je Županijsko pravobraniteljstvo SBŽ stalo na stranu tužitelja - Ozona i drugih, dok je Općinsko pravobraniteljstvo Travnik stalo na stranu obitelji Teskeredžić.

''Nakon što joj je “vraćeno” zemljište zajedno sa ski liftovima i ski stazama na Babanovcu obitelj Teskeredžić je zatražila od društva Ozon iznos od cca 2,6 milijuna maraka za ski stazu i ski liftove tvrdeći da je to sada njihova imovina i tražeći da se zabrani skijaška aktivnost dok se ne riješi pitanje ove naknade, što je Ozon odbio osporavajući zakonitost tog postupka stjecanja vlasništva, ujedno tvrdeći da je privatizacijom ranije tvrtke SRC Vlašić d.o.o. stekao trajno pravo služnosti skijaške staze. O tome je Ozon poveo spor i dobio pravomoćnu odluku u svoju korist'', kažu u odvjetničkom uredu Muhić i drugi.

''Nakon što je tvrtka OZON pokrenula postupke pribavljanja Koncesije za skijališta na Babanovcu, te nakon što je zatražila urbanističku dozvolu za gradnju novih staza i ski liftova (četverosjedežnice i trosjedežnice), i nakon što je pokrenula postupke poništenja povrata državnog zemljišta ispod Sportsko-rekreacijskog centra Vlašić obitelji Teskeredžić, te nakon što je pokrenula tužbu za utvrđenje da je nositelj prava služnosti ski staza i ski liftova na Vlašiću, obitelj Teskeredžić je pokrenula pitanje privatizacije SRC Vlašić. Tvrtka Ozon je u cijelosti ispunila sve svoje ugovorne obveze i o tome nije bilo spora dok to nije zasmetalo pravnoj poziciji obitelji Teskeredžić, a vezano za spomenutu genezu sudskih sporova'', tvrde zastupnici tvrtke Ozon koji smatraju da je “kompletan predmetni slučaj (povrat nekretnina na Vlašiću obitelji Teskeredžić) jedan veliki kriminalni akt u režiji tadašnjeg rukovodstva Općine Travnik i obitelji Teskeredžić na koji način se država odrekla i poklonila izgrađeni SRC Vlašić, fizičkim osobama, koja su nakon toga pristupila prodaji zemljišta i objekata koji su izgrađeni na tom zemljištu, kažu u odvjetničkom uredu Muhić, dodavši da umjesto da “država” kojoj pripada i koja je gradila taj Centar novcima svih poreznih obveznika iz BiH prodaje takvo zemljište i naplati građevinsku rentu, to čine treće osobe čijim precima je, kako je već navedeno, nekada, prije II svjetskog rata pripadalo to zemljište.

''A za slučaj da se utvrdi zakonitim, pripadnicima te obitelji je trebalo isplatiti naknadu za te livade i šume po ondašnjim tržišnim prilikama, a ne vraćati im danas zemljište u vlasništvo sa svim izgrađenim objektima'', smatraju u uredu Muhić i drugi.