TUŽITELJSTVO BIH FORMIRALO PREDMET Poništeni zakoni objavljeni u Službenom glasniku RS-a

Tužiteljstvo BiH

Nakon što je ukaz predsjednika RS Milorada Dodika objavljen u Službenom glasniku entiteta, Tužiteljstvo BiH formiralo je tim koji će u suradnji s drugim institucijama raditi na ovom predmetu.

Podsjetimo, unatoč odlukama Visokog predstavnika Christiana Schmidta, novoizabrani vršitelj dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloš Lukić potpisao je odluke o objavljivanju ukaza Milorada Dodika vezanih za zakone koji praktično suspendiraju odluke Visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH na teritoriju ovog entiteta.

''U Tužiteljstvu BiH, u navedenom predmetu, formiran je tim od tri tužitelja, koji zajedno sa SIPA-om, te drugim sigurnosnim i policijskim agencijama, poduzimaju zakonom predviđene aktivnosti o čijim rezultatima će javnost biti obaviještena'', priopćio je glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić, javlja Klix.

Do formiranja predmeta je došlo nešto ranije zbog događanja u RS-u, odnosno donošenja zakona i provođenja istih iako su poništeni, a što je danas kulminiralo objavom u Službenom glasniku RS-a.

Inače, za to djelo je visoki predstavnik Christian Schmidt uveo kaznenu odgovornost, kao i za nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH. Prema izmjenama donesenim prošlog vikenda, odgovorna osoba može biti kažnjena od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Novi direktor Službenog glasnika Miloš Lukić potpisao je jutros odluke o objavljivanju ukaza predsjednika RS Milorada Dodika o proglašenju dva zakona da se odluke visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku na teritoriju RS kao ni odluke Ustavnog suda BiH.

Lukić je na poziciju direktora izabran jučer na hitnoj telefonskoj sjednici nakon što je tu funkciju uslijed pritiska da počini kazneno djelo, napustila Milka Devušić. Mjesec prije nje je istu poziciju napustio i Vladimir Janković.

"Žao mi je što je u prethodnih nekoliko dana stvorena klima u kojoj bilo tko može vršiti pritisak na institucije RS-a, pa i Službeni glasnik. Mi ćemo se ovako odnositi prema svim važnim odlukama u narednom razdoblju i poručujem da se više neće moći vršiti bilo kakvi pritisci na Službeni glasnik jer je on osnovan u siječnju 1992. godine, tada je objavljivao svoje prve odluke i stariji je od Ureda visokog predstavnika ili bilo koje druge institucije koja je nastala nakon Daytonskog sporazuma", rekao je Lukić nakon potpisivanja ukaza.