TUNEL KROZ TREBEVIĆ Projekt vrijednosti 200 milijuna eura u rukama sumnjive kineske kompanije

Republika Srpska,ljubiša ćosić,Milorad Dodik političar iz RS-a,kinezi

Prema najavi od 21.veljače 2022.godine, ovog proljeća je trebala početi realizacija tunelskog povezivanja općina Pale sa Istočnim Sarajevom. Tog 21.veljače, a o čemu je Inforadar izvještavao prije više od godinu dana, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić  je u sarajevskom predstavništvu kineske kompanije Sinohydro koja djeluje u sastavu grupacije Power China, potpisao Memorandum o suradnji vezan za izgradnju tunela koji bi povezivao općine u sastavu Istočnog Sarajeva. Probijanje tunela kroz Trebević zamišljeno je kao višegodišnji projekat koji treba prometno uvezati Istočno Sarajevo i Pale.

Republika Srpska,ljubiša ćosić,Milorad Dodik,kinezi

Piše: Istraživački tim Inforadara

Dužina tunela bi u prosjeku bila 8 km i pratio bi dio stare pruge, te bi išao kroz Trebević koji bi približio dvije općine sa sadašnjih 40 minuta, na svega 12-13 minuta vožnje. Prema riječima gradonačelnika Istočnog Sarajeva, realizacija projekta koštala bi oko 200 milijuna eura.

Samo godinu prije, ta suma je iznosila od 150 do 200 milijuna KM. Za Inforadar, Ćosić je istakao da ova ideja nije nova, te da ju je njegova administracija, samo reaktivirala.

Republika Srpska,ljubiša ćosić,Milorad Dodik,kinezi

“Tijekom 2022. godine, uslijedile su male poteškoće oko raspisivanja tendera i mi smo ga raspisali i izabrali izvođača koji je uradio okvirnu predstudiju. To je kompanija Radis koja nam je dala okvirno informacije o mogućim trasama. Nakon toga smo s kineskim partnerom dogovorili izradu šire studije izvodljivosti i to je u tijeku. Po narudžbi “Sinohydra”, radi je jedna kompanija iz Sarajeva. Prema Memorandumu, mi kao Gradska uprava, tu nismo uključeni.”
Ćosić je naveo da će  ova predstudija pokazati koje će od tri ponuđena rješenja  dovesti do idejnog rješenja na osnovu kojeg bi bio raspisan tender kojim bi se izabrao strateški partner.

Republika Srpska,ljubiša ćosić,Milorad Dodik,kinezi

“Radi se o veoma ozbiljnoj investiciji. Na tri predložene trase, dužina tunela bi bila između 5,5 km do 9 km sa još jednim predloženim tunelom od 500 m do 1,5 km sa određenim mostovima i dijelom priključnim prometnicama. Izlazne i ulazne točke bi bile različite. Jedna od ulaznih točaka bi bila u naselju Miljevići, ovdje u Istočnom Sarajevu, neposredno uz entitetsku granicu. Druga bi bila u naselju Toplik-Tilava u Istočnom Sarajevu, a izlazne točke bi bile na samim Palama ili iznad Pala na putu pema Jahorini. Upravo predstudija izvodljivosti bi trebalo da odgovori koja je najbolja opcija za izradu idejnog rješenja.”, istakao je za naš portal Ljubiša Ćosić.

Republika Srpska,ljubiša ćosić,Milorad Dodik,kinezi

Dakle, sve je lijepo zamišljeno, međutim, u startu, otvara se sumnja koja  upućuje na moguće nepravilnosti i korupciju. poznato je da je  “Sinohydro”,  kompanija sa lošim ugledom u svijetu. Kao što smo pisali Razvojna banka Afrike (AfDB) ovu kompaniju je stavila na „crnu listu“ i zabranila im sudjelovnanje u svim projektima koje financira Banka Afrike. Kompanija je bila uključena u više sumnjivih projekata u Zambiji, Keniji, Zimbabveu i drugim afričkim zemljama, gdje je “Sinohydro” dobio poslove od 533 miljuna dolara. Naknadno je utvrđeno  da je vrijednost tendera umjetno uvećana čak dva puta, ili u Ugandi, gdje je “Sinohydro” ignorirao zahtjeve projekta u izgradnji puteva. Ured za borbu protiv korupcije Banke Afrike u svom Izvještaju naveo je da su u pitanju nezakoniti ugovori i da su dokaz koruptivne sprege ove kompanije i tamošnjih političkih moćnika. Godinama unazad, vlade nekoliko zemalja i predstavnici organizacija optužile su ovu kompaniju za korupciju, varanje, prisvajanje proračunskih sredstava, niskokvalitetne građevinske radove, nepošteno partnerstvo i drugo, a što je navedeno u izvještajima ovog Ureda za korupciju.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, smatra da se radi o: “Zaista  moćnoj kineskoj grupaciji koja djeluje u različitim gospodarskim oblastima i na nivou grupacije zapošljava oko 300 tisuća ljudi.”

Za Inforadar je naveo primjer  njihovog  angažmana na izgradnji HE Ulog u općini Kalinovik,  39 MW instalirane snage koja bi prema njegovoj procjeni, trebalo da bude završena do kraja ove godine.”, rekao je Ćosić.
Kompanija “Sinohydro”, svoj utjecaj pokušala je nametnuti u nekoliko projekata širom BiH. Prisutnija  je na području RS-a. Podsjećamo, prije nešto više od godinu dana, istekao je rok koji je još prije 11 godina dala Vlada RS-a konzorciju koji je na gornjem toku Neretve, trebao graditi hidroelektranu Ulog. U pitanju je EFT group Vuka Hamovića čijem konzorciju se pripoio i kineski “Sinohydro”. Ugovor o izgradnji sa koncesionarom Hamovićem,  potpisan je 2012.godine. Radovi nikada nisu počeli, pa ostaje nejasna tvrdnja Ljubiše Ćosića da bi radovi mogli biti gotovi do kraja godine.

Republika Srpska,ljubiša ćosić,Milorad Dodik,kinezi


“Synohidro” se još prije 8 godina, ponudio da gradi autoput Banjaluka- Mliništa. Dostavili su čak i Studiju izvodljivosti koja je bila neophodna za početak pregovora o kreditima, ali je njihov prijedlog odbacilo Vijeće ministara BiH. Takođe, nisu imali sreće ni u izgradnji nove dobojske bolnice gdje su izgubili na tenderu.

Pojavili su se i na natječaju za izgradnju HE “Dabar”. Ovaj  posao je procijenjen da je vrijedan 430 milijuna KM. Realizacija nije finalizirana zbog sudskih procesa potencijalnih izvođača radova ali prema našim saznanjima uskoro će epilog ovog slučaja. “Sinohydro” je uključen i u poslove na izgradnji mosta Počitelj. Ovaj posao je vrijedan preko 28 milijuna eura.

Republika Srpska,ljubiša ćosić,Milorad Dodik,kinezi

“Naš konačni cilj je, ako se procijeni da je projekat isplativ i izvodiv, formiranje zajedničkog poduzeća sa Vladom RS-a. To poduzeće bi potpuno transparentno, raspisalo javni poziv za izbor strateškog partnera koji bi bio u mogućnosti da osigura izvore financiranja i ponudi garanciju tim izvorima financiranja. S druge strane Vlada RS bi, a to sam kao gradonačelnik uspio da dogovorim sa nositeljima vlasti u RS-u, dala bi garanciju da strateškom partneru kompenzira dio ako se naplatom on u cjelini ne bi mogao osigurati.”, istakao je Ćosić za Inforadar.

Uvidom u popis na kojem se nalaze firme i pojedinci sa privremenim i stalnim zabranama na projektima koje financira Svjetska banka širom svijeta, uočljivo je da kineska kompanija u više navrata ima stalnu zabranu. Također, uočljivo je i to da često mijenja ime kao na primjer u “Sino Hydro” ili “Sino tehnology” i slčno, te da su se često pripajali nekom holdingu i na taj način vršili prevare.

Već smo pisali kako je za naš portal, Transparency International u BiH, potvrdio da je njihov nacionalni ogranak Transparency International koji radi u Maleziji projekat izgradnje velike brane na rijeci Bakun u Saravaku u ovoj državi okarakterizirao kao spomenik korupciji. “Radovi na izgradnji brane su bili povjereni upravo kompaniji “Sinohydro”, a ova kompanija je čak javno priznala da su radovi vršeni nemarno. Mnogobrojni službenici i radnici su upozoravali da se prilikom izgradnje u cement dodavalo previše vode kako bi se smanjili troškovi i ubrzala proizvodnja, a što je u konačnici slabilo strukturu ove najveće brane u državi koja se uzgred rečeno nalazi u zoni podložnoj zemljotresima”, svojevremenuo su nam kazali iz Transparency International BiH.

Republika Srpska,ljubiša ćosić,Milorad Dodik,kinezi

Na naše pitanje da li je  kineski partner i dalje u optjecaju, Ćosić je odgovorio: “Potpisanim memorandumom, mi imamo obvezu da dođemo do dokumentacije. Taj memorandum nije obvezujući za izbor strateškog partnera. Postoje jasna pravila u Fidic Žutoj knjizi, u Zakonu o javnim nabavkama BiH koji precizno opisuje izbor strateškog partnera, potencijalnog izvođača. Znači, unaprijed ništa nije zadano. Moram kazati da do sada kineski partneri “Sinohydro” i “Power China” su sve ispoštovali. Svoju ozbiljnost pokazuju i na drugim projektima u koje su uključeni u RS-u ali i u Federaciji BiH. Međutim, to ne znači da će oni ostati kao strateški partneri. Ja sam imao priliku da se sastanem sa šefom Europske investicijske banke i spominjali smo ovaj projekt i rekli zašto nije moguće povezati izvođače sa potencijalnim financijerima. Znamo da u BiH, Kinezi već rade na nekim projektima, koje financiraju europske banke”, istakao je Ćosić.
Recimo i to da je adresa kompanije “Sinohydro”, prijavljena u zgradi Porezne uprave RS-a u ulici Trg Republike Srpske na broju 8/XII. U ovu zgradu, ne može se ući bez najave, a jedini mogući kontakt “Sinohydra” koji je javan jeste ovaj na fotografiji iznad, dakle bez e-mail adrese i kontakt telefona. Prethodna adresa je bila u banjalučkom naselju Nova Varoš, u ulici Svetozara Markovića na broju 5. Na toj adresi, od 2020.godine, bila je prijavljena kineska kompanija “Sinohydro Corporation Limited” koju zastupa Liu Zhidong iz Pekinga i koji bukvalno ima apsolutnu moć u sklapanju ugovora.

Republika Srpska,ljubiša ćosić,Milorad Dodik,kinezi


Sve ovo upućuje da je glavni partner u konkretnom poslu upravo politički vrh RS-a gdje postoji sumnja da  su se pojedinci već “ugradili” jer je kao što smo rekli, u pitanju kompanija koja je na crnim listama Svjetske banke i Afričke razvojne banke zbog korupcije, prevara i podmićivanja političara širom svijeta. “Synohiydro” je favoriziran od strane domaćeg partnera i posao je već započet bez transparentnosti utroška novca i detalja tendera javnih nabavki prilikom izrade početne studije. U sve se  uključio i sam predsjednik RS-a i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, izjavljujući lani da je to: “Jedna od najvećih investicija u gradu u koju ćemo krenuti već naredne godine. Izgradnja tunela, kroz koji će se od Lukavice do Pala ići manje od deset minuta, preko Trebevića skratio bi put i od juga Republike Srpske do Srbije.”

Republika Srpska,ljubiša ćosić,Milorad Dodik,kinezi
Ova izjava, iščezla je s lanjskim snijegom jer od posla još ništa nema. Ovog proljeća Dodik i Ćosić su se ponovo slikali i najavili ovaj projekat bez obzira na spomenutu analizu Ureda za borbu protiv korupcije koji je u svom Izvještaju naveo da su u pitanju “Sinohydrovi” nezakoniti ugovori i da su dokaz koruptivne sprege ove kompanije i tamošnjih političkih moćnika.

Republika Srpska,ljubiša ćosić,Milorad Dodik,kinezi

“Ono što je meni kao gradonačelniku bitno jeste da dođemo do projektne dokumentacije, da studija izvodljivosti kaže koliko to košta i je li ovaj projekat isplativ? Kada to zavšimo, projekt ćemo prezentirati javnosti, Vladi RS-a i doći u fazu donošenja odluke o formiranju ili neformiranju zajedničkog poduzeća. Ovako se radi u regiji. Imali smo jedan dogovor sa sarajevskom IPSA-om i žao mi je što smo mi tu malo zakasnili. Ali ova kompanija iz Sarajeva koju smo angažirali za Studiju izvodljivosti je referentna i ima sve reference i mislim da će biti sve u redu“, naveo je Ćosić.

Sasvim sigurno, u trenutku kada ovaj entitet doživljava ozbiljnu financijsku krizu, o skoroj izgradnji tunela, nema ništa. S vremena na vrijeme, ova priča postaje politička mantra ali kineska kompanija je konstanta. Sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva, razgovarali smo u danu kad je entitet Republika Srpska, održao dvije aukcije obveznica kojima je osigurao 75 miljuna KM da bi se zakrpio proračun za ovu godinu. U međuvremenu, kineska kompanija “radi”.