"TREBA PODUZETI ADEKVATNE MJERE" Stopa zaposlenih u zdravstvu u HNŽ za 53,5 posto viša od prosječne u Federaciji

Goran Opsenica
hercegovina.info

Na danas održanoj sjednici, Skupština Hercegovačko-neretvanske županije je razmatrala Informaciju o stanju u zdravstvu u HNŽ i realizaciji Zaključaka Skupštine HNŽ koji su doneseni na prethodnoj tematskoj sjednici o zdravstvu, priopćila je Skupština HNŽ.

"Sjednici su pored zastupnika u Skupštini HNŽ i članova Vlade HNŽ, nazočili direktori i predstavnici svih zdravstvenih ustanova na području HNŽ kao i predstavnici Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ i Zavoda za javno zdravstvo HNŽ.

Kroz svoje diskusije zastupnici su iskazali zahvalnost zdravstvenim radnicima koji su u proteklom razdoblju nadljudskim naporima, u pandemiji koronavirusa održali zdravstveni sustav funkcionalnim.

Ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ dr. Goran Opsenica u uvodnom obraćanju se osvrnuo na realizaciju zaključaka Skupštine HNŽ iz prethodnog razdoblja, te je u izlaganju Informacije, između ostalog istaknuo kako je stopa zaposlenih u zdravstvu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji za 53,5% viša od prosječne stope zaposlenih u zdravstvu Federacije Bosne i Hercegovine, da je stopa zaposlenih u zdravstvu u odnosu na broj stanovnika u HNŽ najviša u FBiH, a što je jedno od pitanja koje treba detaljnije analizirati i poduzeti adekvatne mjere.

Kroz raspravu se posebno analiziralo financijsko stanje u zdravstvenim ustanovama na području Konjica u svjetlu nedavne blokade računa DZ Konjic i OB Konjic i potrebi pronalaska rješenja za isto.

Istaknuta je i potreba što bržeg donošenja Zakona na razini FBiH o financijskoj konsolidaciji javno zdravstvenih ustanova.

Nakon višesatne rasprave, Skupština je zadužila Kolegij Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije da do sljedeće sjednice napravi prijedlog zaključaka baziranih na današnjoj diskusiji i iznesenim prijedlozima od zastupnika", priopćeno je iz Skupštine HNŽ.