TKO RUKOVODI ZAVODOM, TKO POTPISUJE AKTE Nije Vidačak, nije Rade Bošnjak, tko je?

Skupština HNŽ

Na današnjoj sjednici Skupštine HNŽ-a troje oporbenih zastupnika pitalo je županijskog premijera Nevenka Hercega, te resornog ministra Gorana Opsenicu tko rukovodi Zavodom za zdravstveno osiguranje HNŽ, odnosno tko potpisuje akte Zavoda.

„Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je na telefonskoj sjednici održanoj 9. prosinca za vršitelja dužnosti ravnateljice Zavoda zdravstvenog osiguranja imenovala g. Anu Vidačak na razdoblje od 3 mjeseca. Budući da je navedeni rok istekao 9. ožujka, a imajući u vidu, da nakon završetka natječajne procedure nije imenovana nova direktorida molimo da nam dostavite odgovor na sljedeća pitanja: Tko od 9. ožujka do danas rukovodi Zavodom zdravstvenog osiguranja HNŽ, pdnosno tko potpisuje njegove akte? Ako se akti potpisuju temeljem kojeg zakona ili pravnog propisa potpisnik ima ovlaštenje da potpisuje akte“, pitao je SDP-ov zastupnik Arman Zalihić. Isto pitanje postavio je i Dvedesetkin Ivan Odak, ali i DF-ov Zoran Mikulić.

Zanimljivo, na današnju sjednicu ZZO je poslao izmjene i dopune financijskog plana za 2023., a dokument potpisuje predsjednica Upravnog odbora Alma Kevelj. Devedesetkin Odak tražio je da se ta točka skine, već pri usvajanju dnevnog reda, a pitao je tko će obrazložit, a kasnije provoditi financijski plan, obzirom da Zavod nema rukovodeću osobu.

Podsjetimo, v.d. vršiteljici dužnosti ravnateljice Ani Vidačak rok je istekao 9. ožujka. Njezinu bliskom prijatelju, a donedavnom savjetniku Radi Bošnjaku savjetnički ugovor je istekao prvi travnja. ZZO je u vakumu, a imenovanje novog ravnatelja nije okončano. Naime, ministar zdravstva Goran Opsenica u nekoliko je navrata na Vladu kandidrao imenovanje Ane Vidačak, produžene ruke Rade Bošnjaka, no nije bilo nužne većine.  

Sve je uslijedilo nakon niza članaka o tajnom projektu na Petom katu, gdje je Rade Bošnjak sredstvima zavoda financirao projekte privatnih tvrtki.