TKO JE KRIV ZA PROPAST HRGUDA Načelnik Berkovića optužuje Elektroprivredu RS za propast projekta vjetroelektrana

berkovići

“Njemačka razvojna banka koja je kreditor projekta izgradnje vjetroparka “Hrgud” najavila je povlačenje zbog političkih nestabilnosti u Republici Srpskoj i nepoštovanja pravila, pa je općina Berkovići ostali bez milijunskih prihoda od prodaje električne energije i koncesijskih naknada", rekao je načelnik te općine Nenad Abramović gostujući u Jutarnjem programu BN televizije.

Već devet godina, koliko “Elektroprivreda Srpske” ima koncesiju, ništa se ne pomiče na izgradnji vjetroparka “Hrgud”. Njemačka razvojna banka koja je kreditor, uz povoljne uvjete i grant sredstva, najavila je povlačenje iz tog projekta zbog političke nestabilnosti i sankcija rukovodstvu Srpske", kaže Abramović.

“Ja tvrdim da je glavni krivac za nerealizaciju tog projekta menadžment “Elektroprivrede Srpske” i da samo njihov neodgovoran odnos i dobra doza nesposobnosti menadžmenta nisu doveli do toga da se ta sredstva iskoriste i da se izgradi vjetropark “Hrgud”. Srpska je time propustila da zaradi desetine milijuna KM od prodaje električne energije, a Berkovići su propustili nekoliko milijuna maraka od koncesijskih naknada”, kaže Abramović.

Dodaje da se sličan projekat realizirao u FBiH, odnosno u Mostaru.

“Vidimo da se te vjetrenjače svaki put vrte kad prođemo ispod Podveleži, a kad prođemo ispod Hrguda ne vidimo ništa. Ti projekti su počeli paralelno, kreditor je isti. Kako je moguće da je u FBIH završeno, a u Srpskoj nije, ja ne mogu da dam odgovor”, objašnjava Abramović.

Abramović dodaje da je “Elektroprivreda Srpske” imala i dodatne gubitke.

“Postojala su pravila koja ERS, po mojim informacijama, nije poštovala i zato protekle 3 ili 4 godine svake godine plaća oko 300.000 KM penala za ne povučena sredstva”, tvrdi Abramović.

Ističe da još nisu definirani uvjeti raskida ugovora o kreditu.

“Neslužbene informacije koje imam govore o tome da će se to dogoditi u svibnju ove godine. Kako će ERS naći druge izvore financiranja? Najavljuje se da će projekat financirati Mađarska ali je sve to u magli”, kaže načelnik općine Berkovići.

Male općine su ugrožene u čitavoj Srpskoj. Stanovništvo odlazi, novca u proračunimaje sve manje, ozbiljni problemi se samo nižu, kaže dalje Abramović.

“Nekada čak ne možemo da osiguramo ni osnovne stvari, npr. zdravstvenu zaštitu stanovništvu. Kuburimo i sa medicinskim kadrom, sa doktorima”, priča Abramović.

Naglašava da je prethodna godina bila turbulentna što se tiče prihoda općine od PDV-a.

“Imali smo zapanjujuće nizak priliv od PDV-a, možda i u prvih šest mjeseci 2023.. Vanjski dug Srpske permanentno raste pa se, iako rastu i porezi od PDV-a, prema zakonu BiH sredstvima od PDV-a prvo namiruju inozemni dugovi. Svima drugima za raspodjelu ostaje manje, pa i općinama”, objašnjava Abramović i dodaje da to vlast ipak puno ne brine.