TKO ĆE S KIME U HNŽ Spašavanje posrnule SDA ili preslika federalne vlade

Skupština HNŽ
Hercegovina.info

Nakon formiranja federalne Vlade sve oči su uprte na jug države i Hercegovačko-neretvansku županiju gdje bi se uskoro trebala također formirati vlast. Nakon dva mandata (jedan izborni i jedan tehnički) odbrojani su dani vladi Nevenka Hercega, no hoće li se preslikati odnosi s drugih razina vlasti, najviše će ovisiti o HDZ-u BiH koji ima uvjerljivu većinu u skupštini.

"Sljedeća dva-tri dana razgovori će se intenzivirati kako bi se cijela slika bolje posložila, tako da očekujem krajem tjedna neki obris u kojem smjeru će pregovori otići. Što se tiče naših potencijalnih partnera to može otići i lijevo i desno, odnosno sa strankama koje su okupljene oko 'Trojke', a može to otići i sa SDA", kazao je za hercegovina.info Stjepan Bošković, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH.

Skupština HNŽ

Za Hrvatsku demokratsku zajednicu nema upitnih potencijalnih partnera u vlasti, iz stranke ističu da su otvoreni za više opcija.

"U ovom trenutku stvarno nema nitko sporan, pitanje je i Demokratske fronte iz HNŽ jesu li oni još DF ili nisu. Naglašavam još jednom da nama u HDZ-u nitko nije sporan, a naravno da postoji ono što je prohodnije, konkretno stranke okupljene oko 'Trojke' zbog drugih razina vlasti u državi. Naravno, ne treba zanemariti da SDA ima 7 ruku, imaju svoj kapacitet koji se nije omrvio i i s njima se isto može napraviti neka pozitivna većina", naglasio je Bošković.

Iz Socijaldemokratske partije očekuju formiranje vlasti u županiji kako je to urađeno i na drugim razinama u državi.

"Vjerujem da ćemo uskoro dobiti Vladu po primjeru državne i federalne razine te da ćemo po vertikali i ovdje uspostaviti vlast jer smo s bivšom vladom samo izgubili 8 godina. Dva HDZ-a s nama ostalima imaju dovoljno skupštinskih ruku za većinu, a moguće je da to bude i stabilnija podrška", rekao nam je Arman Zalihić, zastupnik u županijskog Skupštini i predsjednik Gradskog odbora SDP-a.

Skupština HNŽ

Upitan o eventualnoj suradnji HDZ i SDA koju često kritizira, ovaj put smatra da je to daleko od izvedivog.

"Pa u ovoj situaciji bi to bilo samo spašavanje SDA na županijskog razini i ništa drugo. Mislim da ćemo imati stabilnu Vladu dva HDZ-a i 'Trojke' te ostalih stranaka koje nas podrže i na ovoj razini", istaknuo je Zalihić.

Devedesetka želi četvrtinu vlasti i preuzimanje odgovornosti.

"Očekujem da će se preslikati situacija s federalne vlade i da ćemo biti dio vlasti budući da imamo 3 zastupnika u odnosu na 11 HDZ-ovih i to je četvrtina vlasti. Volio bih vidjeti i 'Republikance' napokon u nekoj vlasti da preuzmu dio odgovornosti. Ne bi me začudilo da HDZ uvuče i DF u vlast jer im očito ne bi smetalo kao što nije smetala ni ruka Zorana Mikulića za Dom naroda. Iskustvo nas je poučilo da nikome ne možemo vjerovati i sve će biti jasnije uskoro", rekao je za naš portal Ivan Odak iz HDZ-a 1990 koji u drugom mandatu zaredom obnaša funkciju županijskog zastupnika.

Skupština HNŽ

Iako ih se priziva da budu dijelom nove vlade, iz Hrvatske republikanske stranke ističu da ne vode nikakve pregovore.

"Sudeći po dosadašnjim glasovanjima na sjednicama Skupštine, koalicija SDA/DF/HDZBiH itekako plodonosno surađuje. Pretpostavka je da će se tako i nastaviti, pogotovo znajući za stanje stvari u Skupštini SBŽ-a. S druge strane, iz medija saznajemo kako se planira SDA zaobići koalicijom stranaka Trojke  i dva HDZa. Budući da će im nedostajati dvije ruke, vjerojatno će im pomoći DF, kao što je to bio slučaj kada su se birali delegati u Dom naroda", naglasila je za hercegovina.info Vesna Šunjić, bivša mostarska vijećnica, a odnedavno zastupnica u Skupštini HNŽ.

Skupština HNŽ

Ističe u kojem smjeru bi voljela vidjeti novu vladu.

"Prioritet bi trebala biti borba protiv korupcije, transparentan utrošak sredstava poreznih obveznika i stvaranje poslovnog okruženja rasterećenog nepotrebnih fiskalnih davanja i u kojem će se vrednovati struka i znanje, a ne stranačka pripadnost. Naravno, jasna politika pomoći socijalno najugroženijim kategorijama", naglasila je HRS-ova zastupnica.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.