FOTO  TA TVOJA BARKA MALA Na njima se pod vedrim hercegovačkim nebom prose djevojke, priređuju romantične večere, slave djevojačke i momačke...

Trebišnjica barke
Hercegovina.info

Što je rijeka bez “starinskog“ prijevoznog sredstva, onog koji je jedno vrijeme bio na margini, a danas se opet vraća? Onog iz čije perspektive grad najljepše izgleda, dobiva posebnu notu, miješa se sa zelenilom koje ga okružuje i pruža poseban ugođaj obilaska obale. Na starim slikama, motivi barki su bili tako česti, da se postavlja pitanje je li rijeka bila siromašna i sama sve ove godine dok se barke nisu vratile u modu.

Kakav je osjećaj razgledati obale Trebinja s njene rijeke, znaju svi oni koji žele iskusiti vožnju barkom, koje se posijle pola stoljeća, opet redovno viđaju na Trebišnjici.

Obrad Stanić, nekadašnji skiper, a današnji koordinator kada su barke u pitanju, posebno je ponosan što su plovila opet redovna slika koju možemo vidjeti na rijeci.

„Ranije su na Trebišnjici bile lađe, a ja sam dao naziv “Barke na Trebišnjici“, baš iz tog razloga što u ponudi imamo i druga plovila, pa da ne bismo skrnavili tu staru tradiciju kada su bile samo lađe. Prije 100 godina, Austrougari su dovukli prve lađe na rijeku i po uzoru na njih, rađene su i ove koje sada vidite“, kaže Stanić za Hercegovina.info.

Trebišnjica barke

Vožnja se može realizirati uz pomoć skipera ili sami, tko kako želi. Iz sigurnosnih razloga, svako tko želi samoinicijativno upravljati barkom, mora proći mini obuku.

Cijene su simbolične, kreću se od 5 KM za lokalno stanovništvo i 10 KM za turiste. Skromna cifra za sat vremena čistog uživanja i odmora za oči.

Pored toga što su probudile nostalgiju kod starijih sugrađana i održale sat povijesti za mlađe, Žarko Vico, samostalni stručni suradnik u Turističkoj organizaciji Trebinje, ima samo riječi hvale za ovu ideju.

„Projekt Barke na Trebišnjici zaslužuje sve pohvale. U pitanju je sadržaj koji je u velikoj mjeri obogatio turističku ponudu Trebinja i upotpunio vrijeme turistima koji posjećuju naš grad. Trebišnjica ima ogroman turistički potencijal, a ova ideja je na najbolji način prikazala kako plovidbom mirnim tokom rijeke , možete doživjeti Trebinje iz jedne drugačije perspektive. Iz godine u godinu se povećava zainteresiranost turista, ali i lokalnog stanovništva. Gotovo da ne postoji nijedan organizirani obilazak Trebinja ili program snimanja putopisnih emisija da se od strane turista ili nadležnih iz medija ne iskaže zanimanje za ovaj sadržaj na vodi“, ističe Vico za naš portal.

Trebišnjica barke

A njegovu priču potvrđuje i lokalno stanovništvo. Mladić koga smo zatekli na barkama se zove Saša, iz Trebinja je i poželio je provozati se rijekom sa svojom djevojkom i vidjeti svoj grad na malo drugačiji način.

„Prvi put je da plovimo i sada mi je žao što nismo ranije, s obzirom na to da smo oboje iz Trebinja. Osjećaj je divan i sasvim sigurno, ovo neće biti zuadnji put. U naredni obilazak grada, ćemo povesti i društvo. Mislim da se ovo oduševljenje mora podijeliti. “

A ponuda koja se može dobiti na rijeci je raznovrsna. Od vodiča koji će vam ispričati sve ono što vas zanima o Trebinju, preko obilaska znamenitih mjesta, do neobičnog ugođaja za hedoniste i ljubitelje drugačijih vrsta provoda. Na barci se prose djevojke, priređuju romantične večere, proslavljaju posljednji samački dani.

„U tijeku prošle godine, imali smo pet prosidbi na barci i to je jedna lijepa slika koja uvijek asocira na Trebinje. Zatim, bila je proslava djevojačke večeri. Ono što je novo jeste da se na barkama može organizirati ručak ili večera, pa da ugođaj bude potpun“, završava Stanić.

Osjećaj upaljenih svijeća pod vedrim hercegovačkim nebom, ostavit ćemo romantičarima da zamišljaju i da im obavezno u Trebinju sljedeća stanica bude plovidba barkom po Trebišnjici.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.