“SVE TREBALO POBITI” Što kaže HNS, nije li i Dodik persona non grata u Hrvata?

Mmilorad Dodik Bleiburg
Ilustracija / hercegovina.info

Misa za nevine žrtve Bleiburga izazvala je svehrvatsko jedinstvo. Svi su stali uz bok kardinalu Vinku Puljiću u neotuđivu pravu da služi misu za bilo koga, a posebno za nevino ubijene.

Međutim, loptica je prebačena u Banja Luku, točnije preuzeo ju je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, izjavom “da je u Bleiburgu sve trebalo pobiti”, te je izvjesno da njegova izjava neće biti jednoobrazno osuđena kao što je to bio slučaj sa Sarajevom i pritiscima oko misnog slavlja.

Urednik Katoličkog tjednika i Nedjelje.ba don Josip Vajdner borio se kroz svoje medije da brani ono što niti u jednoj normalnoj zemlji ne bi trebalo braniti – pravo na misu. Taman kad se to počelo hladiti stigla je Dodikova izjava. Pitali smo ga komentar.

“Još se, nažalost, jedanput u Bosni i Hercegovini pokazalo da je prvotno potrebno vidjeti tko govori, pa tek onda što govori. Gospodin Dodik se već profilirao kao šerif koji se u duhu Divljeg zapada obračunava s različitim temama i ljudima. U tom smislu valja promatrati i njegovu izjavu kako je na Bleiburgu sve trebalo pobiti. Ovih smo dana vidjeli u Sarajevu i cijeloj državi da je "civilizacija" strani pojam, a predsjednik RS-a nas je samo na to podsjetio”, prokomentirao je za naš portal Vajdner.

Počasni predsjednik Napretka Franjo Topić jedan je od graditelja mira i napretka u Sarajevu. Nakon nedavnih zbivanja oko svete mise, užasnula ga je Dodikova izjava o Bleiburgu.

“Da je ovakvo nešto kazano o životinjama digle bi se sve stranke i udruge. Izjava je tim gora što ne dolazi od obične osobe, nego od člana Predsjedništva”, kratko je prokomentirao Topić.

Istu konstataciju upotrijebila je i glavna urednica na portalu Republika, i suradnica više domaćih i inozemnih medija Vera Soldo, kazavši da bi se digla svjetska hajka, da visoki politički dužnosnik negdje izjavi slično, makar i u kontekstu ubijanja životinja.

“Izjava gospodina Dodika je više nego neprimjerena, sramotna i skandalozna i kosi se s temeljima demokratskog društva i svakim civilizacijskim vrijednostima, gdje on želi biti  u ulozi i porote i suda i egzekutora. Na žalost, izuzev reakcija iz pojedinih stranaka-članica Hrvatskog narodnog sabora, sumnjam da će konkretnija reakcija na njegov račun biti upućena iz ove krovne udruge političkog korpusa Hrvata u BiH jer ne treba podsjećati da je upravo Milorad Dodik čvrstim političko-ekonomsko interesnim vezama povezan sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i u tom kontekstu mislim da se i brojno članstvo te stranke ne slaže s ovakvom vrstom saveza. S tim u svezi, a i s obzirom na činjenicu da najjača hrvatska stranka ima svojevrsni monopol u HNS-u, Dodik je tu zaštićen kao lički medvjed, oprostite na ovakom izrazu”, kaže Soldo.

Na koncu, napominje ona, to potvrđuju i oštrije reakcije na neke daleko blaže kritike iz "političkog Sarajeva", dok je ova skandalozna Dodikova izjava praćena šutnjom, kao i brojni prijašnji Dodikovi potezi i izjave koje su naišle na odlučne reakcije iz međunarodne zajednice.

“Podsjetit ću na jedan zanimljiv susret Dodika i novinara Slobodana Vaskovića, otvorenog kritičara vlasti i SNSD-a od prije nekoliko godina. Tada je Dodik, između ostaloga, rekao Vaskoviću da je ‘savez sa HDZ BiH bio ključan za opstanak RS-a’. On je tada Vaskoviću rekao da su ‘posljednjih godina prestali svi napadi na Republiku Srpsku iz Hrvatske, koja je članica EU’, i da je ‘to njegov veliki uspjeh, koji je omogućio opstanak RS’. Koji su još "deal-ovi" i zašto je Dodiku sve oprošteno, barem što se tiče njegovog partnera - samo je za nagađati. Dodik nikada nije dobio otvorenu kritiku od svojih partnera, koji su često njegove kontroverzne izjave popraćali tradicionalnom šutnjom i tako će, vjerojatno, biti i ovaj put. Stoga, je svako očekivanje kritike prema Dodiku iracionalno, pa čak i nakon njegove skandalozne izjave”, smatra Soldo.

U prilog njezinoj tvrdnji govori i činjenica da reakcije Hrvatskog narodnog sabora, ili HDZ-a BiH oko Dodikove izjave nema. Članice HNS-a HSP i HDZ 1990. već su osudile Dodikovu izjavu. HSP poziva HNS da javno osudi Dodikovu izjavu i prekine svaku suradnju dok se za istu javno ne ispriča. Devedesetka također u svome priopćenju poručuje Dodiku da ubijene ostavi na miru. Ovaj primjer pokazati će reagiramo li na sve uvrede, ili ima onih koji nam mogu govoriti šta žele.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.