SVE GORE, I NIJE ŠALA Od 1. travnja otkaz dobilo 15.338 osoba

Nezaposlenost
Ilustracija / hercegovina.info

Bosna i Hercegovina uslijed epidemije koronavirusa zaustavila je rad poduzeća, istovremeno ne nudeći pomoć kao alternativu. Od prvog slučaja koronavirusa u BiH proteklo je gotovo dva mjeseca, a konkretne pomoći na računima poslodavaca još nema.

Rezultiralo je to i brojnim otkazima, a kako vrijeme odmiče brojke su sve stravičnije. Tako je u ožujku i do 22. travnja otkaz dobilo 21.722 osobe. Broj otkaza u ožujku je dvostruko manji od broja otkaza u travnju.

„Prema službenim podacima koje Federalni zavod za zapošljavanje prikuplja od županijskih službi za zapošljavanje te ih objedinjene objavljuje u mjesečnom statističkom biltenu u ožujku 2020. na evidenciju nezaposlenih u Federaciji BiH prijavile su se 8.663 osobe, od kojih 6.384 po prestanku radnog odnosa. Kada je riječ o četvrtom mjesecu ove godine na evidenciju nezaposlenih po prestanku radnog odnosa, zaključno sa 22. travnja, prijavilo se 15.338 osoba“, kažu za hercegovina.info iz Ureda za odnose s javnošću Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar ranije je izjavila da je od 23. ožujka, od pojave pandemije koronavirusa, do 20. travnja novčanu naknadu temeljem prestanka radnog odnosa zatražilo 10.214 osoba.

„Sve osobe koje su se prijavile na evidenciju neće biti zakinute u svom pravu na novčanu naknadu, zdravstveno osiguranje ili dokup staža jer je naša osnovna zakonska zadaća osigurati materijalna i socijalnu sigurnost nezaposlenih“, pojasnila je Lončar.

Tisućama u Federaciji sada je jedino primanje koje imaju nadoknada sa biroa.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.