FOTO  SUNČANA TURISTIČKA NEDJELJA U STAROM GRADU Vrućine ne smetaju velikom broju posjetitelja

Mostar,stari grad,turisti

Turizam u gradu na Neretvi je uveliko počeo prvim toplijim danima u ovoj godini, a najveća posjećenost bilježi se upravo subotom i nedjeljom. Kako kažu prodavači, razlika u količini prodaje između vikenda i radnih dana se i te kako osjeti, a ulice Starog grada pune su još od ranih jutarnjih sati, pa se čini da dobro poznate mostarske ljetne vrućine ne utječu mnogo na znatiželjne turiste koji pristižu u velikom broju iz svih krajeva Europe, pa i svijeta.

„Prvi put sam došla u Mostar prošle godine i tada sam rekla da ću se barem jednom godišnje, sve dok budem mogla, vraćati ovdje. Energija je prelijepa, svi su tako nasmijani, kupci su ljubazni, a ljudi susretljivi. Smješteni smo u blizini Starog grada i moram priznati, nije bilo najjednostavnije pronaći smještaj. Mora se tražiti dosta ranije, potražnja je velika“, kazala je Gentijana Dibrani, turistkinja iz Albanije koja je ovaj put podijelila svoje iskustvo za Hercegovina.info.

Kako kaže, posebno je zadovoljna hranom, a s obzirom na to da je u Mostar došla na tri dana, potrudila se vidjeti što više znamenitosti ovog grada.

„Ovo je jedan od ljepših gradova koje smo obišli, a trudimo se često putovati. Posebno mi se svidjela, pored Starog grada i samog Mostara, Tekija u Blagaju. Išli smo i na vidikovac, imamo divne fotografije. Što se tiče usluge, zaista je na najvišem nivou, a što se tiče cijena, u nekim restoranima jeste skupo, ali mislim da svi mogu pronaći nešto za sebe. Iz ovog grada nosim samo najljepše uspomene i svake godine ih nadograđujem“, rekla je Dibrani.

Sajra Grozdanić je rođena u Bosni i Hercegovini, ali već duže vrijeme živi u Njemačkoj. Ipak, svaki svoj odmor trudi se da iskoristi na najbolji način, pa je tako već duže vrijeme put dovodi upravo u Mostar.

„Mostar je naveliko poznat grad. Kada se u inozemstvu spomene Bosna i Hercegovina, mnogima je asocijacija na nju baš Mostar. Uvjerila sam se da nije bez razloga i drago mi je što se ovakav grad nalazi u našoj državi. Došla sam na vikend, koliko mi obaveze dozvoljavaju, ali sam iskoristila vrijeme u potpunosti. Mostar nosi posebnu atmosferu ljeti, a o ljudima imam samo riječi hvale. Kupili smo i mnoge suvenire, radujem se da ih poklonim svojim prijateljima. Posebno su nam dragi ručno izrađivani predmeti, oni i nose obilježje Mostara“, naglasila je Grozdanić za naš medij.

Kada su u pitanju ugostiteljski objekti u Starom gradu, ne samo subotom i nedjeljom, na ovim mjestima naići ćete na nasmijana lica, a rijetko tko se neće prepustiti čarima hedonizma, lijepog pogleda, dobre hrane, hladnih pića i dobre glazbe.

„Kada su u pitanju turisti, primijetio sam da najviše dolaze iz Turske. Naravno, tu su i Njemci, Poljaci, Česi i mnogi drugi. Najviše posla i prometa ima u večernjim satima, barem u ovom mjesecu, a to varira iz mjeseca u mjesec. Ipak, moram da kažem i da je prošle godine u ovom periodu bilo više gostiju, ali mislim da će cjelokupna sezona biti uspješna. Naši restorani imaju velike ponude, a ono za šta se turisti najviše odlučuju jeste roštilj i hercegovačka tradicionalna hrana. Mislim da niko nije otišao nezadovoljan“, istaknuo je jedan od zaposlenih u Starom gradu.

Na ulicama Starog grada nemoguće je ne primijetiti šarene izloge koji nude najljepše ručne izrađevine i predmete sa hercegovačkim obilježjima, a prema riječima prodavača i zanatlija, turisti i te kako imaju sluha za ovakve proizvode.

„Četvrtak, petak, subota i nedjelja su posebni prometni dani, a ulice odišu životom. Drugim danima je promet slabiji, ali poslije korone i svega što se desilo, ne želim da se žalim. Turisti kupuju sve što im je simpatično na pogled, a kada još čuju priču koja je u pozadini rada na tim predmetima, nerijetko se vrate po još nešto. Trudimo se biti ljubazni, ovo je turistički grad. Ja sam u Starom gradu već preko dvadeset godina i svake godine se iznova radujem ljetu kao dijete. Ovdje svaki predmet, svaki kamen, dan i čovjek ima dušu, a trudimo se da i turistima damo po komadić svoje duše da je ponesu u svoju zemlju kada se vraćaju. Nadam se još boljem“, zaključila je jedna od prodavačica za naš portal. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.