SUMANUTA POLITIKA D. ČOVIĆA Od autobusa za Kolindu, pa kraljevskog dočekivanja Milanovića - do neradnog dana

Čović Milanović

Politika Dragana Čovića smisla još uvijek ima izuzetno kratkopamtljivim osobama, no ne i onima koji pamte unatrag barem pet godina.

Prisjetimo se. HDZ BiH u u ugodnom im Večernjem listu 2020. poziva birače javno da daju svoj glas Kolindi Grabar Kitarović, a organiziraju i autobuse da bi motivirali birače.

Zoran Milanović, Mostar

Kolinda naravno gubi. Kada su u pitanju predsjednički izbori u Hrvatskoj valja podsjetiti da birači iz BiH nikada nisu prevagnuli, niti imaju taj domet, a ovakve intervencije HDZ-a u konačnici donesu štetu Hrvatima u BiH.

U analizi koju smo već davno objavili razvidno je da bh. Hrvati nikada nisu presudili na predsjedničkim izborima u RH.

Prisjetimo se opet: 

Prvi izbori. 1992.

Franjo Tuđman dobio je 53.365 inozemnih glasova, no u Hrvatskoj mu se nitko nije ni primaknuo. Pomeo je već u prvom krugu sa 1.5 milijuna glasova.

Zaključak: Tuđman bi dobio i bez BiH

Drugi izbori. 1997.

Opet Tuđman uvjerljivo dobiva – 1,3 milijuna glasova. U BiH za njega glasovalo 45.981 osoba.

Zaključak: Tuđman bi dobio i bez BiH

Treći izbori. 2000.

Dražen Budiša dobio je 76 posto glasova u inozemstvu, za njega je glasovalo gotovo 54 tisuće ljudi, za Mesića je glasovalo 22 posto birača u inozemstvu, odnosno 15,7 tisuća. Pobijedio je Mesić

Zaključak: U BiH birali Budišu, pobijedio Mesić

Četvrti izbori. 2005.

83.397 glasova u inozemstvu dobila je Jadranka Kosor, 17, 6 tisuća Stjepan Mesić. Pobijedio je Mesić.

Zaključak: U BiH birali Kosor, pobijedio Mesić

Peti izbori. 2009.

Ivo Josipović izabran je za predsjednika Republike Hrvatske s 1.3 milijuna glasova. Bandić je imao 883 tisuće glasova, od čega rekordan broj glasova iz inozemstva – 104.200.

Zaključak: Birali smo opet gubitnika. 

Šesti izbori. 2014.

Predsjednica Republike postala je Kolinda Grabar Kitarović s 1.114.945 glasova. Josipović je dobio 1.082.436 glasova. Inozemstvo je dalo 33.737 glasova Kitarović, a 3.291 glasova Josipoviću. Kada se Kitarović i Josipoviću oduzmu glasovi dijaspore, ona ga je ipak potukla s 2.000 glasova u Hrvatskoj. Nikada bliža nije bila dijaspora da prevagne u Hrvatskoj, no ni tada se to nije dogodilo

ZAKLJUČAK: Kitarović bi dobila i bez BiH

Sedmi izbori. 2019.-2020.

Kolinda Grabar Kitarović dobila je 32.467 glasova u BiH, Zoran Milanović 2.701. Pobijedio je Zoran Milanović.

ZAKLJUČAK: BiH opet birala gubitnika.

Zanimljivo, premda su javno radili protiv Zorana Milanovića, nakon što je izabran za predsjednika mostarski HDZ-ovci u Mostaru ga dočekuju kao kralja lavova. Selfiraju se s njime i utrkuju tko će mu biti bliže. Naime, u to vrijeme Milanović se bh. Hrvatima maksimalno primaknuo tadašnjim izjavama o Izbornom zakonu. Čovićevci ga dočekuju u Mostaru, Ljubuškom, a Dragan Čović i HNS vode i na Koćušu. Kratkopamtljivi mogu pogledati ovaj video televizije također ugodne za HDZ BiH.

Sadržaj se učitava...

Bližimo se izborima u Hrvatskoj. Predsjednik RH nameće se kao kandidat za premijera RH, a Čović se vraća na tvorničke postavke. Uporan da se dodvori Andreju Plenkoviću, koji ga još nekako pokriva od američkih strelica najavljuje neradni dan u BiH za birače. Bit će valjda i autobusi, i čaj, a vrlo moguće i kružni tok. Samo je bitno dugo pamtiti.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.