STOPIRANA LICITACIJA Čapljinska vlast je u strahu, pa će tvrtke Zdravka Mamića ipak sačekati na Dretelj

Zdravko Mamić Smiljan Vidić
Hercegovina.info

Grad Čapljina zaustavio je postupak licitacije zemljišta gdje su se javile tvrtke Zdravka Mamića. U dopisu drugim zainteresiranim tvrtkama, kojima nije bio dozvoljen pristup licitaciji iz Čapljine su naveli da je „postupak licitacije zaustavljen do okončanja sudskog postupka zbog pristigle tužbe koja se odnosi na utvrđivanje vlasničkih odnosa na predmetnim lokacijama“. Dopis, u koji je Hercegovina.info imao uvid potpisuje predsjednik povjerenstva Željko Soko. 


Nije navedeno o kojim lokacijama se radi, ni tko su podnositelji tužbi, iz čega bi se moglo razumjeti da je gradsko poglavarstvo, protiv čijeg je čelnika Smiljana Vidića podignuta optužnica zbog sumnji na malverzacije sa zemljištem na drugim lokacijama, našlo način da se povuče iz licitacije s Mamićem, za kojeg su tri puta raspisivali poziv. 


S obzirom na dužinu sudskih procesa u BiH jasno je da odgoda licitacije do okončanja tužbe znači da će proći vrijeme dok ovaj proces ne otkoči, ako se ikada otkoči. 


Podsjetimo, Grad Čapljina 16. siječnja je održao licitaciju zemljišta, gdje su ogromne parcele u Dretelju određene tvrtkama Zdravka Mamića, čiji su predstavnici i predstavnica, djevojka Zdravka Mamića Jelena Planinić nazočili licitaciji. 


Drugima pristup nije bio dozvoljen, zbog čega su se bunili i najavljivali kaznene prijave. Zadnji natječaj za Mamića Vidić je raspisao zadnji radni dan u prošloj godini, nakon što je prethodno dva raspisivao i poništavao.  


Županijsko tužiteljstvo HNŽ je, baš isti dan kada se održavala licitacija za Mamića u Čapljini, skinulo prašinu s jednog starog predmeta, te obznanilo optužnicu u predmetu koji se buđao u ladicama od 2015. godine - da bi svjetlo dana ugledao 16. siječnja 2024. godine. 


Radi se o predmetu T07 0 KTK 0008851 16 2, koji je, prije imenovanja za ustavnog suca vodio Mirko Miličević. Mnogi se pitaju zašto je on izronio upravo sad.  FUP je naime Tužiteljstvu HNŽ izvješće o počinjenom kaznenom djelu protiv Vidića i ostalih podnio 2015. godine, da bi optužnica bila podignuta 2024. 

Optužnica je podignuta protiv gradonačelnika Čapljine Smiljana Vidića i njegovog pomoćnika za geodetske i imovinsko pravne poslove Darke Šimovića. Oni se terete da su tvrtki „Neretva energija“ iz Čapljine nezakonito dali na korištenje, a potom i prodali zemljište površine 143.159 m². 
Dvojcu se stavlja na teret da su prekoračili službene ovlasti s ciljem da pribave drugom protupravnu imovinsku korist. 


Zemljište, za koje je vještačenjem utvrđeno da je u 2015. godini vrijedilo 1.002.113 maraka, „Neretva energija“ je platila 143.159 maraka.