VIDEO  Što kada solarni paneli dođu do kraja svog životnog vijeka?

solari reciklaža
independent.co.uk

SolarPower Europe objavio je smjernice za recikliranje solarnih panela, odnosno održivo upravljanje solarnim panelima na kraju njihovog životnog vijeka.

Naime, činjenica je da sve većem broju solarnih elektrana istječe rok trajanja. SolarPower Europe, asocijacija kompanija iz ovog sektora, objavio je izvještaj pod nazivom “Upravljanje nakon kraja radnog vijeka: smjernice za najbolju praksu”, u kojem se navodi na koji način treba provesti recikliranje solarnih panela, kada dođu do kraja životnog vijeka, prenosi Solarno.net

Prošle godine su u Europskoj uniji instalirane solarne elektrane i kućni fotonaponski sustavi rekordnog kapaciteta, 55 gigavata, pa je ukupna snaga dostigla 263 gigavata. Sa vrtoglavom ekspanzijom ove djelatnosti, odgovorno upravljanje solarnim panelima kojima je istekao rok trajanja ili su se pokvarili postaje sve važnija tema. Mnogi već sada postavljaju pitanje na koji način će se obaviti odlaganje otpada, odnosno recikliranje solarnih panela.

Zelene tehnologije ne ostaju zelene kada dođe trenutak da se oprema demontira. Solarni paneli obično rade tridesetak godina. Predviđa se da će fotonaponski otpad do 2030. godine dostići od 4 do 14 posto ukupnog proizvodnog kapaciteta električne energije i da bi mogao da se popne na čak 60 do 80 milijuna tona do 2050. godine. To znači da je potreba za učinkovitim rješenjima sve izraženija, kao i pronalaženje načina za što efikasnije recikliranje solarnih panela koji su dotrajali ili oštećeni.

SolarPower Europe je objavio izvještaj pod nazivom Upravljanje krajem životnog vijeka: smjernice za najbolju praksu (End-of-Life Management: Best Practice Guidelines).

Smjernice obuhvaćaju pravilno postupanje sa glavnim komponentama solarnog sustava kada dostignu kraj svog radnog vijeka, uključujući njihovo povlačenje iz upotrebe i zamjenu.

Cirkularnost također postaje sve važnija tema, te organizacija daje i preporuke kako procijeniti mogućnost produžavanja životnog vijeka komponenti fotonaponskog sustava. Dalje, dokument analizira ključne europske zakone koji reguliraju upravljanje otpadom, posebno električnim i elektronskim otpadom od solarne opreme.

„Solar će biti kičma europske zelene tranzicije, i do toga mora doći održivim rastom. Ovaj novi izvještaj će pomoći tom sektoru da pažljivo upravlja solarnim panelima na kraju njihovog radnog vijeka i time, vremenom, ojačati istrajnost sektora“, rekla je generalna direktorica SolarPower Europe Valburga Hemetsberger.

Studija je rezultat jednogodišnjeg rada 30 stručnjaka iz preko 15 kompanija.

A proces reciklaže solarnih panela koji završe svoj životni vijek nije tako jednostavan. Riječ je o složenom procesu koji uključuje nekoliko koraka:

Razlaganje: Prvi korak u reciklaži solarnih panela je njihovo razlaganje. Solarni paneli se sastoje od više slojeva, uključujući staklo, metalne okvire, silicijske ćelije i različite vrste plastike i žica. Razlaganje omogućava odvajanje ovih komponenti.

Mehanička obrada: Nakon razlaganja, solarni paneli prolaze kroz mehaničku obradu. Ovaj proces uključuje drobljenje panela kako bi se razdvojili različiti materijali. Staklo i metalni okviri se obično lako odvajaju.

Kemijska obrada: Silicijske ćelije zahtevaju poseban tretman. One se često obrađuju kemijskim procesima kako bi se izdvojili čisti silicij i drugi korisni materijali poput srebra, olova i kadmija.

Pročišćavanje: Nakon kemijske obrade, dobijeni materijali se dalje pročišćavaju. Cilj je dobiti materijale visoke čistoće koji se mogu ponovo koristiti u proizvodnji novih solarnih panela ili u drugim industrijama.

Ponovna upotreba i proizvodnja: Pročišćeni materijali se zatim vraćaju u industrijski lanac. Silicij se može ponovo koristiti za proizvodnju solarnih ćelija, dok se staklo i metali mogu koristiti u različitim aplikacijama.

Upravljanje otpadom: Neupotrebljivi ostaci se odlažu na odgovarajući način, uz poštovanje ekoloških standarda.

Reciklaža solarnih panela je važna ne samo zbog smanjenja otpada, već i zbog očuvanja dragocenih resursa. Razvojem tehnologije, procesi reciklaže postaju efikasniji i ekonomičniji, što doprinosi održivosti solarnih tehnologija.