Srpska pravoslavna crkva na Vaskrs 'Svaki rat proizvodi samo gubitke, poraz je i sramota svakog čovjeka"

Uskrs
Arhiva

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju Vaskrs. Srpska pravoslavna crkva u svojoj vaskršnjoj čestitci osvrnula se i na ratove u Europi.

"Svaki rat, bilo gde i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čoveka kao ikone Božje. I dok se na mnogim mestima u svetu vode bespoštedni ratovi, najviše stradanja podnosi običan čovjek. Šta ćemo mi koji smo sabrani danas u prazniku nad praznicima, ugrijani toplinom domova, reći onima koji su razornom stihijom odvojeni od svojih najbližih i rasuti po tuđini? Kako ćemo zapjevati pashalnu pjesmu kada je među nama toliko gladnih i žednih pravde, toliko neutješnih? Neka nas odgovoru na ova pitanja povede sam Gospod Isus Hristos čije carstvo nije od ovoga sveta - jer “kad bi bilo od ovoga sveta carstvo moje”, kako je Spasitelj bio rekao Pilatu, “sluge moje bi se borile da ne budem predan Judejcima; ali carstvo moje nije odavde” (Jn 18, 36)", kaže se, uz ostalo, u vaskršnjoj čestitci. 

Budimo okrenuti ljubavi, draga deco duhovna, jer nas na to upućuje glas samog anđela nad praznim grobom Hristovim: “Što tražite živoga meću mrtvima? Nije ovde, nego ustade!” (Lk 24, 5-6). Njegujmo saznanje da je “naše življenje na nebesima, navodi se dalje.