ŠIROKOBRIJEŠKI URBANISTI PROSLAVLJENI DO MEKSIKA Michael Milivoj Barbarić snimio urnebesni video o nosanju 'kese' u Širokom

kesa, urbanizam, Široki Brijeg, Michael Milivoj Barbarić, vijesti
Ilustracija/Privatni album

Michael Milivoj Barbarić, naivni kipar rodom iz Širokog Brijega, a nastanjen u Americi već danima snima video uratke posvećene širokobriješkom urbanizmu. Najnoviji video na temu „kesa“ govori upravo o 'kesi'(opa.kava, šećer, keks...), koju mu je, kako tvrdi napominjana iz gradskog urbanizma.

Pitali smo Michaela, i sami frustrirani urbanistima, što je njega ponukalo da u dalekoj Americi snima i posvećuje videa širokobriješkom urbanizmu.

kesa,urbanizam,vijesti,Široki Brijeg,Michael Milivoj Barbarić

„Moja stara majka Mara ima 94 godine i sama živi u obiteljskoj kući u selu Knešpolju Široki Brijeg. Na fotografiji mozete vidjeti da je kuća na parceli 133 i da je put koji je vodio do kapije star preko 70 godina poništen, a ucrtan novi koji vodi na obradivu njivu tako da je stari put pomjeren oko 8 m. Pokušao sam to riješiti kad sam boravio u Širokom, ali nisam uspio. Čak mi je Elza u urbanističkom uredu rekla da je moj tata nekad davno došao kod nje kući i donio joj kesu kao što je to običaj i ona mu je sve sredila. Je li to bio signal da i ja donesem kesu ne znam“, priča Barbarić. Dodaje da su ga vozali, od katastra u urbanistički ured i obrnuto.

„Pokušao sam i mailom, ali nije išlo, čak su jednom i retuširali taj stari put, a kad sam im poslao staru sliku i novu retuširanu onda su brže - bolje vratili staru. Kad sam nazvao urbanistički Elza me savjetovala da se javim gradonacelniku Kraljeviću da on izda naređenje katastru da to ispravi“, priča dalje Barbarić za Hercegovina.info. Dodaje da je s Elzom vodio raspravu u vezi kese, navodi da mu ona tvrdi da su kese dozvoljene u BiH jer ne prelaze vrijednost 100 maraka, te da je cijeli razgovor snimljen.

Razgovarao je i sa odvjetnikom koji je međunarodni stručnjak za ljudska prava, te je u njegovo ime voljan podizati sudeske tužbe pred Europskim sudom za ljudska prava.

Barbarić se čudi da zemlja koja stremi u EU dopušta da caruje mito i korupcija,  a mail o svojoj priči poslao je na mnoge adrese u BiH i šire.

Širokobriješke urbaniste pitali smo u kakvom su sporu sa gospodinom Barbarićem, te je li točna priča o kesi, a odgovor čekamo.

Za Barbarića su mediji pisali da je uvršten u izdanje „Tko je tko u SAD-u“, koje će zbog pandemije izaći tek krajem ove godine. Radi se o kiparu koji je nakon završene srednje škole otišao u Zagreb, gdje je radio kao fotograf. Danas živi i radi u Americi, a materijal koji bira za svoje skulpture najčešće je drvo.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.