SIN RAME ISAKA NA ČELU KPZ ZENICA Dok se cijela BiH ruga, ministar iz HDZ-a koji ga je predložio izbjegava medije

vedran škobić,ramo isak,kpz zenica

Na jučerašnjoj sjednici Vlada Federacije Bosne i Hercegovine imenovala je Rusmira Isaka za novog direktora Kazneno-popravnog zavoda Zenica. Međutim, ovaj potez izazvao je kontroverze zbog njegovih obiteljskih veza. Naime, Rusmir Isak je sin federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka i brat federalnog zastupnika Arnela Isaka.

vedran škobić,ramo isak,kpz zenica
Ramo Isak

Prema priopćenju iz Vlade Federacije BiH, otac Isak, kao ministar, se izuzeo od glasanja za sina Rusmira na poziciju prvog čovjeka KPZ Zenica, kojeg je predložilo federalno ministarstvo pravde.

Mladom Isaku samo je 29 godina i javnost se pita koje su mu kompetencije i na koji način je bio najbolji kandidat za tako važnu funkciju. Na društvenoj mreži X, poznatijoj i kao twitter nižu se šale na račun Isakovih, ali i zgražanje nad nečim što izrazito podsjeća na nepotizam.

vedran škobić,ramo isak,kpz zenica
Rusmir Isak, FOTO twitter

No, nije Ramo Isak samostalno mogao postaviti svoga sina za direktora zatvora, najprije je morao biti predložen, a zatim je za njegovo imenovanje moralo glasovati barem 9 ministara.

Predlagač Rusmira Isaka koji je najpoznatiji po selfijeima iz brzih automobila bilo je ministarstvo pravde FBiH.

Na čelu Federalnog ministarstva pravde nalazi se Vedran Škobić iz HDZ-a.

vedran škobić,ramo isak,kpz zenica
Vedran Škobić, FOTO Fena

Brojni mediji danas su pokušali doći do Škobića, no kako kolege kažu za Hercegovina.info nije bio dostupan na telefon, niti su se oglašavali iz njegovog kabineta.

Novinare je zanimalo zašto je Škobić predložio Isaka na ovu rukovodeću funkciju, je li upoznat sa njegovim kompetencijama i radnom iskustvu, te je li u kombinacijama bilo još kandidata.

vedran škobić,ramo isak,kpz zenica
Rusmir Isak, novi direktor KPZ Zenica

Većini medija također je promakla promjena na čelu Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa u Mostaru, gdje je dosadašnjeg direktora Muju Trebovića zamijenila pravnica Edita Hadžajlić koja dolazi iz J.P. Željeznice FBiH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.