SEVAP JE DATI Republika Srpska dala 370.000 maraka Dodikovoj nezaposlenoj djeci

Milorad Dodik političar iz RS-a, djeca, igor dodik, Gorica Dodik, Republika Srpska, nezaposlenost, Milorad Dodik političar iz RS-a, Gorica Dodik, igor dodik, Republika Srpska, poticaji
Agencije

Vlada Republike Srpske i u prošloj godini je izdašno pomagala privatne biznise obitelji Dodik. Tri tvrtke čija je pretežna djelatnost voćarstvo iz agrarnog proračuna i kompenzacijskog fonda su dobili više od 370.000 maraka.

"Prema podacima Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske tvrtke “Fruit Eco” iz Gradiške, te “Agro voće” i “Global Liberty” iz Laktaša dobivala su financijsku podršku za prodano i proizvedeno voće, regresirano dizel gorivo, protugradne mreže, a potpomognuti su novčano i kako bi sanirali štetu od mraza", piše Capital.

Prvo poduzeće je u vlasništvu Igora Dodika, drugo se prema gospodarskim registrima vodi na Goricu Dodik, a u trećem su njih dvoje suvlasnici.

Riječ je o djeci srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji ih u javnosti predstavlja kao „poduzetnike koji ne zarađuju mnogo i koji se na sve načine bore da opstanu“.

Najviše novca iz fondova je povukao Igorov „Fruit Eco“, u sklopu kojeg posluju voćnjaci u Gradišci.  

On je za proizvedeno i prodano voće dobio premiju od 100.000 maraka, a za postavljanje protugradne mreže 50.000 KM.

Kao podršku za višegodišnje zasade Republika Srpska je Igora pomogla s nešto preko 47.000 maraka, dok je za nabavku poljoprivredne mehanizacije dobio 27.729 KM.

Iz Registra se vidi kako je poduzeću odobreno i blizu 3.000 maraka regresiranog dizel goriva, pa kad se podvuče crta, pomoć koju je mlađi Dodik dobio iznosi 227.700 KM.

Pravo na poticaje i odštetu koristila je i Gorica Dodik, i to preko poduzeća „Agro Voće“.

Tako joj je za štetu od mraza iz Kompenzacijskog fonda isplaćeno 49.589 maraka, dok je za proizvedeno i prodano voće „ubrala“ premiju od 50.811 maraka.

Kada se uračuna regresirano gorivo i podrška za voćarsku proizvodnju, ova tvrtka je dobila ukupno 128.670 KM.

Goričina i Igorova zajednička tvrtka „Global Liberty“ dobila je najmanje novca kada su poticaji u pitanju. Od 17.053 KM koje su im doznačene, polovina se odnosi na kompenzaciju za štetu od mraza, koja iznosi 8.787 KM.

Generalno, iz Kompenzacijskog fonda i Agrarnog proračuna Republike Srpske u prošloj godini je isplaćeno 88,2 milijuna maraka.

Među tisućama korisnika, novca je bilo i za tvrtku „Prointer“ kojoj je za vođenje i održavanje Registra poljoprivrednih gazdinstava isplaćeno 145.435 KM.