SDA DANAS DONOSI ODLUKU ZA HNŽ Vlast sa HDZ-om i SDP-om bez NES-a, ili nastavak agonije tehničke vlade

SDA HNŽ

Danas se u Sarajevu dogovara model po kome će SDA pokušati 'zasititi vuka, a održati ovce na broju' kaže za Hercegovina.info izvor blizak pregovaračkim timovima za uspostavu nove vlade HNŽ.

Naime, u tijeku je sastanak između vrha SDA i predstavnika ove stranke iz Hercegovačkoneretvanske županije, na kojem SDA mora naći načina da uvjeri NES da odustane od prethodnog dogovora po kojem im slijedi jedno ministarsko mjesto u Vladi HNŽ.

Podsjećamo, dogovor o novoj Vladi koji su trebali činiti HDZ, SDA i SDP već je bio postignut, sazvana je i sjednica Skupštine HNŽ koja je sve trebala potvrditi, da bi SDA sa zvukom sirene u vlast pokušao uvesti i svoje partnere iz Narodnog Europskog pokreta, odnosno NES-a, protiv čega je izričito bio SDP, a ni u HDZ-u nisu bili oduševljeni tim potezom.

Iako ove tri stranke zajedno imaju dovoljno ruku za dvotrećinsku većinu, SDA iz sebi znanih razloga u vlast pokušava uvući i NES koji u Skupštini HNŽ ima samo jednog zastupnika.

To je naglasio u nedavnom razgovoru za N1 televiziju i Nermin Ogrešević, predsjednik ove stranke. "SDA je partner NES-u i obrnuto i ona treba ispoštovati ono što je rečeno i dogovoreno. Naravno, NES očekuje da bude dio vlasti i ne bi bilo dobro da hercegovački SDA to ne razumije i da pošalje poruku da, na neki način ne ispoštuje sporazum sa NES-om”, rekao je prvi čovjek NES-a.

Današnji sastanak usmjeriti će formiranje buduće vlade, te bi trebalo biti puno jasnije, hoće li SDA, SDP i HDZ formirati vladu prema sporazumu kojeg su dogovorili prije mjesec dana, ili je Bakiru Izetbegoviću suradnja s NES-om na drugim razinama važnija od HNŽ pa će ostaviti tehničku vladu Nevenka Hercega u kojoj SDA upravlja sa praktički šest resora na životu. Zadnja opcija je da ukoliko SDA bude i dalje inzistirala na NES-u u vlasti HDZ i SDP pokušaju animirati ostale stranke za vlast u kojoj ne bi participirale SDA i NES.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.