REPUBLIKANCI DEMANTIRAJU ZAVOD "Svi su sve znali i namjerno zataškavali. Što su čekali godinu dana?

Doktor
Ilustracija

Širokobriješki Republikanci reagirali su oštro na optužbe Zavoda za zdravstveno osiguranje ZHŽ koji tvrde da je njihov rad oko muljaža u zdravstvenom sustavu pun neistina. Podsjetimo, jedan liječnik iz Posušja ostao je bez posla i izgubio je šifru za propisivanje lijekova.

"Zavod za zdravstveno osiguranje ZHŽ je reagirao na naše priopćenje na temu nezapamćenog korupcijskog skandala u sustavu zdravstva ove županije, na koje moramo reagirati u interesu istine i točnog informiranja javnosti.

Prvo što želimo ovim putem kazati je kako se G.O. HRS-a ovom tematikom nešto više od dva mjeseca. Cilj nam je prokazati koruptivni sustav zdravstva ove županije kojeg su privatizirali pojedinci bliski vladajućim strukturama. U ova dva mjeseca, surađujući s oštećenim liječnicima koji su nas i kontaktirali zbog ovog slučaja, prikupili smo dokaze koji potvrđuju svaki detalj naših navoda koje smo iznijeli. Tužiteljstvu i MUP-u smo predali sve te dokumente, zajedno s imenima aktera, kao i pravnih subjekata uključenih u cijeli slučaj.

Doktor 

Također, u višesatnim davanjima iskaza u prostorijama MUP-a, sve smo detaljno iznijeli i usmenim putem. Cilj nam je bio pravnim lijekovima prokazati koruptivni sustav i uopće nam namjera nije bila izići u javnost dok sve bude gotovo. Međutim, kada je postalo očigledno kako svi odgovorni uključeni u sustav se trude maksimalno sve zataškati, zajedno s oštećenima odlučili smo ići u javnost.

Da se sve želi zataškati ponajbolje govori činjenica kako do 28.01.2022. kada smo službeno prijavili slučaj nadležnim institucijama, dobivamo i službeni odgovor kako, citiramo, „do naše prijave policija nije imala nikakvih saznanja o ovom slučaju“. Prema tome, ZZO ako je i reagirao kako tvrde u svome priopćenju da jesu, reagirali su tek nakon naše prijave. Postavljamo im ovim putem pitanje što su čekali s prijavom više od godinu dana koliko traje ova afera? 

Doktor

Zavod priznaje kako je došlo do štete, ali kako je ista otklonjena postupanjem prema ljekarni, što jednostavno nije istina. Liječnik koji je učinio kazneno djelo nikada od strane tog istog ZZO-a, kao niti jedne nadležne institucije nije prijavljen za isto, kao niti ljekarna koja je lažirala fakture. Ovdje moramo istaći kako prema policijskim preporukama zbog pokrenute istrage ne smijemo javno ići s imenom liječnika, kao niti pravnog subjekta dok traje istraga. Ponavljamo radi javnosti, sve dokumente koji uključuju sve detalje, počev od imena liječnika i ljekarne, uredno smo predali Tužiteljstvu", naveli su u svom priopćenju iz GO HRS Široki Brijeg

Službeno priopćenje Zavoda za zdravstveno osiguranje ZHŽ-a donosimo u cijelost ispod:

"Zavod za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke vrši redovite interne kontrole i nadzor nad propisivanjem i izdavanjem lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda, sukladno Odluci o privremenoj listi lijekova u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Prilikom takvih, redovitih kontrola, utvrđene su određene nelogičnosti i nepravilnosti u postupanju kad je riječ o predmetnoj materiji. Naime, temeljem izvršene kontrole od strane ovlaštenog kontrolora Zavoda utvrđeno je da je jedna Ljekarnička ustanova iz Širokog Brijega nepropisno ispostavila Zavodu fakture na ime lijekova s Privremene liste lijekova.

Nije istina da je Zavod zataškavao predmetni slučaj, dapače, odmah po saznanju i utvrđivanju tih informacija, poduzeo je sve potrebne pravne korake u zaštiti imovinsko-pravnih interesa Zavoda. U tom kontekstu, Zavod je odmah angažirao odvjetničko društvo kao vanjskog ugovornog punomoćnika Zavoda te istom predao predmet na daljnje postupanje.

Isti je, uime Zavoda, poduzeo sve pravne mjere u otklanjanju imovinsko-pravne štete načinjene Zavodu. Nastala šteta je u potpunosti otklonjena postupanjem prema ljekarni koja je realizirala sporne recepte i iste fakturirala Zavodu, te prema nadležnom domu zdravlja kojem je pripadao liječnik.

Nakon završene sveobuhvatne analize i postupka otkrivanja relevantnih činjenica, liječniku Doma zdravlja Posušje koji nije postupao sukladno pravilima struke te pozitivnim propisima kojima je uređena predmetna materija, Zavod je ukinuo pravo na propisivanje lijekova odnosno oduzeta mu je šifra za propisivanje lijekova.

Naglašavamo da je cjelokupna materijalna šteta u predmetnom slučaju, po analizama i nalazima kontrolora Zavoda, sanirana odnosno odbijena od dospjelih faktura ljekarne prema Zavodu u 2021. godini.

Također, dezinformacija je i da se radi o šteti od preko 300.00,00 KM, čime se javnost dovodi u zabludu. Naime, ti iznosi su neusporedivo manji od senzacionalističkih i prepaušalnih isticanja iznosa od 300.000,00 KM.

Nadalje, nije točno da Zavod o ovom slučaju nije izvijestio nadležna tijela, dapače, Zavod je informacije o istom proslijedio nadležnom tijelu na postupanje, u smislu utvrđivanja svih relevantnih činjenica ali i odgovornosti jednog ili više liječnika, odnosno djelatnika ljekarni ili trećih osoba.

S obzirom na Zakon o zaštiti osobnih podataka, te Zakon o kaznenom postupku, Zavod ne može iznositi detaljne informacije s konkretnim imenima i činjenicama koje se odnose na ovaj predmet, stoji u reakciji Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH", tvrde u svom priopćenju.