Proruska propaganda iz “Andrićgrada” financirana javnim sredstvima

Andrićgrad

Od desetina milijuna maraka javnih sredstava koja su se prethodnih godina slila na račune “Andrićgrada”, dio sredstava koristi se i za otvorenu prorusku propagandu. Na portalu “Iskra” u čijem impresumu se navodi da je riječ o elektronskim novinama “Andrićgrada”, o turizmu koji bi trebao biti osnovna djelatnost ovog kompleksa, gotovo da nema ni riječi.

Zato se redovno može čitati o “napredovanju” ruskih snaga u Ukrajini, a tu su i autorski tekstovi poznatih proruskih propagandista, poput poznatog i ekstremnog Putinovog ideologa Aleksandra Dugina, piše Impulsportal.net.

Putin umjesto turizma

„Srbi, izdržite, ostalo je još malo. Rusija će ojačati i moći će vam priteći u pomoć“, naslov je teksta objavljenog 25. prosinca ove godine. U tekstu se prenosi Duginov komentar s društvene mreže „Telegram“ u kojem on komentira događanja u Srbiji nakon nedavno održanih izbora u toj zemlji. „Vučića hoće da sruše oni isti koji su u Hag poslali Miloševića, Karadžića i sve heroje nepokorene Srbije. Vjerujem da izdajnike, koji žele Kosovo da predaju neprijatelju, treba istrebljivati bespoštedno“, prenosi Duginovu poruku glasilo „Andrićgrada“.

U samo mjesec dana „Iskra“ je prenijela desetak tekstova ovog autora, poznatog po njegovim ultradesničarskim stavovima.

Ovaj portal redovno prenosi sadržaje medija pod kontrolom režima Vladimira Putina, pa tako i tekst Andreja Viktoroviča Manojla, „stručnjaka za obojene revolucije“.

Elektronske novine Andrićgrada, kako je navedeno u impresumu, redovno prenose i izvještaje i analize s fronta u Ukrajini. Očekivano, samo s jedne strane, one bliske Moskvi. Redovan kolumnist ovog glasila je i savjetnik Milorada Dodika, Pero Simić.

Kolumnisti „Iskre“, poznati po proruskim antizapadnim stavovima, su profesori Milo Lompar, Slobodan Antonić, kao i Miloš Ković kojem je svojevremeno zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Glas Emira Kusturice

“Andrićgrad” su službeno, 2011. godine, osnovali Vlada RS, općina Višegrad i poduzeće “Lotika” režisera Emira Kusturice. Ukupni osnivački ulog iznosio je 10 tisuća maraka, od čega je Kusturičina “Lotika” uložila 5100 maraka.

Na osnovu tog uloga, iako je Vlada RS u izgradnju kompleksa uložila 15 milijuna maraka (bar prema službenim podacima), Kusturica je suvereno kao većinski vlasnik upravljao “Andrićgradom” sve do 2021. godine. Zbog nagomilanih dugova je došlo do blokade računa.

Vlada RS je tada priskočila u pomoć i dokapitalizacijom od 2 000 000 maraka, kojim su računi deblokirani, odlučila preuzeti većinski vlasnički paket. Prethodno je formirana komisija koja je utvrđivala raspodjelu vlasničkih udjela na osnovu ulaganja. Vlada RS je tako postala vlasnik 63,70 %. Kusturica zapravo nije izgubio ništa, jer je s ovim povećanim udjelom Republika Srpska na sebe preuzela i dugove nagomilane pod Kusturičinom upravom. Naravno, on je i dalje nezaobilazan faktor ovog kompleksa, svakako i “Iskre”, čiji je službeni profil na “Telegramu” naslovljen s “Iskra – glas Emira Kusturice”.

Na osnovu kojeg ulaganja je Kusturici ostavljeno 21,80 % udjela, do danas je za javnost ostala nepoznanica.

Čija je “Iskra”

U međuvremenu, odlukom Vlade RS, od travnja 2021. godine upravljanje “Andrićgradom” prepušteno je Olimpijskom centru “Jahorina”. Predsjednik Nadzornog odbora OC “Jahorina” Nedjeljko Elek, kao predstavnik državnog kapitala, de facto je postao prvi čovjek “Andrićgrada”.

O sadržaju načina financiranja „Iskre“ u Olimpijskom centru “Jahorina” koji odnedavno gazduje „Andrićgradom“, kako kažu, ništa ne znaju. A izgleda ne znaju ni čije je to glasilo, pa i pored sadržaja u impresumu tvrde da je za njegovo uređivanje zadužen režiser Emir Kusturica koji je na čelu „Andrićevog instituta“.

“Gospodin Elek je na putu, a više detalja vam bez njega ne možemo dati”, odgovorili su kratko u ovom poduzeću. Zakon šutnje, kada je Elek na putu, potvrđeno je, važi u “Andrićgradu”.

Međutim, tvrdnje da je “Iskra” njihovo glasilo demantirali su u “Andrićevom institutu”. “Portal ne pripada nama nego Andrićgradu”, kratko je poručila Željka Ostojić, osoba zadužena za kontakte s medijima u toj ustanovi.

Sve će to narod platiti

Da javnih sredstava, između ostalog i za financiranje proruske propagande, ne fali potrudili su se i iz “Hidroelektrana” na Drini. Ova tvrtka je “Andrićgradu” 15. rujna ove godine dodijelila posao reklamiranja na koncertu Ace Lukasa, vrijedan 60 tisuća maraka bez PDV-a. Za dodjelu javne nabavke primijenjen je pregovarački postupak, tako da nije ni bilo šanse da “Andrićgrad” ispusti ovaj profit.

Ranije je i općina Višegrad sklopila više direktnih sporazuma s ovim turističkim poduzećem. Svi sporazumi se odnose na “medijsko predstavljanje”, iako “Iskra” ne piše o aktivnostima te općine.

Analitičarka Tanja Topić kaže da nema mjesta iznenađenju što glasilo koje se financira javnim sredstvima širi prorusku propagandu, jer je rukovodstvo RS otvoreno izabralo rusku stranu. Netransparentno trošenje javnih sredstava također je dio ovdje ustaljene prakse.

“Do sada nismo vidjeli da među nositeljima vlasti postoji briga o trošenju poreznog novca građana kao ni to da je nivo svijesti građana dosegnuo do pitanja o trošenju njihovog novca. Građane se ne pita jesu li oni za trošenje novca u propagandne svrhe, ali mislim da je dobar dio građana suglasan s tim”, kaže Topić.

Poražavajuća je ipak činjenica da je dobar dio javnosti “opijen patriotizmom i antizapadnim narativom, dok pakuju kofere i upućuju se ka tom mrskom Zapadu”.

Andrićgrad