PRORAČUN MOSTARA ZA 2024. GODINU Od planiranih 140 milijuna, 20 milijuna ide na plaće. Pogledajte ostalu raspodjelu

Gradska vijećnica Mostar
Hercegovina.info

Mostarski gradski vijećnici u četvrtak će glasovati za odluku o proračunu kojeg predlaže gradonačelnik Mario Kordić uz pripremu Odjela za financije i nekretnine.

Kako je navedeno u dokumentu prijedloga, Grad Mostar će za iduću godinu ukupno s dobiti i primicima na raspolaganju imati oko 140 milijuna maraka, a ukupni rashodi i izdaci planirani oko 138 milijuna maraka.

Odakle Gradu novac?

Naravno, najviše se 'ubere' od poreza, bilo od oporezovanih prihoda, no također i iz neporeznih prihoda. Tako gradski oci smatraju da će u blagajnu od ranijih i aktualne godine sjesti negdje blizu 47 milijuna maraka, dok će neporeznih prihoda iz proteklih godina i ove u koju smo zakoračili iznositi oko 80 milijuna maraka zajedno. Grad računa i na primljene transfere/donacije, a uglavnom s viših razina vlasti, no zanimljivo je kako se ovdje računa na skoro 5 milijuna maraka manje nego je to bilo u zadnjem rebalansu proračuna za 2023. godinu. Također, od prodaje stalne gradske imovine planira se uprihoditi oko 4,5 milijuna maraka.

Kapitalni grantovi u 2024. godini

Prema planiram šturim projekcijama bez bitnijeg obrazloženju su grantovi koji će se ostvariti u tekućoj godini poput 'Sunce za sve' vrijedan 100 tisuća maraka. Dvije su misteriozne stavke kodnog naziva 'COOPER' jer su ukupne vrijednosti oko 800 tisuća maraka. Veliki dio dobivenog novca planiran je i za ulaganje u infrastrukturne objekte, a prema radnom dokumentu najviše će ići na završetak Fejićeve.

Na što će se novac trošiti?

Bruto plaće i naknade troškova zaposlenih koje financira blagajna Grada iznosit će oko 20 milijuna maraka ukupno. Stavka izdataka za materijal i usluge iznosi približno 30 milijuna maraka, a najveći dio (preko 8 milijuna maraka) ide na komunalne usluge. Energija također nije nezamariva stavka ove kategorije, a to bi na godišnjoj razini moglo koštati oko 3,5 milijuna maraka. Izdaci planirani za usluge prijevoza, goriva i registracije vozila procijenjeni su na oko 2,7 milijuna maraka. I u ovoj stavci planiranih rashoda i izdataka ima onoga što će predlagač i krojitelji ovakvog proračuna morati pobliže objasniti vijećnicima, a odnosi se posebno na preko 11,5 milijuna maraka koji se odnose na 'tekuće održavanje' i 'ugovorene usluge'.

Nejasni troškovi Gradskog vijeća

Samo jedna osoba je službeno zaposlenik Gradskog vijeća Grada Mostara, posebno je nejasna stavka 'izdataka za materijal i usluge' koja je skoro 2 milijuna maraka. Ne bilo sporno da ostale podstavke u toj stavci ne iznose sveukupno 89 tisuća maraka.

Gradska vijećnica Mostar

Novac za kulturu

'Manifestacije za društvene djelatnost' dobit će 200 tisuća maraka, ramazanske manifestacije 50 tisuća, adventske 150 tisuća, a manifestacije Božića po julijanskom kalendaru 15 tisuća maraka. Neprofitne kulturne organizacije iz proračuna će dobiti oko 3,7 milijuna maraka, a prema predviđenom na popisu se nalaze Muzej Hercegovine, Dječja biblioteka, HDHS Kosača, Kulturni centar 'Potoci', Centar za kulturu, Dom kulture u Blagaju, MC Pavarotti, Narodno pozorište, Hrvatsko narodno kazalište, Lutkarsko kazalište, Pozorište lutaka, Simfonijski orkestar. 

Školske i predškolske ustanove

4,1 milijuna maraka ide na dječje vrtiće, a posebnost je upisanoj stavci koja predviđa 500 tisuća maraka subvencije za roditelje čija djeca idu u privatne vrtiće. Osnovnim školama je namijenjeno 4,6 milijuna maraka, a studentima i školarcima je za stipendije namijenjeno 200 tisuća maraka.

Zrinjskom i Veležu zasad ništa

Izdaci za sport u 2024. će biti oko 1,1 milijun maraka, a najveći dio ide 'upraviteljima gradskog sporta', a to je Sportski savez Grada Mostara. Ono što je uvijek pod budnim okom javnosti je podjela novca mostarskim nogometnim klubovima Zrinjskom i Veležu. Zanimljivo je da su zasad u prijedlogu proračuna te stavke prazne, no teško je očekivati da će tako i ostati budući da su prošlu godinu dobili novac za stadion (Velež 1,5 milijuna maraka, a Zrinjski milijun). 

Škole i školske dvorane

Nastavak školske dvorane u Pologu dobit će 150 tisuća maraka, a gradnja vrtića u rodočkom Potpolju iznosit će 700 tisuća maraka. Oko 400 tisuća maraka ide i za Kruševo, nastavak školske sportske dvorane koja već godinama ne miče s mjesta.

Ovo su samo neke od tema koje će dočekati vijećnike u četvrtak, a vjerujećmo da će opsežan prijedlog proračuna rasplamsati raspravu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.