PRIVREMENO RJEŠENJE Granični prijelaz Svilaj u funkciji do kraja godine, evo što je bilo sporno u Vijeću ministara

Granični prijelaz Svilaj
N1

U rujnu 2021. godine otvoren je most Svilaj i granični prijelaz između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a prijevoz robe je omogućen od 1. ožujka 2022. godine.

Kako bi GP Svilaj dobio formalno-pravni status i bio trajno kategoriziran kao granični prijelaz mora biti uvršten u međunarodni ugovor između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Do tada preostaje da Ministarstvo sigurnosti BiH produžava privremeno rješenje koje je na snazi kako bi ovaj prijelaz bio u funkciji.

Iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH kazali su za Klix.ba kako rješenje traje do kraja ove godine.

"Granični prijelaz Svilaj ima rješenje Ministarstva sigurnosti BiH po kojem je ovaj granični prijelaz do 31. 12. 2023. godine međunarodni granični prijelaz za promet putnika i roba, osim trošarinskih roba i roba za koje je potrebno veterinarsko uvjerenje. Rješenje vrijedi do kraja ove godine ili dok nadležna tijela BiH i Hrvatske ne riješe konačan status ovog graničnog prijelaza u međunarodnom ugovoru", kazali su iz UNO BiH.

Dodaju da od ožujka 2022. godine uz granični prijelaz funkcionira i carinska ispostava Svilaj.

Predmet spora u Vijeću ministara

Ugovor između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima postao je predmet spora u prethodnom sazivu Vijeća ministara.

Problem je nastao u kategorizaciji graničnih prijelaza Svilaj i Gradiška za prijevoz tereta, a na čijoj je zajedničkoj kategorizaciji inzistiralo Ministarstvo prometa i komunikacija BiH na čelu s Vojinom Mitrovićem.

Naime, iako je bila izražena podrška da oba granična prijelaza dobiju status međunarodnog prijelaza I kategorije Mitrović je kazao da se o njima ne treba glasati odvojeno te da se može dogoditi da prijelazi u FBiH dobiju podršku većine, a onda se kasnije dovedu pitanje prijelazi koji se nalaze u RS.

To znači da bi na glasanje u paketu trebalo čekati 2024. godinu kada će most na Savi biti u funkciji.

Međutim, sada je na potezu novi saziv Vijeća ministara BiH koji ima više od osam mjeseci do isteka mjere Ministarstva sigurnosti da glasa o statusu GP Svilaj.

Podsjećamo, međunarodni granični prijelaz i most na rijeci Savi kod Svilaja zajednička su investicija Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Most Svilaj jedan je od ključnih projekata na dovršetku međunarodnog koridora VC, koji će spojiti Budimpeštu, Osijek i Sarajevo s Pločama.