PRIJETI NESTAŠICA Krumpir iz Ljubuškog lakše pronaći u Hrvatskoj nego u BiH

Krompir poljuoprivreda
Depositphotos.com

Iako smo već zagazili u mjesec lipanj, cijena mladog krumpira na tržnicama i supermarketima u Bosni i Hercegovini i dalje je visoka, između 2,5 i tri KM, kao što je bio slučaj još tamo u ožujku tek kada se pojavio na tržištu, piše Faktor.

Zašto je cijena jedne od osnovnih namirnica i dalje visoka, zašto čak prijeti nestašica ovog povrća koji se tradicionalno u velikim količinama proizvodi u BiH?

''Razlog je jednostavan, mladi krumpir koji se proizveo ovog proljeća u našoj državi, prije svega mislim na Hercegovinu, u najvećoj mjeri se izvozi. Proizvođači se opredjeljuju prije svega za Hrvatsku jer tamo mogu dobiti bolju cijenu.

Tako je poznati, kvalitetni mladi krumpir iz Ljubuškog lakše pronaći u Hrvatskoj nego u BiH. Prijeti nam nestašica domaćeg krumpira što je apsurdno. S druge strane, nabavlja se nekvalitetni krumpir iz Afrike, Azije...'', objašnjava za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika Federacije BiH.

Koliko je važna domaća proizvodnja i koliko ona može regulirati stanje na tržištu, najbolje se može vidjeti kada su u pitanju jagode. Tek kada su se pojavile, s prvim danima proljeća, koštale su 12-14 KM po kilogramu. No domaća proizvodnja, prije svega ona u Čeliću, utjecala je da cijene padnu i za 50 posto, pa se sada kilogram domaćih, kvalitetnih jagoda može kupiti za pet do sedam KM.

''Mora se zaštititi domaća proizvodnja, to je najbitnija stavka koje bi se trebala držati vlast. Međutim, kod nas je naglasak na uvozu i izvozu, ne postoji nikakva strategija. Uvozi nekvalitetno i skupo, izvozi kvalitetno, to je recept za brzu zaradu. Sve se svodi na namjeru da se sahrani domaće tržište.

Evo, državni ministar Staša Košarac hvali se predstojećim izvozom mesa, a znamo da ga nemamo dovoljno. Gdje je tu logika i javni interes'', pita se Bićo.