PRESTIŽNI FESTIVAL Lejla je jedina iz BiH koja će se u Londonu natjecati u pripremi kave

Lejla Krasnić
Lejla Krasnić

Lejla Krasnić, dvadesetšestogodišnja baristica iz Sarajeva, jedina je iz Bosne i Hercegovine, ujedno i jedina s Balkana koja se kvalificirala na 'Coffee Masters Around the World' u Londonu. Ova mlada žena već deset godina radi kao baristica i zahvaljujući svojoj upornosti i radoznalosti, kavu je upoznala do njenih tančina.

“Kada sam počinjala raditi kao učenik, radila sam kao šanker i brzo kroz iskustvo sam upoznala specialty coffee industriju i odlučila sam da se, pored svog redovnog školovanja, educiram i u tom smjeru. Baristi su mi uvijek bile osobe vrijedne divljenja, baš zbog njihovog znanja, od samog uzgoja kave, pa sve do serviranja savršene šoljice”, kaže Lejla za Hercegovina.info.

Kava, koliko god da smo svakodnevno navikli na nju i podrazumijevamo je, piće je kojem se njeni ljubitelji iskreno posvete.

“Kava je za mene više od napitka, ona je spoj kulture, umjetnosti i okusa. Uz to, pruža priliku za interakciju s ljudima i stvaranje posebnih trenutaka u njihovim životima.”

Za nekoga tko toliko uživa u radu s kavom, natjecanje u Londonu joj dolazi kao nagrada.

“Ja sam prvo aplicirala osnovnu prijavu i nisam se puno nadala da ću proći. Zatim su uslijedila razna testiranja, razna pitanja. Cijeli proces je trajao oko dva mjeseca, da bi prije nekog vremena dobila mail da sam upala u Top 10 listu, od 144 države i preko 400 prijavljenih sudionika. Oduševljena sam što imam priliku predstaviti se na tako velikom događaju.”

Lejla Krasnić

Natjecanje na 'London Coffee Festivalu' sastoji se iz testiranja sedam različitih kategorija, a uključuje 16 natjecatelja koji su ušli u najuži izbor.

“Natjecanje 'Coffee Masters Around the World' je vjerojatno jedno od najizazovnijih natjecanja, jer suci ocjenjuju sva Vaša osjetila: kreativnost, snalažljivost i prezentaciju. Londonski festival okuplja sve najveće stručnjake iz svijeta kave i svake godine se okupi preko 30 000 ljudi. Tako da je sam izazov proći u finale i nastupati pred tolikim brojem ljudi. Meni pripreme već uveliko traju i jedva čekam nastupati na jednom svjetskom eventu.”

Discipline koje se ocjenjuju su “The Cupping”, “The Brewing”, “Signature drink”, “Latte art”, “Espresso blend”, “The Order” I “The Origin”. Sasvim sigurno, svaka od ovih disciplina zahtijeva akademsko poznavanje kave, stopostotnu koncentraciju i istančano čulo ukusa i mirisa. Također zahtijeva rad na sebi i stvaranje nevidljive niti između kave i natjecatelja.

Lejla je izdvojila najtežu disciplinu, ali je ona ujedno i najizazovnija baš zbog onoga što označava.

“Po mom mišljenju, “The Origin” je najkompliciranija kategorija. Tu se na osnovu mirisa i par gutljaja, kava mora smjestiti na kartu svijeta, odande odakle potječe.”

Kaže da očekuje kako će se natjecati s najboljima, ali i usvojiti i steći neka nova znanja i vještine, kako od sudaca, tako i od kolega natjecatelja.

Lejla nije početnik u svijetu barističkih natjecanja. Već ima određeni staž na tom polju, što je samo još dodatno kvalificira za natjecanja u Londonu.

“Počela sam se natjecati prije pet godina i to mi je bilo sasvim novo iskustvo. Tu sam otkrila da mogu na različite načine predstaviti se i iskazati svoju individualnost”, kaže Lejla za Hercegovina.info, pa nastavlja: “Baristička natjecanja su dinamična i kreativna događanja, gdje se natjecatelji nadmeću u pripremi različitih kava, pokazujući svoje vještine u pripremi napitaka, latte artu i prezentaciji.”

Lejla Krasnić

Latte art je zajednička disciplina na svim natjecanjima. Ona najbolje pokazuje da za ovaj posao treba imati i dara, da nije moguće samo sjesti i naučiti, već i da se treba roditi za to, ali i svakodnevno raditi i usavršavati.

“Latte art daje kavi dodatnu dimenziju i čini je vizualno privlačnijom. To je definitivno kreativna crta bariste koja omogućava izražavanje individualnosti i stručnosti.”

Lejla je ponosna što ima priliku obrazovati mlade ljude da budu profesionalni baristi i da mogu naučiti i uočiti razliku između šankera i obrazovanog bariste. Da ugostiteljstvo podigne na veći nivo i da kroz svaku šoljicu kave koju gost popije, doživi državu iz koje je potekla, ali i emociju bariste dok ju je spremao.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.