PREDSJEDNICA SUDA U GRADAČCU "Policija nije navela dokaze nasilja, ali ni da je Sulejmanović osuđivan"

Slobodanka Kojić
Avaz

Predsjednica Općinskog suda Gradačac Slobodanka Kojić održala je novinsku konferenciju na kojoj je pokušala objasniti zašto sutkinja Lejla Numanović nije donijela odluku o određivanju mjera ubojici iz Gradačca Nerminu Sulejmanoviću na osnovu prijave PU Gradačac.

Kojić se prije dva dana i priopćenjem obratila medijima, u njemu je tvrdila da sud nije imao dovoljno dokaza da izrekne mjeru zaštite te da dokaze prikuplja policija.

"Policija tražila mjeru zabrane prilaska, ali bez dokaza"

Kojić je na novinskoj konferenciji rekla da je policija tražila mjere zabrane prilaska, ali da nije dostavila dokaze. Navodi da su dostavljene samo službene zabilješke iz kojih se ne mogu utvrditi detalji nasilja, jer, kako kaže, nisu navedeni, prenosi Dnevni Avaz.

"Sutkinja nema veze s ubojicom"

Kojić je komentirala i povezanost sutkinje Numanović sa Sulejmanovićem, istaknuvši da je to neprihvatljivo.

"Numanović je udana i majka dvoje djece koja nije poznavala ubojicu niti surađivala s njim. Ona samo radi u Gradačcu, a živi u Tuzli.  

Ona nije na bilo koji način sudjelovala u pomaganju Nerminu Sulejmanoviću. Društvene mreže su prenijele neistinu i to što se radi na društvenim mrežama je strašno.

Shvaćam kao predsjednik Suda i kao čovjek da je ovo strašan događaj i da svi žele komentirati, ali na takav način, a to se ne može sankcionirati, a svakome se može dogoditi i to je strašno. Trebalo bi se poduzeti da se to sankcionira, ja kao predsjednik Suda to nisam u prilici, to graniči s vulgarnošću", komentirala je Kojić.

"Nije bilo dokaza"

"Sve činjenice moraju se dokazati, ovdje nije bilo dokaza. Ovdje je samo bila službena zabilješka PU Gradačac i izjava da je oštećena Nizama Hećimović odbila dati izjavu.

Zakon o kaznenom postupku, nasilju u obitelji i prekršajnom postupku, dokaze za sud prikupljaju policija i tužiteljstvo. Jesu li se mogla saslušati dvojica policajca – mogla su, ali to radi policija.

Sud ne saslušava ni nasilnika ni žrtvu. Donosi odluku samo na osnovu onoga što je policijska stanica dostavila. Kad dođe optužnica na sud, sud je potvrđuje na osnovu dokaza koje je dostavio tužitelj", tvrdi šefica suda.

"Znate li da u spisu nije bio izvod iz kaznene evidencije? Mora postojati izvod iz kaznene evidencije da bi se dokazalo, da bi se sucu stavilo do znanja o kakvoj se osobi radi. U spisima toga nema", rekla je Slobodanka Kojić, prenosi Radio Sarajevo.

"Da vam kažem nešto, to što je javnost uznemirena, to je opravdano. Nemojte mislite da sam sazvala konferenciju radi ovih papira, jer sam sazvala zbog žrtava. Ja sam uznemirena. Ja sam sudila tom čovjeku. Ja njega znam. Određivala sam mu pritvor. To što je učinio, on je mogao u sudnici ubiti ljude. On je takav čovjek.

Sud postupa samo po službenoj dužnosti. Sud mora postupiti po svakom zahtjevu policijske uprave i tužiteljstva. Postoji protokol. Postoji zakon i zna se što je čija uloga", dodala je Kojić.

Bilješke policije imale greške?

Ustvrdila je kako sutkinja Numanović nije prihvatila policijsku zabilješku kao dokaz jer se bilješka kakvu su poslali ne može prihvatiti kao dokaz. Kojić je iščitala službenu bilješku u kojoj su, kako je rekla, vjerojatno pobrkani datumi pa se navodi da je ista načinjena 27.7.2023., da je nasilje bilo s 3. na 4. kolovoza 2023. pa da je Sulejmanović saslušan 4.8.2023.

U bilješki se navodi kako je Nizama Hećimović prijavila svog nevjenčanog supruga za napad koji se dogodio 3. na 4. kolovoza u obiteljskoj kući iz koje se odselila, a da je Sulejmanović potom uputio niz prijetnji, zbog čega je ugasila telefon kako ne bi primala poruke.

Potom se navodi da su policijski službenici otišli po navedenoj prijavi, pronašli Sulejmanovića koji je negirao navode prijave i izjavio da Nizami nije upućivao nikakve prijetnje niti je imao ikakav kontakt s njom, o čemu je upoznat istražitelj OKP PU Gradačac.

"Jel' vi vidite išta iz ove službene zabilješke?” upitala je Kojić i dodala kako ne zna na osnovu čega su napravili ovakav zahtjev kada nisu napravili ni zapis ozljeda i događanja koje je, pretpostavlja, iznijela Hećimović, prenosi Avaz.

Podatak o ranijem kažnjavanju nije dostavljen

Na pitanje novinara zbog čega se inzistiralo na visokim standardima suda kada je riječ o osobi s ranijim kriminalnim dosjeom, odgovara:

"Nema kod suda visokih standarda. Nešto prihvatite kao dokaz ili ne prihvatite. Točno je da je Sulejmanović Nermin poznat pravosudnim organima u periodu 2006-2009, ja sam mu sudila kao sutkinja i odredila mjeru pritvora.

Ali u spisu nije bio izvod iz kaznene evidencije, iz spisa policije proizlazi da on nije nikada kažnjavan. Mora postojati izvod iz kaznene evidencije koji ima policijska uprava da bi se sudu stavilo do znanja o kakvoj osobi se radi" kazala je Kojić.

Navela je i kako je sutkinja odnijela rješenje o obustavljanju postupka zbog nedostatka dokaza te da su o tome obaviještene sve strane postupka, uključujući i Nermina Sulejmanovića.

Novinarima je rekla kako nema informaciju da je VSTS pokrenuo disciplinski postupak protiv sutkinje Numanović. Ona je trenutno na bolovanju i jako je lošeg psihičkog stanja nakon svega.