FOTO  POSTIZBORNA NAKNADA 400 maraka mjesečno će dobivati žene koje rode poslije 8. listopada

Skupština HNŽ listopad 2022
Hercegovina.info

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije na izmaku svog drugog, odnosno tehničkog mandata zadnje četiri godine, donijela je odluku o porodiljnim naknadama za nezaposlene majke te su odlučili da sve žene dobivaju 400 maraka kroz cijelu godinu, a ne 400 maraka pola godine kako su navodili ranije. Međutim, ni tih 400 maraka pola godine nije mogla većina iskoristiti zbog imovinskog cenzusa, odnosno ta odluka je obuhvaćala obitelji/žene krajnje slabog imovinskog statusa, odnosno praktično samo ekstremno siromašne.

Tomislav Martinović, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine detaljnije je pojasnio tko ima pravo na porodiljne naknade, a ono što stanovnike te županije vjerojatno zanima je činjenica da se odluka neće primjenjivati retroaktivno.

"Na federalnoj razini je donesen zakon koji regulira status porodilja. Radi se o usklađivanju županijskog i federalnog zakona, to ukratko znači da porodilje koje su dosad imale pravo na naknadu 400 maraka kroz šest mjeseci, sad će tu naknadu primati cijelu godinu. Moramo napomenuti da će se ta naknada isplaćivati po djetetu, praktički postoji mogućnost da je netko tko je rodio dvojke da dobije duplu naknadu. Mislim da je sad to u priliku dobro posloženo jer se radi o vrlo važnom socijalnom elementu. Što se tiče zaposlenih porodilja njihov status i dalje ostaje isti, primaju tu naknadu 12 mjeseci s tim da im županijski proračun refundira u iznosu od 40% od onoga što im poslodavci daju. Mislim da je u ovom trenutku njihov status dobar, a nama ostaje da nadograđujemo ovaj zakon jer smo primijetili da ima prostora za to još u prošlo sazivu", kazao je Martinović.

Skupština HNŽ listopad 2022

Naknade se računaju od donošenja zakona.

"Zakon će stupiti na snagu narednog dana od objave kada to prođe u ovoj skupštini, a ne vidim razloga da to ne prođe danas. Zakon će biti sutra objavljen i krenut će u primjenu 8. listopada 2022. godine", ističe.

Martinović je demantirao određene špekulacije da se radi o 'predizbornom' zakonu koji jamči naknade samo unutar godine dana, odnosno da je vremenski ograničen do sljedeće godine.

"Ne, majke će primati naknadu 12 mjeseci. Zakon će biti donesen i on će trajati bez određenog roka", potvrdio je.

Kao predsjedavajući Skupštine kazao je kako bi svi bili sretniji da su na dnevom redu sjednica imali puno više zakona.

"To što imamo određeni deficit nije posljedica nerada Vlade, očekivano je bilo da će Vlada prema skupštini uputiti veći broj zakona i mi smo uradili sve što je bilo pred nama, iza nas u ovom mandatu nije ostalo ništa što nije doneseno ili nije razmatrano. Moja nada i očekivanja su da će budući saziv skupštine zauzeti puno dinamičniju poziciju i da će se ponašati kao parlament i kad je riječ o donošenju zakona i ustavna kontrola izvršne vlasti", naglasio je Martinović prije početka sjednice.

SDP-ov Aner Žuljević bio je kritičan na rad Vlade, ali i same Skupštine u kojoj je i on proveo dva mandata.

"Po izborima ispadne da smo imali sjajnu vlastu u županiji protekle četiri godine jer one politike koje su vodile županiju na izborima su nagrađene da to čine i naredne četiri godine. Kad pogledate realnost županije, vidite da postoji nelogičnost glasovanja na izborima biračkog tijela i onoga što mi živimo u svakodnevnom životu. Hoće li javnost vršiti adekvatan pritisak da ova ogromna količina novca koja je od poskupljenja i PDV-a završila u proračunu da se vrati kroz projekte i reforme, to ovisi od uplićenja javnosti. Ako se to pusti vlasti da radi kako je i dosad radila, bojim se da će to završiti u nedođijama kriminala i korupcije kao i ranije. Mi u proteklih 7-8 godina ove Vlade nismo uradili niti jednu ozbiljniju reformu i to mi je žao, žao mi jer smo i mi kao oporba bili spremni pomoći da se sve unaprijedi, ali sad smo u situaciji da su nam bolnice dužne, da se liječnicima povećavaju plaće, a oni nemaju sredstava platiti dobavljačima. I dalje nam je tužiteljstvo što postoji samo za sebe, lopovi u kravatama su nam ugledni građani društva i sve kriminalne afere od Aluminija, Sokola i matičnih problema nije otvoreno, a što je otvoreno nije zatvoreno. U obrazovanju i dalje ne znate kome je gore djeci, roditeljima, učiteljima, mi smo i dalje na kredi, ložimo u pojedinim školama da se djeca ugriju, ne napreduje modernizacija obrazovanja, udbžbenici su nam loši i nismo ništa uložili u to. Jedino što smo uradili je da smo dali doživotne mandate ravnateljima škola. Nismo imali nijednu reformu predškolskog odgoja, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, opada nam broj upisane djece, gubimo biološku osnovu društva. Ako to ne shvatimo za naredne četiri godine, ovu državu ćemo izgubiti biološki jer će preko 50% biti preko 50 godina. Postavlja se pitanje tko će tim ljudima zaraditi mirovinu, ali i samim time tko će nama zaraditi...", kazao je Žuljević okupljenim novinarima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.