POLITIČARI U BIH Plaće će im nastaviti rasti, a kupuju i najskuplja luksuzna vozila

Luksuzna vozila političari u bih
N1

Plaće će im nastaviti rasti, a kupuju i najskuplja, luksuzna vozila koja često koriste u privatne svrhe. Riječ je, naravno, o bh. političarima. Samo u ovom trenutku otvorena su dva natječaja, Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH kupuju ukupno pet vozila čija vrijednost s PDV-om prelazi milijun KM, donosi N1.

Uvijek crne, i uglavnom limuzine, Audi, Passat, Škoda, s najboljom opremom i kilometražom koja izlazi iz okvira poslovnih obaveza.

Samo je vozač Nikole Špirića u prvih pet mjeseci ove godine imao više od deset tjedana prekovremenog rada ili 71 radni dan.

Tako luksuzna vozila, brzo postanu izrabjena, koja se prodaju po niskim cijenama. Npr. Predsjedništvo je oglasilo prodaju tri vozila, sva tri neispravna, među njima najskuplji BMW X5 prodaju za nešto više od 12 tisuća KM. Isto vozilo, isto godište na Olx-u košta 28 tisuća.

U BiH se potroši svake godine između 50 i stotinu milijuna na službena vozila koja uključuju i policijska i vatrogasna. To uključuje između 5 i 10 milijuna za putnička vozila za prijevoz službenika, od kuće do posla, službene puteve, one koji pretječu pune kolone i uvijek žure negdje.

A žuri se i nakon radnog vremena. Podaci do koji su dostavljeni Šemsudinu Mehmedoviću pokazuju da na razini BiH najmanje 149 osoba ima pravo na službeno vozilo 24 sata.

“Korištenje službenog vozila tijekom 24 sata odobrava rukovoditelj institucije posebnim aktom. Rukovoditelj institucije sam sebi odobrava korištenje vozila bez suglasnosti organa koji ga je imenovao, a ostalim bez ikakvog krtijerija”, kaže Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

“Korištenje auta na taj način, na 24 sata, što bi po mom mišljenju trebali imati samo ministri, ali očigledno se tome treba stati u kraj. A kada imate pravo koristiti, nije baš da se u njega crijep natovari i vozi na vikendicu, a znam da je bilo i takvih slučajeva“, naveo je Saša Magazinović, poslanik SDP u PS BIH.

Tako na primjer, podaci pokazuju da u Agenciji za poštanski promet ima 13 zaposlenih, od čega troje ima stalno službeno vozilo. S druge strane u Centralnoj banci gdje je 347 zaposlenih, nitko, pa ni guverner nema na raspolaganju stalno službeno vozilo. Jedna od agencija na državnoj razini koja se može pohvaliti sa šest službenika koji koriste vozila 24/7 je UNO BIH na čije je čelo došao Zoran Tegeltija.

“Struktura tih ljudi i poslova vjerojatno zahtijevaju da se koriste. Ne želeći pravdati te institucije, na razini zajedničkih institucija definirano je koliko svaka institucija i u kojoj mogu biti vrijednosti, i način kako mogu biti korištena 24 sata”, rekao je Tegeltija.

No nisu samo problem službenici državnih institucija. U BIRN-u koji je četiri godine ažurirao podatke o službenim vozilima u zemlji, i došao do brojke od 11.693 kažu, kažu četiri osobe su svakodnevno unosile podatke, više to ne rade, između ostalog jer je posao preopsežan.

“To u velikom broju slučajeva uključuje direktore malih lokalnih poduzeća koji mogu biti komunalna ili drugih poduzeća gdje ne postoji razlog da službenik ima službeno vozilo, posebno da ga koristi 24 sata”, kaže Semir Mujkić iz BIRN-a BIH.

I dok glatko teku javne nabavke za kupovinu vozila službenika, službena vozila za policijske agencije između ostalog plod su donacija. Prošlog mjeseca, Vlada Japana poklonila je agencijama 37 terenskih vozila. Pri tom je veleposlanik zemlje poznate po točnosti, čekao petnaestak minuta ministra sigurnosti BiH da mu preda ključeve poklonjenih vozila.

Više pogledajte u PRILOGU.