PODNESENE PRIJE DVIJE GODINE Što se dogodilo s kaznenim prijavama protiv Sebije Izetbegović?

Sebija Izetbegović
Fena

Kompleksna medicinska vještačenja. Ovako u Tužiteljstvu Sarajevske županije za Radio Slobodna Europa (RSE) objašnjavaju razlog zbog koga gotovo dvije godine nije ništa urađeno po pitanju kaznenih prijava koje su podnijele tri obitelji preminulih zbog komplikacija izazvanih infekcijom koronavirusa.

Obitelji preminulih u prijavama terete direktoricu Sebiju Izetbegović, te desetak liječnika, medicinskih tehničara i administrativnih radnika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) za “grube greške i propuste u liječenju”.

Atif Hota i Sead Palić preminuli su početkom ožujka 2021. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Njihove obitelji su u lipnju iste godine podnijele Županijskom tužiteljstvu kaznene prijave, u kojim optužuju sarajevski klinički centar za nemar u liječenju.

Treću krivičnu prijavu je u kolovozu 2021. Županijskom tužiteljstvu Sarajevo podnijela obitelj Adnana Cerića, koji je također preminuo nakon liječenja u kliničkom centru.

U Tužiteljstvu ŽS za RSE navode da zbog zaštite interesa postupka “ne mogu iznositi detalje”, te da će po okončanju dokazivanja biti donesena konačna tužiteljska odluka.

“Riječ je o kompleksnim predmetima, u kojima poduzimanje radnji uveliko zavisi od postupanja agencija za provođenje zakona, institucija za vještačenje, stranaka u postupku i suda u konkretnim slučajevima”, naveli su iz Tužiteljstva.

Obitelji bez saznanja

Atif Hota je primljen je veljače 2021. godine na Infektivnu kliniku, zbog sumnje na zarazu koronavirusom. Preminuo je 4. ožujka u respiratornom centru te zdravstvene ustanove.

Njegov brat Mirsad Hota smatra KCUS odgovornim za propuste u liječenju. Tvrdi da je njegov brat bio negativan na koronavirus, ali da je liječen kao da je zaražen. Također, ističe da je bio uskraćen za informacije o bratovom liječenju i okolnostima smrti.

Zbog toga je, četiri mjeseca nakon bratove smrti, u lipnju 2021. podnio Tužiteljstva ŽS kaznenu prijavu protiv osoblja KCUS-a. On za RSE kaže da je izjavu u Tužiteljstvu dao u proljeće prošle godine, te da od tada nema nikakvih saznanja o procesu.

“Nitko me nije zvao. Kakvo nam je pravosuđe, ničemu se ne nadam. No, neću odustati, koliko god budem mogao izdržati financijski i mentalno”, kaže Mirsad za RSE.

Odvjetnik bez informacija o postupku

Obitelji Hota, Palić i Cerić, koje su podnijele kaznene prijave, zastupa sarajevski odvjetnik Damir Koldžo.

Koldžo za RSE ističe da nema informacija o procesima i vještačenjima u županijskom Tužiteljstvu. Koldžo je upozorio i da Zakon o kaznenom postupku predviđa rokove za vještačenje od 15, a u složenim predmetima 30 dana.

“Zašto taj vještak, ako nije uradio nalaz u roku, nije promijenjen ili kažnjen u skladu sa odredbama Zakona. Postoji čak mogućnost da se skine sa liste vještaka”, ističe on.

Napominje da je, prema Zakonu o kaznenom postupku Federacije BiH, Tužiteljstvu nakon godinu dana bilo dužno da ga obavijesti razlozima zbog kojih istraga nije završena.

“Sve što su mi rekli je da poduzimaju potrebne radnje i tako dvije godine. Dvije godine poduzimaju potrebne radnje”, ističe Koldžo.

Kako kaže, obraćao se i Tužiteljstvu Federacije BiH tražeći intervenciju, ali bez rezultata.

“Za nekih šest mjeseci mogao bih ići s apelacijom Ustavnom sudu BiH zbog nedonošenja odluke u razumnom roku”, ističe on.

Koldžo naglašava da od predmeta neće odustati dok ne dobije konačnu odluku, koja može biti podizanje optužnice ili odbacivanje prijave.

Što kažu u KCUS-u?
 
Iz ureda direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović nisu odgovorili na upit RSE za razgovor o procesima u Tužiteljstvu ŽS i o tome da li su njihovi uposlenici dali izjave.

Iz ove zdravstvene ustanove su u rujnu prošle godine za RSE naveli da su proveli interne kontrole i da nisu uočeni bilo kakvi medicinski propusti u liječenju.

“Postupalo se prema aktualnim protokolima koji su korišteni i u drugim klinikama u svijetu uz korištenje raspoložive terapije”, navedeno je tada iz KCUS-a.

Kaznene prijave obitelji Hota, Palić i Cerić, zbog navodnih propusta u liječenju od COVID-a 19, nisu jedine kojima se bavi Tužiteljstvo ŽS.

Tužitelji istražuju i okolnosti smrti Advije Kanlić koja je, od posljedica zarazom koronavirusom, preminula na početku pandemije, 2020. godine. U Županijskom Tužiteljstvu tvrde da su i u tom slučaju u tijeku vještačenja.

Advija Kanlić preminula je 24. ožujka u vozilu Hitne pomoći ispred Doma zdravlja u sarajevskom naselju Ilidža, a njena obitelj čekala je dva mjeseca na obdukciju kako bi bio utvrđen točan uzrok smrti.

“Nemam više nikakve informacije iz Tužiteljstvu. Nitko me nije zvao, niti bilo kakvu obavijest poslao”, kazala je za RSE Ehlimana Kanlić, kćerka preminule Advije.

Županijsko Tužiteljstvi provjeravalo je do rujna prošle godine i navode iz kaznene prijave nakon smrti sarajevskog doktora Šefika Pašagića. Pašagić je preminuo 5. aprila 2020., a njegova supruga u javnost je iznijela optužbe o propustima u njegovom liječenju u KCUS-u.

Tužiteljstvo je 15. rujna 2022. donijelo naredbu da se istraga ne neće provoditi jer “iz prijave i pratećih spisa proizilazi da nije bilo kaznenog djela”.

U Tužiteljstvu ŽS kažu da u još šest slučajeva ispituju navode o neprikladnom liječenju, ne precizirajući imena pacijenata, kao ni zdravstvenih ustanova.