PLJAČKAŠI BANKOMATA Glavni pretres Markiću, Begluku i Mandalu u četvrtak

Županijski sud Mostar
Hercegovina.info

Glavni pretres protiv Joze Markića, Alena Begluka i Enise Mandal zbog organiziranog kriminala zakazan je u četvrtak na Županijskom sudu u Mostaru. Naime, presudom Vrhovnog suda uvažene su žalbe branitelja Markića i Begluka, te predmet vraćen na ponovni postupak. 

Podsjetimo, Županijski sud u Mostaru je sredinom prosinca 2021. izrekao presudu Alenu Begluku (36), Jozi Markiću (37) i Enisu Mandalu (36), koji su optuženi u slučaju poznatom kao „Orka“, a u kojem se terete za organizirani kriminal u vezi s razbojništvom i teškim krađama.

Sudsko vijeće kojim je predsjedavao Elis Sultanić trojku trojku je osudio za kaznena djela razbojništva i teške krađe i to, Begluka na 7,5 godina, Markića na 5,5 godina, a Mandala na 2,5 godine zatvorske kazne.

Podsjetimo, u dugo pripremanoj akciji kodnog imena Orka, pripadnici Federalne uprave policije u suradnji sa pripadnicima MUP-a HNŽ-a u rujnu 2019. uhitili su 13 osoba osumnjičenih da su pripadnici kriminalne grupe koja se tereti za više krađa, pljački i razbojništava, te za dilanje droge. Obavljeni su pretresi na području Mostara, Jablanice, Čitluka, Konjica, Sarajeva i Istočnog Sarajeva. U akciji su uhapšeni pripadnici grupe koja se dovodila u vezu sa napadima na transporte novca, tržne centre, pljačke benzinskih pumpi, bankomata i objekata i vozila brze pošte. Pored toga zadokumentovano je i da su vršili neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga i teške krađe putničkih motornih vozila. Na teret im se stavljalo ukupno 29 kaznenih djela.