PET PAPIRA MANJE Do prava na mirovinu bez CIPS-a

Umirovljenici
Hercegovina.info

U Zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje FBiH pokrenuta je procedura ukidanja CIPS-a, što će dovesti do znatno jednostavnijeg ostvarivanja prava na mirovinu. V.d. direktora Zavoda Halil Subašić priopćio je da će se pravo na mirovinu ostvarivati dostavljanjem samo pojednostavljenog osobnog zahtjeva i potvrde o bankovnom računu na koji će se isplaćivati mirovina, prenosi Klix.

"U suradnji s IDDEEA-om već su započete aktivnosti na izradi aplikativnog rješenja kojim ćemo ukinuti potrebu za dostavljanjem CIPS prijave, rodnog lista i uvjerenja o državljanstvu prilikom predaje zahtjeva za ostvarivanje prava na mirovinu. Također, s obzirom na to da se o podacima koji se tiču radnog odnosa osiguranika vodi službena matična evidencija, to uskoro više neće biti potrebno dostavljati ni rješenje o prestanku radnog odnosa, kao ni radnu knjižicu. Ukupno pet papira manje", kazao je Subašić.

Ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Edin Forto je kazao kako mu je drago da postoji volja institucija, općina i županija da se CIPS i ostali papiri protjeraju iz procedura.

"Hvala direktoru Subašiću što je prepoznao moju inicijativu, kao i direktoru IDDEEA BIH, Badnjeviću što pomaže da građanima olakšamo posao s državom", kazao je Forto.