"OTVORENO NEBO" IZNAD BiH U narednim danima turski zrakoplovi letjet će i snimat će državu

zrakoplov,Turska,oružane snage bih
Ilustracija

Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH će, u suradnji s Ministarstvom inozemnih poslova BiH, Ministarstvom komunikacija i transporta BiH te Međunarodnim aerodromom Sarajevo, ugostiti promatrački tim oružanih snaga Turske, Hrvatske i Mađarske, koji će od 17. do 21. srpnja obaviti promatrački let nad teritorijem BiH.

"Ova aktivnost predstavlja realizaciju obveza Međunarodnog ugovora 'Otvoreno nebo', čiji potpisnik je i BiH, te obavještavamo građane BiH da je riječ o dogovorenom i planiranom događaju snimanja iz zraka. Prelet će biti obavljen nenaoružanim zrakoplovom turskih zračnih snaga po dogovorenoj putanji, uz sudjelovanje pratećeg tima Oružanih snaga BiH", priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Kako su dodali,  ugovor "Otvoreno nebo" je sigurnosni aranžman koji svim zemljama članicama omogućava obavljanje najavljenih, nenaoružanih izvidničkih letova preko cijelog teritorija zemlje koja je predmet preleta, u cilju ustupanja podataka o vojnim snagama i aktivnostima.

"Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama. Bosna i Hercegovina, kao jedna od članica potpisnica, aktivno sudjeluje u aktivnostima Ugovora od 2003. godine, naveli su iz MO BiH.