Otac se ispričao nakon incidenta u Raštanima

Romeo Biokšić
Facebook

Javnost Mostara, Hercegovine pa i cijele zemlje zgrožena je objavom fotografije na društvenim mrežama na kojoj se vidi maloljetnik kako čuči na jednom od grobova na mezarju (groblju) u Raštanima kod Mostara, a preko fotografije je natpis 'gazi po balijama'.

Član obitelji sahranjene osobe zatražio je od korisnika društvenih mreža da mu pomognu identificirati osobu sa fotografije kako bi poduzeo zakonom predviđene mjere. Mladić je identificiran, a u međuvremenu se na društvenim mrežama oglasio i otac maloljetnika sa fotografije - Romeo Biokšić.

Njegovu reakciju prenosimo u cjelosti: "Dragi prijatelji Bošnjaci i svi ostali, jutros na nedjeljno jutro umjesto da uz kavu razmišljam gdje i kako provesti ovaj dan odmora u tjednu, ja se budim iz sna i nailazi na mene jedna jako ružna scena. Ne znam da li bi mi ikada i u snu došla, jedna scena na koju me trnci po čitavom tijelu, dok ovo pišem, prolaze. 

Radi se o tome da je moje malodobno dijete uradilo jedan sramotni, poražavajući, osuđujući čin zajedno sa još jednom  malodobnom osobom koja ga je slikala na haremu Raštani, na mezaru (grobu) od rahmetli (pokojne) osobe Hurije Dumpor na kojem poziva da se gaze Balije. Šta reći nakon ovoga navedenog čina, već isti osuditi na sve moguće načine.

Svi moji prijatelji Bošnjaci koji me poznaju znaju kao prvo da JA  nisam nacionalistički odgojen niti nastrojen. Oni koji me ne poznaju osudit će i pozvati se na kućni odgoj. Kako nisam odgajan od strane svojih roditelja da mrzim i dijelim ljudska bića na ova ili ona, sve sam to prenosio na svojih dvoje djece, koja su djeca iz mješovitog braka oca Hrvata, majke Bošnjakinje.

Romeo Biokšić

Jako me zabolila ova situacija koja će kako na mene tako i na moju obitelj i rodbinu ostaviti duboki neizbrisivi trag. U ime svih nas želim javno preko društvene mreže Facebook iskazati duboko sažaljenje, suosjećanje prema navedenoj obitelji Dumpor što ću i osobno učiniti. 

Vama dragi moji prijatelji Bošnjaci duboka isprika po ovom sramotnom,  necivilizacijskom činu. Nadam se da navedeno neće narušiti naše prijateljske odnose. Slika ovoga slučaja jeste slika stanja današnjeg vremena društva u kojem se djeca odgajaju i pored roditeljskog nadzora, staranja koji svaki normalni roditelj ne bi poželio sebi ni svom djetetu ovako nešto. 

Svakodnevno i već dugi niz godina, kao što ste svjedoci, se susrećemo preko raznoraznih portala nacionalističkih stranaka na poticanje i širenje govora mržnje, širenje nacionalizma itd. Protiv ovoga zla se moramo zajedno boriti i izboriti. Ne smijemo dopustiti da našu djecu truju mržnjom, da nas dijele kao što sam naveo na ove ili one. Mi nismo ni ovi ni oni, mi smo ljudi od krvi i mesa. 

Danas je moje dijete žrtva ovog nacionalističko -fašističkog sistema, sutra vaše i tko zna koliko ih je već bilo i koliko će ih još biti. Moje dijete je slikano od strane jednog takvog koji ga je naveo na ovaj strašan čin i zlouparabio navedenu sliku sa objavom. Još jednom svim Bošnjacima, prijateljima, sugrađanima, obitelji Dumpor duboka isprika, izvinjenje, sažaljenje, suosjećanje u moje osobno ime, u ime svog djeteta i kompletne obitelji i rodbine", naveo je Romeo Biokšić u svojoj objavi na Facebooku.