FOTO  Oružane snage BiH i Američka vojska očistili park prirode Hutovo Blato

Cilj je zajedničkim snagama Američke vojske i Oružanih snaga BiH pomoći u saniranju štete koja je požarom nastala u Hutovu blatu, kao i ukazivanje na to da građani trebaju pridavati značaj očuvanju prirodnih ljepota.

Brigadni general Ivica Jerkić zapovjednik Operativkog zapovjedništa OS BiH u izjavi za naš portal je rekao: "Zajednički otpor 2012 je međunarodno civilno-vojna vježba koja će se održati od  28. svibnja do 7. lipnja  na području Čapljine i Bileće. Program vježbe je takav da je sama ceremonija početka sutra, ali mi zapravo već danas imamo vrlo značajan događaj, a to je ovaj volonterski dan. Mi smo izabrali ovaj prostor Hutovog blata gdje u čišćenju sudjeluje 80 pripadnika Američkog zapovjedništva za Europu, 50 pripadnika Oružanih snaga BiH i 20 pripadnika vatrogasaca i Civilne zaštite. Općenito ova vježba je vježba zaštite i spašavanja i za nas je veoma bitna zato što kroz nju testiramo izuzetno složen sustav zaštite i spašavanja u BiH. Na vježbi ćemo imati priliku kroz različite scene vidjeti sve sudionike koji mogu biti u sustavu zaštite i spašavanja, od civilne zaštite na nivou općinskih  (Čapljina i Bileća), županijskih  i oba entiteta u BiH. Prvi dio vježbe je stožerna , a drugi će se raditi praktična vježba koja će se izvoditi u Čapljini (dvije scene) i Bileći, a za sam kraj je predviđena demonstracija u vojarni u Čapljini. Kroz to ćemo proći kroz sve moguće incidente koji se mogu desiti u BiH, od razornog potresa, požara, isticanja opasnih materija u Neretvu, pa sve  do urbanih nepogoda. Sve u svemu scene koje ćemo prezentirati bit će maksimalno realne, i imat ćemo 50 markiranata koji će izgledati kao unesrećeni".

Ovo danas je ipak hvale vrijedna akcija na uređivanju Parka prirode Hutovo blato i na tome treba čestitati svim sudionicima u njoj, a sam general Jerkić je za kraj rekao: "Ovakve vježbe ne izvode se samo u stručnim dijelovima, nego imaju i svoje volonterske, kulturne, sportske i zabavne dane. Ovaj današnji dan je zamišljen da mi na neki način pošaljemo pozitivnu poruku mještanima ovog područja i damo doprinos nečemu. Ovo je pravo mjesto gdje se na praktičan način može pokazati kako se jača ekološka svijest".

hercegovina.info