ORAŠJE Poljoprivrednici ipak deblokirali granični prijelaz

Prosvjed traktori
Ilustracija/Avaz

Poljoprivrednici iz Posavske županije su nakon cjelodnevne blokade Graničnog prijelaza Orašje donijeli odluku o razilaženju u predvečernjim satima. Ova odluka uslijedila je nakon zajedničkih konzultacija na osnovu prijedloga predstavnika Vlade Federacije BiH.

Grupa poljoprivrednika iz Posavske županije je jutros blokirala Granični prijelaz Orašje, tražeći isplatu novčane pomoći za proizvedenu pšenicu u prethodnoj i ovoj godini, što je bilo ranije obećano, ali nije ispunjeno zbog neusvajanja rebalansa budžeta Federacije BiH.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Kemal Hrnjić, objasnio je da će se sredstva od dva i pol milijuna KM pokušati osigurati u narednom periodu, ali da će procedura trajati otprilike mjesec i pol dana.

Nakon prvobitnog neslaganja, poljoprivrednici su kasnije promijenili mišljenje i prihvatili prijedlog Vlade. Predstavnik Udruge poljoprivrednika Orašje, Perica Marošević, izjavio je da su dobili obećana sredstva i da su spremni pričekati mjesec i po dana za njih.

Odlukom poljoprivrednika stvorena je mogućnost za deblokadu Graničnog prijelaza Orašje, a radni strojevi se već uklanjaju s puta. Očekuje se brzo uspostavljanje potpune prohodnosti granice između BiH i Hrvatske.