ODRŽANO ROČIŠTE Sebija nije dokazala da je ispunila ispitne obveze

Sebija Izetbegović
Internews.ba

U Općinskom sudu Sarajevo danas je održano ročište po prijedlogu aktualne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović protiv Univerziteta u Sarajevu radi određivanja mjere osiguranja vezanu za poništenje njene diplome doktora znanosti.

Preciznije, Izetbegović je tražila odgodu izvršenja zaključka Senata UNSA kojim je data suglasnost rektoru da izvrši upravnu mjeru Prosvjetne inspekcije koja je naložila da se primjeni član 77. Zakona o visokom obrazovanju ŽS, piše Fokus.

Ovaj član propisuje da će biti poništena diploma ako nisu ispunjene sve ispitne obveze prije stjecanja diplome. U ovom slučaju za Izetbegović je utvrđeno da nije ispunila sve ispitne obveze prilikom stjecanja diplome magistra znanosti tako da joj onda ni doktorska diploma nije zakonita.

Druga mjera osiguranja koju je tražila Izetbegović odnosila se na to da se odgodi izvršenje rješenja rektora kojom je poništio upis u matičnu knjigu dokoranata za Sebiju Izetbegović zato što nije ispunila ispitne obveze na postdiplomskom studiju kao i zato što je sada već poništenu diplomu magistra koristila prilikom prijave i obrane doktorske disertacije kao uvjeta za prijavu.

Odvjetnik UNSA Enver Smajkan rekao je za Fokus da i u ovom postupku predlagateljica nije dokazala da je položila ispitne obveze. Dodao je kako nije ni dostavljala dokaze na tu okolnost niti je dokazala da postoji opasnost da će UNSA spriječiti i otežati da ona naplati svoja potraživanja odnosno da ostvari prava u slučaju da eventualno uspije u sudskom sporu.

''Bilo bi za očekivati da Sud donese istu odluku kakva je donesena u predmetu u vezi njenog zahtjeva za određivanje mjere osiguranja kojom se tražila odgoda izvršenja rješenja UNSA kojim je poništen upis u Matičnu knjiga magistranata kao i mjere osiguranja kojom je tražila odgodu izvršenja odluke Senata kojom je stavljena van snage ranija odluka Senata kojom je njoj bilo dodijeljeno zvanje redovnog profesora. Jer te su dvije sudske odluke utemeljene na postojećoj relevantnoj sudskoj praksi, a nažalost za razliku od te prakse postupajuća sutkinja u ovom predmetu je već neosnovano donijela privremenu mjeru. Ali ja kao zastupnik UNSA nisam optimist da će postupajući sudac drugačije postupiti odnosno donijeti pravilnu odluku u skladu s relevantnom sudskom praksom'', kazao je Smajkan.