ODOBREN POČETAK PREGOVORA O ČLANSTVU U EU Bosna i Hercegovina dobiva zeleno svjetlo, ali pod određenim uvjetima

kandidatski status,Europska unija,BIH
https://botschaftbh.de/

Nakon dugotrajnih konzultacija i različitih stavova u pogledu napretka BiH na europskom putu, Europska komisija danas će prezentirati izvještaj, te priopćiti preporuke.

Kolegij komesara Europske unije još zasjeda i raspravlja o paketu proširenja, samim tim i o Bosni i Hercegovini i potencijalnom otvaranju pregovora za članstvo u Europskoj uniji.

Najizglednije je da će se donijeti preporuka da se pregovori o pristupanju otvore kada se postigne neophodan stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo. 

Očekuje se da će Komisija ponovo izvijestiti o napretku do ožujka 2024. godine. 

Kako saznaje Avaz, BiH će dobiti zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu u EU, ali pod određenim uvjetima. Koji uvjeti su u pitanju bit će poznato tijekom dana, nakon što bude objavljen izvještaj. Ovakva odluka ishod je ogromnih napora koje su predstavnici pojedinih zemalja, prijatelja BiH, uložili na današnjem zasjedanju Kolegija komesara Europske komisije u nastojanjima da BiH dobije dodatni poticaj na europskom putu.

"Još uvijek nemamo informaciju koji bi to uvjeti bili, ali najvjerojatnije da BiH dobija uvjetno otvaranje pregovora u prosincu. Ovo je svakako najvažniji korak ka EU zajedno sa kandidatskim statusom. Vjerujem da će se tivjeti odnositi na što hitnije usvajanje zakona koji su precizirani u 14 prioriteta i naglašeni od strane predsjednice EK, te da ćemo tijekom dana znati sve detalje, s obzirom da se popodne očekuje i prezentiranje izvještaja EK o napretku BiH, kao i njegovo uručivanje u Institucijama BiH",  kazao je za Avaz generalni tajnik Europskog pokreta u BiH Haris Plakalo.