ODABRALI SEBI REVIZORE Poslovanje ZZO HNŽ za 2023. provjeravat će tvrtka UHY Revident iz Mostara

ana vidačak zzo hnž

Budući da Ured za reviziju institucija FBiH neće vršiti provjeru poslovanja Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ za 2023. godinu, iz ove institucije su krajem rujna raspisali javni natječaj za privatne revizorske kuće koje su zainteresirane za izradu izvještaja.

Revizori iz Ureda za reviziju institucija FBiH, detaljno su pročešljali poslovanje ovoga zavoda za 2022. godinu, te objavili izvještaj prepun uočenih nelogičnosti, manjkavosti i mišljenja s rezervom u rujnu prošle godine.  Pošto ZZO HNŽ ne spada među one institucije i zavode u koje revizori svraćaju svake godine, uprava je odlučila za 2023. angažirati privatnu revizorsku tvrtku.

Nakon provedenog postupka javne nabavke koji je raspisan 18. rujna 2023. godine, odabran je željeni revizor. Tvrtka UHY Revident d.o.o. iz Mostara do sredine travnja trebala bi izvršiti reviziju poslovanja ZZO HNŽ.

Posao dobila tvrtka UHY Revident iz Mostara

Inače, prema dokumentaciji, na ovaj natječaj prijavile su se tri tvrtke. Ponuda jedne od njih je otpala kao neprihvatljiva, dok su druge dvije, obje u iznosu od 10.000 KM ušle u razmatranje, da bi na kraju posao dobio Revident.

Prema izvještaju portala Pratimo tendere, ''Nabava revizorskih usluga'' ZZO HNŽ je rizična jer s obzirom da je kriterij za ocjenu ponuda ekonomski najpovoljnija ponuda, potkriteriji se u značajnoj mjeri odnose na nefinancijske aspekte (Broj sati utrošenih na revizorske radnje 30 posto; Broj sati utrošenih na predrevizorske radnje 20 posto).

ZZO HNŽ Obavještenje o Dodjeli Ugovora by Uredništvo hercegovina info on Scribd

Kompanija UHY Revident Mostar u vlasništvu je poznatog revizora i doktora ekonomskih znanosti Bože Vukoje, a kao vlasnik se navodi i Antonio Vukoja. Prema podacima sa službene stranice revidenta, uz njih dvojicu, kompanija zapošljava još dva revizora, a Revident je članica mreže UHY International iz Londona.

Među tvrtkama u kojima su vršili usluge revizije, nalaze se Hrvatska pošta Mostar, Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres, Economic Vitez, Hercegovinaputevi Trebinje, KTM Brina Posušje, Ecos Vitez, Kerametal Ljubuški, Duga-Tehna Čitluk, Dara Posušje, Šišović Posušje, Nuić Ljubuški, Ruding Istočno Sarajevo, Eurovip Čitluk, Babić Biss tours Zenica, Sarajevoinvest Pale, Lager Posušje i mnogi drugi.

Usporedba rada za 2022. i 2023. godinu

Zanimljivo će biti usporediti rezultate privatne revizije koje javnost može očekivati nekada koncem travnja ili početkom svibnja 2024. godine, kada po potpisanom ugovoru revizorske radnje u zavodu moraju biti završene sa onim službenim koje su Federalni revizori uz mnogobrojne opaske objavili u 2023.

Naime, kako je Hercegovina.info već pisao, opsežan dokument o poslovanju ZZO na 64 stranice donosi brojna mišljenja revizora, te ukazuje na velik broj nepravilnosti, neusklađenosti, te rad u suprotnosti sa zakonom o proračunu koje se godinama događaju u tom Zavodu. Kompletan izvještaj možete pročitati OVDJE.

Još jedan detalj u cijeloj priči upada u oči, naime ZZO još od 2013. ima vlastiti ured za internu reviziju, a na toj poziciji imaju zaposlenu rukovoditeljicu Ivanku Drmač, svastiku Dragana Čovića.

Kada je raspisan ovaj natječaj, portal Inforadar poslao je ZZO-u upit o razlozima angažiranja revizorskog ureda.

„Ured za reviziju FBiH je radio reviziju poslovanja Zavoda za 2022. godinu. Stajalište upravo Ureda za Reviziju FBiH i zakonska obveza Zavoda ( Zakon o računovodstvu i reviziji FBiH) je angažirati reviziju koja će revidirati onu godinu kada to ne radi Ured za reviziju institucija u FBiH s ciljem da svaka godina bude revidirana“, kazali su u svom odgovoru.

Na upit o spornim elementima, poput skrivanja dokumentacije o o novom IZIS-u (Integriranom zdravstvenom informacijskom sustavu) od revizora odgovorili su da spornih elemenata revizije nije bilo: „Ne znamo na što točno mislite, revizija je obavljena bez poteškoća i sukladno planu provođenja iste“, istakli su tada.

Sakrili dokumente od revizije s opravdanjem da je riječ o poslovnoj tajni

O prikrivanju dokumentacije za ‘Peti kat’ i legitimitetu v. d. direktorice kažu: „Ured za reviziju institucija FBiH uradio je reviziju poslovanja Zavoda za 2022. godinu sukladno svojim ovlastima i nadležnostima. Direktorica Vidačak je imenovana od strane Vlade HNŽ i upisana je u sudski registar kao odgovorna osoba za vođenje Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK“, stoji u njihovom odgovoru na upite ovoga portala.

Ipak, treba podsjetiti kako je tijekom provođenja revizije, revizorski tim ocijenio dokumentaciju: „Analiza IZIS-a“ i navodnu pisanu izjavu autora softvera IZIS-a kojom se potvrđuje da autor nije u mogućnosti da se angažira na dodatnim projektima u vezi nadogradnje novih modula, integracije sa drugim sustavima ili održavanja postojećih modula IZIS-a, ključnom i potrebnom kako bi se omogućila cjelovita analiza IT sustava u Zavodu. Prema navodima rukovoditelja Sektora za informatičke tehnologije Zavoda dokumentacija „Analiza IZIS-a“ je proglašena poslovnom tajnom u Zavodu, napisali su tada revizori koji su nakon toga tražili interni akt (politiku ili pravilnik) kojim se definiraju povjerljive informacije, odnosno poslovne tajne u Zavodu i postupanje s njima, koji im nikada nije prezentiran.

Usprkos zahtjevu revizora za dostavljanjem dokumentacije Zavod nije dostavio traženu dokumentaciju ni nakon ponovljenih upita, urgencija i rokova koje su revizori postavili. 

Zanimljivo će biti praćenje revizije za 2023. i iz tog aspekta, hoće li za Revident ovi podaci također biti poslovna tajna.

Rok za završetak predrevizorskih radnji je 31. prosinca 2023. godine, rok za nacrt revizorskog mišljenja je do prvog travnja, a konačno revizorsko mišljenje prema dokumentaciji trebalo bi iti gotovo do 15. travnja 2024.

Prema dostupnim podacima, Zavod je u 2022. godini imao prihod od oko 167 milijuna KM, vrijednost imovine od oko 9.24 milijuna KM, broj zaposlenih 159, dok je u 2023. do kolovoza imao prihod od oko 127 milijuna KM, 160 zaposlenih i imovinu od 9 milijuna i 300 tisuća KM. 

Inače, Zavod zdravstvenog osiguranja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji proživljava teške dane. Skupština HNŽ nije usvojila njihovu odluku o privremenom financiranju, pa tako osiguranici Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ do usvajanja Financijskog plana Zavoda za 2024. godinu ili Odluke o privremenom financiranju Zavoda za razdoblje od 01.01. – 31.03.2024. godine od strane Vlade i Skupštine HNŽ neće biti u mogućnosti ostvarivati svoja prava preko Zavoda. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.