OBAVLJAO TRI FUNKCIJE Zastupnik podnio ostavku nakon što je prijavljen za sukob interesa

Aleksandar Milješić
Capital.ba

Aleksandar Milješić, vršitelj dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, međunarodnu suradnju, sport i nevladine organizacije u Prijedoru, vratio je mandat zastupnika u Skupštini grada Prijedora nakon što ga je TI BiH prijavio nadležnom Ministarstvu jer obavlja nekoliko nespojivih funkcija, a na osnovu pisanja portala Capital.ba. Milješić je odluku o prestanku mandata dostavio Skupštini grada, nakon čega je ona potvrđena od strane Središnjeg izbornog povjerenstva 26. lipnja 2023. godine, prenosi Transparentno.ba.

Milješić je zastupnički mandat dobio na posljednjim Lokalnim izborima 2020. godine dok je bio i direktor Srednjoškolskog centra u Prijedoru, što po zakonu nije zabranjeno iako je osnivač ove javne ustanove lokalni parlament, u kojem je on obavljao mandat.

Međutim, krajem ožujka ove godine Skupština grada Prijedora izabrala ga je za vršitelja dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, međunarodnu suradnju, sport i nevladine organizacije čime se on u istom trenutku praktično našao na tri funkcije: zastupnika u zakonodavnoj i načelnika Odjeljenja u izvršnoj vlasti, te direktora Srednjoškolskog centra, odnosno javne ustanove.

Transparency International u BiH je Ministarstvu uprave i lokalne samouprave, odnosno Upravnoj inspekciji pri ovom ministarstvu uputio predstavku kojom je tražena provjera navoda i eventualno postupanje ako se utvrdi da je Milješić zaista u sukobu interesa, odnosno da obavlja više nespojivih funkcija.

U odgovoru koji je Upravna inspekcija dostavila navodi se da je 26. 6. 2023. godine utvrđeno kako je Gradonačelnik grada Prijedora imenovao Milješića na mjesto v.d. načelnika Odjeljenja za kulturu, međunarodnu suradnju, sport i nevladine organizacije, te da je istog tog dana Središnje izborno povjerenstvo donijelo odluku o prestanku zastupničkog mandata u gradskoj Skupštini.

Milješić je u međuvremenu dao ostavku i na poziciju direktora Srednjoškolskog centra u Prijedoru čime je formalno prestao s obavljanjem funkcija zbog kojih može doći do sukoba interesa, ali je problematično što se to dogodilo tek nakon postupanja TI BIH, a ne službenih institucija koje bi se trebale baviti sprječavanjem sukoba interesa u institucijama vlasti.

Upravo su neažurnost nadležnih institucija, njihovo izbjegavanje provođenja zakonskih odredbi koje su ujedno nedovoljno precizne, a često se i prepliću u nadležnostima, glavni razlozi što je obavljanje višestrukih funkcija, naročito onih koje mogu dovesti do sukoba interesa česta pojava u Bosni i Hercegovini.

Tako se, po evidenciji koju vodi Registar dužnosnika u BiH trenutno nalazi oko 300 dužnosnika koji obavljaju višestruke funkcije zbog čega se TI BiH već dugo zalaže za izmjene zakonskih odredbi koje vode ka unapređenju zakona o sukobu interesa na svim nivoima u BiH, posebno je jer to jedan od 14 ključnih prioriteta koje je EU postavila pred BiH na putu ka statusu kandidata.