NIJE LOŠE Skupštinarima 100.000 maraka za jednu sjednicu

Gacko,Općina Gacko,skupštinari
Direkt-portal.com

Da je skupštinska većina u Gacku nestabilna bilo je jasno svima kada na sjednici većina točaka nije usvojena, uključujući i Prijedlog rebalansa proračuna, zbog čega je načelnik Ognjen Milinković doveden u prilično delikatan položaj, jer je na nekim pozicijama proračun prekoračen u značajnom postotku, piše Direkt

Ipak, balans je povratio 4. ožujka, na prvom zasjedanju u ovoj godini, a na kojem je usvojen proračun općine. Tada se pominjalo da je na stabilnost većine utjecala viša sila oličena u predsjedniku SNSD-a, ali, naravno, sve je ostalo na razini pretpostavke.

Na prvom mjestu zakonska procedura

Ono što je činjenica jest da se zastupnici nakon toga nisu okupili nijednom da se pozabave konkretnim stvarima važnim za život općine. Zasjedali su kratko, krajem svibnja, na svečanoj sjednici da odluče tko su dobitnici općinskih priznanja za ovu godinu.

Od tada se nisu sabrali, mada je za pola godine trebalo da budu još najmanje tri redovne sjednice.

Načelnik općine Ognjen Milinković tvrdi da zbog odsustva skupštinskih zasjedanja ništa nije morao uraditi mimo zakona “Stvorili su se neki uvjeti koje smo morali da ispoštovati. Naravno da je na prvom mjestu zakonska procedura”, bio je kategoričan, ali je i ocijenio da ova svojevrsna paraliza skupštinskog rada “relativno” utječe na život u općini.

“Relativno utječe, naravno, zbog donošenja nekih odluka, sad za sad je neko stanje status kvo”, rekao je načelnik Gacka u izjavi za “Direkt” i dodao da se sjednica Skupštine može očekivati uskoro.

Na pitanje je li razlog za nerad lokalnog parlamenta nepouzdanost skupštinske većine, rekao je da je politička situacija složena i izrazio optimizam.

“U suštini možda (skupštinska većina) i nije problem. Vidjet ćemo u narednom razdoblju. Vi znate da imamo slučajeve u susjednim općinama da nije bilo Skupštine po pola godine. Ja ovdje uskoro očekujem zasjedanje”, tvrdi Milinković.

Gacko,Općina Gacko,skupštinari

Mnogo nepravilnosti i kršenja zakona

Za Vukotu Govedaricu, nekadašnjeg zastupnika u SO Gacko i trenutnog zastupnika u NSRS postoji dosta razloga za podnošenje prekršajnih i kaznenih prijava protiv načelnika općine. 

Ističe da nema nikakve dileme da je u Gacku na sceni jedna politička kriza u lokalnom parlamentu koju su izazvali zastupnmici koji pripadaju aktualnoj skupštinskoj većini, a koja se manifestira praktično od početka mandata. 

“Zakon je predvidio da se sjednice moraju održavati najmanje jednom u 60 dana. I tu vidimo da se zakon ne poštuje. Međutim, zakon nije predvidio kaznu za takvo kršenje. Nije dobro što parlament ne radi svoj posao. Ovdje je, uvjetno rečeno, sreća to što je ovaj parlament usvojio proračun za ovu godinu. Ali nije dobro  što se ostale odluke ne usvajaju.

Prošle godine je bila kriza po sredi pa lokalna skupština nije usvojila rebalans proračuna. To znači da je načelnik prekršio Zakon o proračunskom sustavu. Nije smio trošiti više sredstava nego što mu je to odobreno proračunom. Međutim, on ih je trošio računajući na rebalans i na taj način popeglao stvari koje nije isplanirao u proračunu”, pojašnjava Govedarica. 

Gacko,Općina Gacko,skupštinari

Šest plaća za jedan dan rada 

Zastupnik Radoica Antunović ocjenjuje da situacija nije prihvatljiva ni s moralne ni sa zakonske strane. Po njemu je za trenutnu situaciju odgovorno skupštinsko rukovodstvo, a načelnik je morao o ovome oglasiti se u javnosti. 

“Skupštinsko rukovodstvo - predsjednik, tajnik i skupštinska većina su jedini odgovorni što do sada sjednica nije zakazana. Morali su zakazati sjednicu, po cijenu da se neke točke i ne usvoje. Ne znam koliko je moralno da ljudi prime šest plaća za jedan dan rada u ovoj godini. To nema nigdje na svijetu.

Načelnikova odgovornost je bila u tome što nije javno istupio i rekao je li uopće pripremio materijale za skupštinu i poslao u skupštinsku proceduru. Ako jest, trebao je javno kazati da je sve pripremio i da ne zna zašto skupština ne zajeda i ne usvaja materijale. Nije normalno da se za pola godine održi samo jedna sjednica, a trebale su, recimo, četiri ili pet. Ulazimo u ljetno razdoblje gdje vjerojatno neće biti sjednica, ulazimo u predizbornu kampanju od listopada, tako da se ja pitam hoćemo li u ovoj godini imati više ijednu sjednicu”, mišljenja je ovaj zastupnik oporbe. 

Ističe da je prošli tjedan bio zakazan kolegij koji prethodi svakom zasjedanju, ali je potom otkazan bez obrazloženja. Ono što se neslužbeno moglo čuti da je prije toga trebao biti kolegij skupštinske većine, ali da ni do njegovog održavanja nije došlo.

Izvršenje proračuna – kost u načelnikovom grlu

U međuvremenu je puno toga propušteno. Antunović kaže da su mu posebno dvije točke bile zanimljive - izvješće o izvršenju proračuna za prošlu godinu i izvješće o radu načelnika.

“Pošto nije bilo rebalansa, iz izvješće o izvršenju proračuna ćemo vidjeti kako je planiran proračun, a kako je potrošen. Tu će se točno pokazati koliko je para potrošeno mimo plana. Ima i drugih točaka od značaja za svakodnevni život naših sugrađana”.

Antunović podsjeća da su već trebali ići sa prijedlogom rebalansa, ali naniže, jer će sigurno pad sredstava od neizravnih poreza biti manji za 15-20% u odnosu na planirano. 

“Tako da je i to jedna od stvari koji su morali pripremati”, govori Antunović.

Da je bilo nepravilnosti i da će odgovorni u općini Gacko, prvenstveno načelnik Milinković, snositi posljedice mišljenja je i Vukota Govedarica. Rad lokalne samouprave u prošloj godini trenutno provjerava Služba za reviziju javnog sektora.  

“Da živimo u nekom odgovornom sustavu, proračunska inspekcija Ministarstva financija bi odavno bila u općini Gacko, izvršila svoj nadzor s apsolutnim pravom da podnesu i prekršajne i kaznene prijave načelniku općine, odnosno načelniku za financije koga mi nemamo. Eto, još jedna dosjetka kako funkcionira ovdje sustav", smatra on.

Govedarica kaže da mu nije poznato da postoji primer općine koja nema načelnika za financije. 

“Kada Revizija napravi izvješće, imat ćemo presjek stanja što se to stvarno dogodilo u prošloj godini. Rebalansa nije bilo, proračunsko povjerenstvo nije došlo niti će doći, jer ona očito dolazi po političkoj liniji, prekršen je Zakon o proračunskom sustavu što sa sobom povlači i prekršajne i kaznene prijave i ono što je svakako obaveza u ovoj godini, to je izvešće o izvršenju proračuna za 2022. U ovakvom ambijentu on sigurno neće moći biti usvojen, a to za sobom povlači spomenute prijave koje će postati izuzetno argumentirane”,objašnjava Govedarica.

Ipak, čini se da načelnika Milinkovića to ne brine. Tvrdi da je sve rađeno po zakonu i odbacuje bilo kakvu pomisao da je prekršio zakon .

“Naravno da je na prvom mjestu ispoštovati zakonsku procedura i toga se držimo”, kategoričan je Milinković.

Gacko,Općina Gacko,skupštinari